Veiligheid zwembad, soorten en types van zwembaden. Alles wat je moet weten als je in de zomer een zwembad zou willen opzetten voor je kinderen.
Voor je kinderen is het ook heerlijk om in het water te spelen als het warm is. Je kunt natuurlijk naar een zwembad gaan, maar dat is helaas niet altijd een optie. Heb je wel eens gedacht aan een zwembad in je tuin? Er zijn vele mogelijkheden voor tijdelijke zwembaden, die makkelijk op te zetten zijn, maar er zijn ook grote zwembaden die je maanden in je tuin kunt laten staan.
Soorten zwembaden
Baby bad
Voordat je besluit een zwembad te kopen, moet je even nadenken hoe je het zwembad gaat gebruiken. Wil je een badje voor je kleine kinderen of moet het een stevig bad zijn om neer te zetten tijdens een tuinfeest? Voor baby´s en peuters is er bijvoorbeeld een speciaal babyzwembad. Dit is een ondiep opblaasbaar zwembad met zachte randen. Het babyzwembad heeft soms grappige speeldieren of een glijbaantje waar je kindje mee kan spelen.
TIPS:
- Denk wel aan de veiligheid en blijf er bij zitten: je kunt een klein kind nooit alleen laten in het water.
- Let er ook op dat je kind beschermd is tegen de zon. Zet het liefst een parasol op, zodat je kind in de schaduw zit.
Zwembaden voor grotere kinderen
Voor iets grotere kinderen zijn er vele soorten zwembaden te koop. Heb je genoeg ruimte in de tuin? Kies dan voor een rond of zeshoekig kinderzwembad. Als je ruimte beperkt is, kies dan voor een rechthoekig of vierkant bad dat de ruimte optimaal gebruikt.
Type zwembaden
Verder moet je nadenken over het type bad dat voor jouw gezin het beste is.
Met ringen
Een opblaasbaar zwembad met meerdere ringen is makkelijk en snel op te zetten. Je kunt het ook met hetzelfde gemak weer leeg laten lopen en opruimen.
Er is ook een kinderzwembad met één ring die vanzelf de goede vorm krijgt, als je hem vult met water. Je kunt zelf de diepte bepalen. De ring komt omhoog als er meer water in zit. Deze baden hebben een stevig doek en er zijn dan ook hele grote, die geschikt zijn om met de hele familie in te gaan.
Frame zwembad
Wil je een dieper zwembad of wil je het bad langere tijd in je tuin laten staan? Dan is een framezwembad de beste optie. Het frame geeft de vorm aan het zwembad en het kost iets meer tijd om het in elkaar te zetten. Als het eenmaal staat, dan is het een erg stevig zwembad.
Het zeil is stevig en kan bijna niet lek gaan. Er zijn dan ook grote en hoge framezwembaden en je kan ze gerust enkele maanden in de tuin laten staan.
Als je een keuze gemaakt hebt, kun je een zwembad gaan kopen. Online kopen, bijvoorbeeld via Promojagers, is erg gemakkelijk, want er is een ruime keuze en je hebt vaak het bad de volgende dag al in huis.
Het zwembad vullen en onderhouden
Egale ondergrond
Zet het zwembad neer op een egale ondergrond zonder kuilen, want die voel je door het zwembaddoek heen. Let op steentjes of prikkels die het bad lek kunnen maken.
Vullen met water
Een klein baby badje vul je snel met één of twee emmers water. Als je lauwwarm water pakt uit de kraan, kan je kleine kind er meteen in. Gebruik een thermometer om te kijken of de temperatuur van het water goed is en niet te heet of te koud.
Een groter opblaasbaar zwembad is het makkelijkste te vullen met de tuinslang. Eventueel doe je er nog een paar emmers warm water bij en mengt het goed voordat de kinderen in het water gaan.
Het water schoon houden
Als je van plan bent om het bad een paar dagen te laten staan, zorg er dan voor dat het water schoon blijft. Dek het af met een speciaal zeil om te voorkomen dat er bladeren in komen en gebruik eventueel een zeef om vliegjes en pluisjes eruit te halen. Je kunt speciaal zwembadchloor toevoegen om het water vrij te houden van bacteriën. Gebruik hiervoor een chloordrijver die automatisch zorgt voor de juiste hoeveelheid chloor.
Het zwembad opbergen
Als je het zwembad wilt opbergen, zorg er dan voor dat het bad helemaal droog is. Laat het water weglopen en geef het bad de kans om goed te drogen. Bewaar het bad op een droge en donkere plek.
Veiligheid zwembad boven alles
Veiligheid gaat voor alles.
Een klein kind mag nooit alleen in het kinderzwembad zijn. Blijf erbij zitten en kijk naar je kind. Gebruik de gelegenheid om lekker met je kind te spelen en te kletsen. Laat je telefoon voor wat het is. Loop ook niet weg als er iemand aan de deur is, want je kind kan in enkele tellen met zijn hoofd onder water raken. Haal je kind bij dringende zaken uit het water en zorg ervoor dat hij er ook niet zelf weer in kan klimmen.
Kijk uit met een zwembad in de tuin, ook op dagen dat er geen gebruik wordt gemaakt van het zwembad. Let op dat kleine kinderen er niet bij kunnen en niet in het water kunnen vallen. Doe de deur naar de tuin dicht, zodat je kinderen niet alleen in de tuin gaan spelen als het zwembad opstaat. Met grotere kinderen moet je duidelijke afspraken maken over het gebruik van het zwembad. Spelen en poedelen mag, maar een zwembad in de tuin is geen plek om te duiken en te springen, want daarvoor is het te ondiep.
Leestip op MamaExpert: Zo kies je een veilig speeltoestel uit voor in je tuin
En geniet!
Nu wordt het wachten op een mooie dag en dan kun je je zwembad gaan opzetten. Doe het water er in en duik erin! Geniet ervan om je kinderen te zien spelen en plons er zelf ook even in om af te koelen en mee te doen. Met de hele familie in het water is het dolle pret. ´s Avonds drink je samen met je partner een heerlijk frisse cocktail in het water en laat je de dag teneinde komen.
Q: Wie heeft er hier een zwembad en wil er wat over kwijt in de comments?
One thought on “Soorten en types zwembaden voor in de tuin en veiligheid zwembad: wat je moet weten!”
Goed onderwerp. Voor mijn gevoel is geen enkel zwembad helemaal veilig, en moet je er als ouder simpelweg bij blijven. Tenzij je kind al een puber is.
Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Hoe een goede organisatie je leven positief beïnvloedt