In Axel : Opgelicht laat de Antwerpse acteur Axel Daeseleire zich gewillig afzetten in een aantal Europese en niet-Europese grootsteden. In de eerste aflevering van het tweede seizoen deed ie Praag aan, hoofdstad van Tsjechië.
Praag staat bekend als één van de mooiste steden van Europa; het historisch centrum staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Niet voor niets wordt het jaarlijks door duizenden toeristen bezocht. Maar waar toeristen zijn, zijn ook oplichters. Deze hebben er hun dagtaak van gemaakt om – vaak aan de lopende band – bezoekers van hun geld te ontdoen. Ikzelf ben ooit behoorlijk lullig opgelicht geweest, dus volg dit programma al van in het begin. Deze tips geef ik dan ook graag de argeloze reiziger mee. Waar moet je op letten als je naar Praag gaat?
Wisselen van geld
-
In wisselkantoren
Tsjechië mag dan wel tot de Europese Unie behoren, vooralsnog houden ze zich aan hun lokale munt, de Tjechische Kroon. Als toerist kan je, als je dat wil, wel in euro betalen maar dat wordt ten stelligste afgeraden (zie later).Als je je euro’s wil wisselen, doe dit dan in een erkende instelling. In de meest eerbare krijg je de dagkoers tot op de cent correct en houden ze zelfs geen commissie in. In andere wisselagentschappen (onderanderen in Western Union) kan die commissie oplopen tot maar liefst 28 procent. Dus op elke 100 euro dat je wisselt, verlies je sowieso 28 euro.
Wat de politie betreft, die is of corrupt of met handen en voeten gebonden aan de wet – van hen moet je weinig hulp verwachten. Een bepaald document dat je ondertekent, geeft de wisselkantoren namelijk veel armslag. Let dus op als je voor de transactie een document moet ondertekenen, wat trouwens geheel in Tsjechisch is opgesteld. Zodra je je poot hieronder hebt gezet, verklaar je je akkoord en kan je de transactie niet meer omkeren. Lees altijd goed ‘de kleine lettertjes’. De commissie wordt hier wel in vermeld, maar je hebt dus je bril nodig. De kleine lettertjes met de commissie vind je op een groot bord – maar groot is niet heel erg groot, snappie?
-
Op straat
Op straat is het nog meer opletten geblazen.Wissel onder geen beding euro’s op straat. Zelfs niet als je een meer-dan-gunstige wisselkoers wordt aangeboden. Dit mag dan zeer aanlokkelijk zijn, onthoudt dat te mooi ALTIJD te mooi is om waar te zijn. Je krijgt in plaats van Kronen waardeloze Wit- Russische roebels in je pollen geduwd en jij kan het onderscheid niet maken.
Zo werd een familie al op de eerste vakantieminuten van al hun geld beroofd – en stonden ze de dag erna al terug op de eigen deurmat. Noodgedwongen.
Betalen in euro’s
In Praagse restaurants en bars kan de reiziger de rekening betalen in de plaatselijke munt, de Tjechische Kroon of je betaalt gewoon met de Euro. Gemakkelijk, toch? De miserie van het wisselen blijft je alvast bespaard.
Nou, niets is minder waar. Want heel wat Praagse horeca-uitbaters hanteren een geheel eigen wisselkoers. Een wisselkoers waar er slechts één iemand beter van wordt en dat ben jij zeker niet. Deze wisselkoers ligt vele maal hoger dan wat je op een bank krijgt.
De rekening in euro’s kan bepaald veel hoger liggen dan wanneer je gewoon in Kroon betaalt. En dan hebben we het nog niet gehad over de spullen die magischerwijze worden toegevoegd aan de rekening – flessen water of wijn, brood dat je niet gevraagd hebt en dus ook niet gekegen. Kijk dus altijd goed je rekening na, alvorens naar je portomonee te grijpen.
Malafide taxi’s
Axel testte het uit. De taxi’s in Praag beschikken doorgaans niet over een taximeter. Een enkeling dan weer wel – maar zelfs dan..
word je opgelicht waar je bij staat. Het startgeld is bekend en ook het vaste tarief per kilometer kan je nagaan op het internet. Toch rekende alle drie de chauffeurs wiens Axel de taxi gebruikte tot drie (!) keer meer dan wat officiëel is.
De taximeter van die ene bleek peper in zijn gat te hebben – die ging veel sneller dan je redelijkerwijze zou mogen verwachten. Het ritje dat normaal 130 Kronen zou gekost hebben, liep op tot 500 kletsen.
Wat er ook van zij, neem alleen een taxi als je mondig genoeg bent en bereid bent om de discussie aan te gaan met de taxibestuurder. Hou je been stijf en durf uit te stappen, als het je niet zint.
Praag is een prachtige stad, het bezoeken zeker meer dan waard. Een gewaarschuwde toerist is er twee waard en iemand die MamaExpert volgt, zelfs drie.
Volgende zondag krijg je tips om niet opgelicht te worden in Londen.
Al eens in Praag geweest? Hoe was dat? Tips voor medereizigers?