Je hebt een eerste communie in de tuin gepland. Alles moet dan perfect verlopen, natuurlijk! Maar bekijk je de buienapp, blijkt dat het weer er een stokje voor steekt: regen, regen en nog eens regen. Regen op een communiefeest, het is één van de vele valkuilen voor een kinderfeestje in de tuin. Met deze tips van de eventplanner valt je communiefeest niet in het water.
Dit is een update van een artikel, dat eerder verscheen hier op MamaExpert.
Een eerste communie in de tuin = plan B voorzien
Iedereen droomt van een feestje buiten. Maar voor een feestje buiten, moeten we kaarsjes branden – want op goed weer in ons Belgenland kan je helaas géén vergif op nemen.
Of je nu de ceremonie of het hele feest in open lucht voorzien hebt, regen is een spelbreker.
Daarom: voorzie altijd een plan B. In casu een overdekte plaats. Ooit zag ik op TV een Amerikaanse trouwceremonie, waar ze die moeite niet genomen hadden en de felle regen verpestte de sfeer drastisch. Wat gedruppel is vaak niet erg, maar een volledige regenbui? Komt nooit goed.
Voor een eerste communie in de tuin wordt vaak gekozen als je veel gasten hebt. In ieder geval meer gasten dan je binnen in huis zou kunnen plaatsen. Een plan B betekent dat je dat wél doet in geval van nood. Ontbreekt de ruimte je, dan zijn er andere oplossingen.
Voorzie een party tent
Als je geen plaats hebt om iedereen naar binnen te verhuizen, voorzie dan een partytent. Die kan je huren of kopen.
Wil je iedereen laten zitten? Dan moet je minimaal een partytent huren met 1m² per persoon. Met 0,75m² per persoon kom je toe als dat niet hoeft. Komt er een muziekbandje, is er een speelhoek voor de kinderen en heb je een cateraar besteld, die plaats nodig heeft voor bar en buffetten, moet je 1,5m² per persoon rekenen.
Zet je gasten elders binnen
Idealiter kan je iedereen toch gewoon binnenshuis zetten. Lukt dat niet bij jou? Stel dan de vraag aan familie of vrienden of waarom niet – de buurman of het bij hen kan. Of vlucht naar de garage of een schuur.
Wanneer inplannen?
Voorzie de droge locatie al tijdens de voorbereidingen op je communiefeest. Je neemt deze dus al mee in het draaiboek, wat je maakt voor de eerste communie in de tuin
Een partytent huren gaat helaas niet op stel en sprong. Eventueel kan je er ook eentje kopen. Geen zin in een tent? Bedenk dan sowieso waar je je gasten gaat zetten en bedenk ook hoe je het een en ander gaat aanpakken als er ineens slecht weer opduikt.
Toch maar parasols?
Kunnen parasols om regen tegen te houden? Ja en neen. Ja, als het om wat gedruppel gaat, nee, als je een hele hoosbui over je heen krijgt. Om Eerste Communie feestartikelen droog te houden kunnen parasols best wel, om oma en opa niet te laten koukleumen zou ik toch voor een andere oplossing kiezen. Weet dat een parasol bestand is tegen wat regendruppels, maar zeker niet bestand is tegen veel of harde regen.
Hou je gasten op de hoogte van slecht weer
Laat je gasten altijd weten dat je feest buiten doorgaat zodat ze weten hoe ze zich moeten kleden. Het liefst zet je dat al op je uitnodiging.
Ging je uit van goed weer maar willen de weergoden niet meewerken op de dag zélf? Stuur je gasten een sms’je de dag ervoor. Andere mogelijkheden: zet een facebook event op poten of start een groepje op What’sApp!
Loop je dag af
Iets wat je al zou moeten doen tijdens de voorbereidingen, is het zogenaamde scenarioschrijven.
Stel je een worst case scenario voor. Hoe zou de dag verlopen als het écht begint te gieten? Regen op een communiefeest, hoe zou je het één en ander dan moeten aanpakken?
Je start vanaf het moment dat de gasten arriveren en je ze een drankje aanbiedt. Hebben ze dan al een paraplu nodig? Waar kunnen ze hun jassen kwijt? Heb je extra matten nodig voor vuile voeten?
Tot aan het einde van de dag. Bijvoorbeeld –
Hebben je gasten dekentjes nodig voor ’s avonds omdat er enkele graden minder voorzien zijn dan je had gehoopt? Maak een schema van wat jullie nodig hebben.
Om zulke ‘worst case scenario’s’ uit te schrijven, dien je over een draaiboek te beschikken. Geen idee wat een draaiboek is? Een draaiboek is het hart van je communiefeest! Hier lees je alles over het draaiboek!
Zelf een ballonnenslinger maken? Zo doe je dat!
Buffet versieren: maak van je feesttafel een eyecatcher!
Een feestje écht een wow-factor te geven? Kies voor eye-catchers in de feestzaal!
Wat kunnen we doen om een feestje écht een wow-factor te geven? De eerste 6 tips
Wil jij nog meer tips om van een tafel een feesttafel te maken? MamaExpert Academie maakte een PDF met 20 extra tips om aan de slag te gaan! Vraag ‘m snel aan.