Ben je een jonge mama en op zoek naar een stappenplan voor het badje van je baby?
Ik herinner me dat ik het eerste badje voor mijn kinderen altijd een spannend en bijzonder moment vond. Ze waren nog zo klein en zo kwetsbaar en ik stond letterlijk te trillen op mijn benen. Ik moest aan veel dingen denken. Krijgt mijn baby het niet te koud? Is het water van het badje niet te warm? Ik vond het allemaal erg spannend. Met dit stappenplan zorg ik ervoor dat jij en je baby het niet zo ervaren.
Stappenplan voor het badje van je baby
1. Verwarm de badkamer
De ideale en gezonde temperatuur voor een babykamer ligt rond de 18°C, maar die van de badkamer is 24°C, als je je baby in bad doet. Als je een verwarming hebt op de badkamer, zet die dan ongeveer een kwartier voor badtijd aan. Natuurlijk geldt dit voor de koudere maanden. In de warme zomermaanden hoef je de verwarming niet zo hoog te zetten.
2. Leg de spullen klaar
Het is handig en veilig om op voorhand de spullen klaar te leggen, die je gaat nodig hebben. Doe dit voor je je baby op de commode legt of in bad doet. Zo hoef je hem of haar niet alleen achter te laten.
Denk aan
- Een handdoek
- Toiletproducten
- Hydraterende verzorgingsproducten
- Een (hydrofiele) luier
- Schone kleren of een pyjama
- Badspeeltjes
3. Warm een kruik op
Met een warme kruik kan je de kleertjes van je baby opwarmen of het bedje. Dit doe je met een metalen kruik vol heet water. Rol de kleertjes in omgekeerde volgorde van aantrekken om de kruik heen. Je eindigt met de luier en hydrofiele luier die je bij het afdrogen gebruikt. Let bij het aankleden erop dat de ijzeren drukknoopjes van bijvoorbeeld het rompertje niet heet zijn geworden.
Naast de standaard kruiken voor baby’s heb je tegenwoordig ook leuke magnetronknuffels. Deze verwarm je even in de magnetron en dan blijven ze tot 90 minuten lekker warm aanvoelen. Een erg leuk alternatief voor een standaard kruik en in de zomer ook geschikt om te koelen door ze even in de koelkast te leggen.
4. Vul het badje
Vul het badje met water. Zorg dat de temperatuur rond de rond de 37°C ligt. Controleer dit met een badthermometer of je elleboog.
Als je het badje vult voor je je baby uitkleedt, maak het water gerust dan een paar graden warmer. Dan is de water perfect op temperatuur tegen dat je je baby er in zet. (Let op: controleer op voorhand!).
Om je rug te sparen, bestaan er badjes op een standaard of voor op de commode. Ook bestaan er badjes die je in de douche of in je eigen bad kan plaatsen, zodat je achteraf het gebruikte water kan laten weglopen.
5. Het is zo ver!
Je baby kan in bad. Ondersteun je baby in bad door je arm onder het hoofdje te houden. Met je hand houd je het armpje vast dat het verste weg is van jou. Zo rust het hoofd op jouw onderarm en zorg je ervoor dat je baby niet in het water wegglijdt. Met je vrije hand kan je je kindje wassen.
Voor mijn kinderen gebruikte ik van die baby bad houders, ontworpen om je baby’s hoofdje veilig boven water te houden. Laat je kind nooit alleen als het in bad ligt, ook niet om spullen te gaan halen of om snel de voordeur open te doen. Er bestaat altijd verdrinkingsgevaar, zelfs in een klein laagje water.
Een jong kind hoeft geen uren te badderen – vijf à tien minuten is lang genoeg. De haartjes was je pas op het laatste, dan koelt je baby niet af.
6. En na het bad?
Dan is het afdrogen geblazen, met een hydrofiele luier bijvoorbeeld.
Deppen heeft de voorkeur boven wrijven omwille van de fragiele huid van je baby. Het hoofdje droog je als eerste af, want net als volwassenen, verliest hij of zij het snelste en het meeste warmte langs het hoofdje.
Met dit stappenplan voor het badje van je baby zorg je voor een bijzonder moment. Ik hoop dat je er wat aan hebt.