Een tijdje geleden schreef ik een aantal artikels over meal prepping.
De letterlijke vertaling van meal preppen is ‘maaltijd voorbereiden’. Dit betekent dat je je maaltijd – of die voor je kinderen – alvast voorbereidt voor een later moment op de dag of zelfs voor de volgende dag. Op deze manier kun je de avond ervoor al je lunch, snacks en zelfs diner vast maken voor de volgende dag. Of je kookt in het weekend vast (deels) voor de komende week. Denk hierbij aan grote hoeveelheden rijst, groenten, maar ook pasta’s, sauzen of zelfs soep.
Meal prepping heeft heel veel voordelen voor een druk gezin. Ben je een beginneling, heb je vast wat aan deze handleiding.
In dit artikel geef ik aanvullende tips voor een succesvolle meal prepping.
Kies een vast tijdstip
Maak in de week een half uur tot een uur vrij om je maaltijden voor te bereiden. Dat kan op een woensdagnamiddag of een zondag bijvoorbeeld. Door een vast tijdstip uit te kiezen in je weekplanning, zorg je ervoor dat meal preppen routine wordt.
In het begin is het zoeken naar wat voor jou en je gezin het gemakkelijkste werkt, maar zodra je je routine hebt gevonden, neemt meal prepping een pak stress weg en vraagt gezond eten geen moeite.
Alles staat en valt met je voorraadkast
Een voorraadkast hebben is een slimme zet. Experten raden aan om minstens één voorraad van een maand in huis te hebben.
Onze basisvoorraad van een voorraadkast bestaat uit een verzameling beperkt houdbare, lang houdbare en onbeperkt houdbare voedingswaren. Ook een vriezer is een ‘voorraadkast’.
Een voorraad kan je helemaal aanpassen aan de noden en wensen van je eigen gezin. Lees hier meer over over onze voorraadkast.
Een voldoende grote voorraad hebben is handig, want het is de basis van je weekmenu en het latere meal preppen.
Wat zit er in je voorraadkast en wat kan er dienen voor je weekmenu?
Maak daarna je boodschappenlijstje op. Heb je net als ik een gruwelijke hekel aan de supermarkt, bestel je boodschappen via Collect & Go of ga naar de zondagsmarkt. Andere mogelijkheden: de slager of de lokale boer.
Blijkt er later toch een ingrediënt te ontbreken, duik dan opnieuw in je voorraadkast om een alternatief te bedenken. Je hoeft dus niet meteen weer naar de supermarkt te hollen.
Welke recepten kiezen voor meal prepping?
- Kies voor recepten met een beperkt aantal ingrediënten. Die nemen vaak slechts een half uur in beslag. Maak van deze recepten een lijstje op je smartphone, bijvoorbeeld met behulp van Trello.
- Recepten met verse ingrediënten maak je in het begin van de week, gerechten met ingrediënten die goed bewaren op het einde van de week. Zo kan je anticiperen op momenten dat er eens iets tussen komt of als je liever take-away bestelt.
- Je hoeft niet steeds nieuwe recepten voor meal prepping te bedenken. Om de zoveel weken gebruik je het zelfde menu met de bijbehorende boodschappenlijst.
- Gebruik telkens het zelfde recept om meerdere gerechten te bereiden. Bijvoorbeeld : met spaghettisaus de klassieke spaghetti bolognese, maar ook meteen de lasagne (om in te vriezen) en de pastasalade (om in de koelkast te bewaren).
Bereid dubbele porties
- Maak dubbele porties, dan kan je er eentje van invriezen voor een later tijdstip. Bijvoorbeeld: currygroenten of ovenschotels met gehakt.
- Met dubbele porties geraak je al best ver, maar in grote hoeveelheden koken nog verder. Bijvoorbeeld: 4 broden en 4 liter soep in één keer. Voordeel: je maakt je keuken slechts één keer vuil, terwijl je wel een heel leger kan voeden 🙂
- Restjes zijn prima te verwerken voor de dag erna. Eet je bijvoorbeeld gegrilde groenten, kan je de overschot van deze groenten gebruiken voor een couscous. Kook dan de couscous al meteen mee als je de gegrilde groenten maakt.
- Ook groentepapjes voor je peuter kan je klaarmaken met overschotten van groentjes.
- Heb je restjes over voor slechts één persoon? Aarzel niet om ook die in te vriezen. Ideaal voor de avond dat je alleen bent of voor die kleine hongertjes tussendoor.