Heb ik al gezegd dat mijn dochter, ondertussen zeven jaar, een moeilijke eter is? Ja, dat heb ik. In dit artikel uit 2018 vind je mijn tips om elke picky eater beter te doen eten.
Anno 2021 is het nog steeds niet anders. Chloé Grace haalt geregeld haar neus op voor allerhande eten, wat hier op tafel wordt gezet.
Vandaag geef ik drie aanvullende tips om er voor te zorgen dat een moeilijke eter ietsje beter eet.
Geef kleinere porties
Chloé Grace krijgt steevast een groot bord en een kleinere portie. Door een kleinere portie op een groter bord te scheppen wordt het je picky eater gemakkelijker gemaakt. Bij een grote hoeveelheid eten zal Chloé Grace meer treuzelen en er een spelletje van maken. Bovendien lijkt een kleine portie op een groot bord minder.
Zij moet van alles proeven, al is het maar één hapje. Bij ons geldt de regel dat ze zelf mag opscheppen, maar alles wat ze opschept, moet opeten. Bovendien moet ze minstens één schepje nemen van wat ze niet lust.
Ga ’s op restaurant met je moeilijke eter
Het klinkt gek, maar ik ga wel ’s met mijn zevenjarige op restaurant. De sfeer, de bediening, het feit dat er zoiets is als tafeletiquette; alles is er op gericht dat ze meer open staat voor nieuwe smaken. We leggen de nadruk op het volwassen zijn/worden en doen dan over-the-top enthousiast met overdreven gekir uiteraard. Wat lijkt te werken.
Het is namelijk zo dat beloning goed werkt voor een moeilijke eter. Belonen kan in de vorm van een complimentje of een applaus bijvoorbeeld. Wij geven Chloé Grace steevast een applaus na gedane arbeid (want dat is het eten van een vol bordje voor haar).
We pikken wel restaurantjes (of brasseries) uit met een kindermenu en binnen het interesseveld van onze kinderen. Een kiprestaurant is meestal een schot in de roos.
Werk met een themadag
Zoals jullie weten, werken wij met een weekmenu. Ik werk in mijn weekmenu met vaste themadagen. Zo hebben wij bijvoorbeeld steevast een veggie-, maar ook een pasta- en zelfs een fastfooddag. De meeste lunches en diners op zulke themadagen lust ze wel, dus wordt de pastadag wordt om en om vervangen door een kipdag. Voor kip is Chloé Grace niet altijd te vinden and if so, slechts met mondjesmaat.
Een vaste themadag zorgt voor regelmaat en structuur. Chloé Grace weet wat ze kan verwachten. Bovendien kan ik zo ook nieuwe smaken introduceren bij de kip. Ik zal dan bijvoorbeeld een keertje kip met tomatensaus en pasta op tafel zetten of kip met broccoli. Groenten is namelijk ook niet helemaal haar dada. We maken het eten ook anders klaar. Wil de broccoli er niet in, dan probeer ik het door de pastasaus of met wat knapperige pijnboompitten erover.