“Mamaaaaah, ik ben weer gevallen”.
Haast elke avond na schooltijd hoor ik het haar zeggen. Bijna elke schooldag komt ze naar huis met oppervlakkige wonden. Geschaafde knieën, in haar vinger gesneden tijdens de crea-les. Nooit zijn de oppervlakkige wonden van die aard dat we spoorslags naar de spoed moeten, maar toch dringt de vraag zich op: hoe verzorg je oppervlakkige wonden bij kinderen?
Wat zijn oppervlakkige wonden?
Een ongelukje op de speelplaats is snel gebeurd. Ook het huis is een gevaarlijke speelplaats. Geschaafde knieën of sneetjes in de vinger komen vaker bij je kind voor dan je zelf zou willen. Alle wonden hebben een optimale verzorging nodig.
Oppervlakkige wonden zijn
- Snijwonden
- Schaafwonden
- Huidkloven
- Eerstegraads brandwonden
- Zonnebrand (!)
Waarom optimaal verzorgen?
Het is heel belangrijk een wonde zo snel mogelijk te verzorgen, zelfs als die oppervlakkig is.
Een wond dien je steeds goed te reinigen en daarna te ontsmetten. Anders loop je het risico dat de wond infecteert: ziekteverwekkers kunnen zich via de bloedvaten door het lichaam verspreiden.
Hoe jij de wonde verzorgt, bepaalt de uiteindelijke wondheling. Met een correcte wondverzorging voorkom je niet alleen infecties, maar het vermindert ook het risico op littekens. Om oppervlakkige wonden optimaal te verzorgen, bestaan er zgn. wondgels.
Let op: Een wondgel is een medisch hulpmiddel. Vraag altijd raad aan je huisarts. Lees aandachtig de bijsluiter voor gebruik.
Zorg er voor dat je zulk een gel standaard in je huis- of reisapotheek hebt zitten.
Een kwalitatieve wondgel versnelt de wondheling, verlicht onmiddellijk de pijn, helpt infecties voorkomen en vermindert het risico op littekens. Onmisbaar in onze huisapotheek, want mijn dochter is een brokkenpiloot.
Een correcte wondverzorging zorgt ervoor dat wonden sneller genezen. Tot wel twee keer sneller dan dat je een wond onbehandeld zou laten. Een goede wondzorg bestaat uit drie stappen: reinigen, behandelen en beschermen.
3 stappen om een wond sneller te laten genezen
Een goede wondzorg bestaat uit drie stappen:
- Reinig: om infecties te voorkomen, is het aan te raden om de wond te reinigen van vuil, bacteriën en zichtbare deeltjes. Dit doe je met water of met een ontsmettingsmiddel.
- Behandel: om de wondheling te versnellen, infecties helpen te voorkomen en het risico op littekens te verminderen is het belangrijk om een wondgel aan te brengen.
- Bescherm: laat de wond ongestoord genezen door hem te beschermen tegen vuil en bacteriën. Bedek de wond met een pleister of pleister spray. Is het moeilijk plakken omdat de wond op een beweeglijke plek zit? Dan is een elastische pleister of pleister spray een goede optie. Voor kinderen bestaan er van die leuke kinderpleisters met grappige motieven zoals Disney en prinsessen.
Door deze drie eenvoudige stappen te volgen, kan je wondinfecties bij kinderen helpen te voorkomen en een snellere genezing ondersteunen.
Oppervlakkige wondverzorging: do’s en don’t s
Wondjes horen nu eenmaal bij het opgroeien. Wil je zeker weten dat je een wond goed kan verzorgen? Dit zijn de do’ s en de dont’s.
Do
- Voor je de wond aanraakt of gaat behandelen: was steeds je handen met water en zeep.
- Reinig de wond met een schone, droge doek of onder lauw of koud stromend water.
- Breng een dunne laag wondgel aan op de wond zonder die aan te raken met de tube.
Don’t
- Gebruik zeker geen zeep om de huid te reinigen.
- Neem de tijd om de wond te reinigen én te ontsmetten. Hoe zorgvuldiger je te werk gaat, hoe minder kans je hebt dat de wond gaat infecteren of dat er zich een litteken vormt.
Lees meer: Zwanger en veilig in het verkeer? Zwanger autorijden kan, als je deze tips in acht houdt!