Koken is iets wat ik graag doe. Deze glutenvrije groentelasagne staat geregeld op het (week)menu.
Inspiratie voor onze maaltijden haal ik uit kookboeken en van het internet natuurlijk. Niet dat ik een recept tot op de draad volg; veelal kook ik à la Nele en experimenteer ik er op los. Wat zo veel betekent als “we gooien de ingrediënten (volgens recept) samen in de pot en we zien wel wat er van komt”. Dat loopt tot op heden altijd goed af (nog geen zieken of doden hier, dank u).
Ook plezant: variëren op recepten die vrij op het www te vinden zijn, als het ware een eigen draai aan geven. Bijvoorbeeld een groentelasagne ergens vanaf halen en het glutenvrij of vegetarisch maken.
Al is er bij ons niemand glutenintolerant of vegetarisch, ik doe het uit interesse eigenlijk.
Natuurlijk heeft glutenvrij eten zo zijn voordelen:
- Een positieve invloed op je stemming, omdat gluten in de hersenen de concurrentie aangaan met endorfinen, het zgn. gelukzaligheidshormoon.
- Je huid vaart er wel bij. Gluten kunnen ontstekingen veroorzaken, wat zich kan uiten via de huid.
- Darmklachten kunnen verlichten. De darmwand is gevoelig voor gluten, waardoor het darmmilieu aldaar verstoord wordt.
Het volgende recept – groentelasagna met spinazie – is er eentje zonder gluten, geschikt dus voor mensen die intolerant hiervoor is. De inspiratie haalde ik hier.
Wat is glutenintolerantie?
Glutenintolerantie of coeliakie is een chronische darmaandoening. Je bent dan overgevoelig voor gluten. Gluten zitten in granen, zoals tarwe, rogge, gerst, haver, mout of spelt. De oorzaak van glutenintolerantie is niet bekend. Lasagne is in het algemeen niet het ideale recept voor mensen met zulk een allergie.
Lasangevellen
Een groentelasagne bevat gluten door de lasagnevellen.
Die kan je prima vervangen door glutenvrije exemplaren, verkrijgbaar in de betere glutenvrije handel en soms in de lokale supermarkt. Een andere optie is dat je ze vervangt door dunne plakjes groenten zoals pompoen, courgette of aubergine. Ook aardappelschijfjes, prei, komkommer (wel even tussen 2 handdoeken ontwateren), koolrabischijven – in feite zowat alles waarvan je schijven of schijfjes kan van snijden – vervangen de bladen.
Bechamelsaus
De klassieke bechamelsaus bestaat uit slechts drie hoofd ingrediënten: melk, bloem en boter. Gelukkig is bechamelsaus heel makkelijk glutenvrij te maken. Je vervangt gewoon de bloem door glutenvrije bloem of door maiszetmeel zoals maïzena. Ook kruidige ricota, over het algemeen glutenvrij, kan bechamelsaus vervangen in een groentelasagne recept.
Zo maak je de groentelasagne
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 aubergines
- 1 courgette
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 4 pomodori tomaten
- 200 gram spinazie
- 500 gram tomatenpassata
- 2 theelepels honing
- 1 scheut balsamico
- 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
- 4 takjes verse oregano
- peper en zout
- 2 bollen mozzarella
- 250 gram geraspte kaas (Grana padano)
- olijfolie voor het fruiten van het uitje en het insmeren van de ovenschaal of braadslede
Bereidingswijze groentelasagne
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Snij en courgette in dunne plakken van maximum 1/2 cm dik. Leg alle plakjes naast elkaar en strooi er een snuifje zout overheen. Laat drogen voor een vijftiental minuten.
- Verdeel de courgette en de aubergine over een bakplaat met bakpapier en besprenkel met het grootste deel van de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Bak de courgette en aubergine 10 minuten in de oven. Laat de oven aanstaan.
- Snij de mozzarella in blokjes, tomaten in plakjes. Snipper de ui fijn en snijd of pers de knoflook fijn.
- Fruit in een lage pan of pot de ui en knoflook in een klein beetje olijfolie. Voeg daarna de passata toe.
- Zodra het aan de kook is, kun je de Italiaanse kruiden, honing, scheutje balsamico, peper en zout naar wens toevoegen. Laat het geheel 5 minuten pruttelen.
- Voeg de oregano en spinazie toe aan de saus en laat al roerend slinken. Voeg als laatste de kookroom, ⅓ van de grana padano en peper en zout toe. Vet de ovenschaal in met een beetje roomboter of olijfolie.
- Begin met een klein laagje tomatensaus in de schaal en bouw de lasagne op volgens onderstaande volgorde:
- laagje aubergine
- laagje tomaten
- laagje courgette
- laagje mozzarella
- laagje saus
- herhaal deze volgorde nog een keer
Sluit af met een laagje saus en bestrooi met de overige grana padano Daarna 45 minuten in de oven.
Smakelijk.