In deze reeks breng ik je de grondbeginselen bij van de plantenhobby: water, licht, temperatuur, vochtigheid, potgrond en plantenvoeding, en hoe je de juiste pot kiest.
Vandaag vertel ik je meer over waar te beginnen, als je een kamerplant wil aanschaffen en hoe belangrijk licht en temperatuur dan is in je huis om de ideale standplaats te bepalen.
Hoe het voor mij begon
Niet eens een jaar geleden kreeg ik het kamerplantenvirus goed te pakken. Het begon allemaal met een stekje van een pannenkoekenplantje (pilea peperomioides) of was het de Monstera Deliciosa var Borsigiana, die ik kreeg van een andere plantgeek? Feit is dat één kamerplant uitgroeide tot een collectie van nu bijna zeventig exemplaren.
Vroeger slaagde ik er in om zelfs een cactus te laten sterven, omdat ik te weinig water gaf. Vandaag overleven ze bijna allemaal. Meer nog: ze maken baby’s en blaadjes bij de vleet (zelfs in het winterseizoen). En onlangs ging zelfs mijn Maranta ‘slapen’, iets waartoe ik mijn Calathea nog niet overtuigd krijg.
Kamerplanten hebben een levenscyclus, net als wij. Heel fascinerend is dat!
Ze zijn klein (stekjes), groeien uit tot volwassen planten en maken zelf kindjes aan, (nieuwe stekken) die je opnieuw kan gaan planten. En dat is net dat extraatje wat je met bijna geen enkele andere hobby hebt. Door deze stekken kan je je collectie uitbreiden.
Voor alle duidelijkheid: ik heb het in dit artikel gemakkelijkheidshalve steevast over kopen. Maar er zijn nog andere mogelijkheden om aan plantjes te geraken. In een volgend artikel vertel ik je meer.
Waar te beginnen: licht en temperatuur
Ben je iemand die elke dag lieve woordjes fluistert of durf je wel ’s je plantenvrienden te vergeten? Woon je ergens waar het altijd lekker warm is of in een kikkerlandje? Voor elke situatie is er een kamerplant. Iedereen kan dus met de plantenhobby beginnen en planten aankopen. Het enige wat bij een aankoop écht belangrijk is licht en temperatuur.
Voor je een kamerplant koopt, is het zaak te bepalen waar de beste plek is – voor dat specifieke exemplaar – in je huis. Licht en temperatuur zijn de key words!
Licht
Wat je je moet afvragen, is hoeveel licht er in je huis binnenvalt. Een plant blijft namelijk enkel gezond en blij, als ie voldoende licht krijgt. Maar geen nood: er zijn kamerplanten die zelfs in een donker hoekje van je woonkamer kunnen overleven.
Licht hoeft namelijk geen direct daglicht te zijn; ook lampen kunnen in bepaalde omstandigheden dat licht produceren. Zelf gebruik ik het niet, maar ik hoor wel ’s dat andere plantenliefhebbers (groei)lampen gebruiken om bepaalde plantensoorten de donkere winterdagen door te krijgen.
Te weinig licht is nefast, te veel licht is dat ook. Hou er rekening mee dat de meeste planten niet tegen volle zon kunnen. Daar verbranden de bladeren van. Zeker variegata’s (de bonte versies met wit in de bladeren) mogen absoluut niet in de zon staan.
TOPTIP In de handel zijn er zgn. lichtmeters verkrijgbaar. Zelf gebruik ik die zelden (ik werk meer op buikgevoel), maar beginners als jij doen er hun voordeel mee!
Temperatuur
Ook de temperatuur in je huis is van belang.
Planten hebben frisse lucht nodig en een goede ventilatie. Dit betekent dat een afgesloten kamer zelden een goede plek is voor een kamerplant.
Ven-ti-la-tie, dus geen tocht. Tocht is moordend voor de kamerplant.
Let ook op met de verwarming. Veel planten houden niet van grote temperatuurschommelingen. Lees: je verwarming die ’s nachts uitgeschakeld wordt bijvoorbeeld. Over het algemeen geldt: zet je kamerplanten niet te dicht tegen de verwarming aan. Ik probeerde het met een Strelizia Nicolai en dat ging een tijdje goed, tot de bladeren begonnen te krullen.
Je verwarming veroorzaakt niet alleen temperatuurverschillen, maar veroorzaakt ook droge lucht. Droge lucht is absoluut een no no, met bruine plekken in de bladeren als gevolg. Later vertel ik je hoe je de luchtvochtigheid kan verhogen in je huis.
Conclusie licht en temperatuur + mijn ervaring
Wat heerlijk dat je ook werd gebeten door de kamerplantenmicrobe! Dit is het stappenplan voor je een plat aankoopt
- Breng je huis in kaart. Sla daarbij minder voor de hand liggende kamers niet over. Let op: een kamer met helemaal geen lichtinval (meestal de WC en soms een badkamer) zijn geen plekken voor een kamerplant. Toch eentje in de badkamer? Lees dan dit artikel.
- Waar is de zuidkant, waar de noordkant van het huis? Voor de ramen aan de zuidkant zet je planten die volle zon kunnen verdragen, bijvoorbeeld cacti. Aan de noordkant van het huis zet je schaduwminnende exemplaren bijvoorbeeld, de Calathea.
- Heb je geen specifieke plant in gedachten, maar wil je gewoon plekken opvullen? => Waar heeft welke plant de beste kans om te overleven?
- Heb je wel een specifieke plant in gedachten=> Welke plek biedt qua licht en temperatuur de beste optie?
Let wel:
Mijn ervaring is dat licht en temperatuur geen exacte wetenschap is. Of misschien is het dat wel, maar dan veeg ik er mijn voeten aan 🙂
Ik heb het geluk dat ik in een lichtrijk huis woon met veel ramen. Met lichtmeters werk ik zelden. Ik lees me per plant in, kies de beste plaats of andersom: ik kies bij een kaal plekje de geschikte plant
en dan –
is het een kwestie van gewoon kijken, in de gaten houden. Hoe reageert de plant? Ziet ie er gelukkig uit? Indien niet, aarzel ik niet om ze te verplaatsen. Dat dit naar verluidt niet altijd de beste oplossing is voor bepaalde planten, omdat die niet zo graag verhuist worden, neem ik er bij.
Veel succes met je eerste stapjes in deze fantastische hobby!
De andere delen van deze reeks lezen?
Meer lezen over kamerplanten?
Hydroponie met kinderen: bouw een 2 literflestuintje voor plantenstekjes!
De ideale kamerplanten voor in je badkamer.
Hydroponie: Laat je planten groeien zonder aarde, met hun wortels in het water