Ik maak elke dag mijn gootsteen schoon en dat zou jij ook moeten doen. Ik leg je uit hoe je in je gootsteen in minder dat 10 minuten reinigt en met welke schoonmaakmiddelen.
Telkens na het avondmaal geef ik ‘m een grondige beurt en ook doorheen de dag haal ik er gemakkelijk een doekje over. Het helpt (niet) dat ie wit is, mijn gootsteen en dat je elke vlek, elke vieze vinger ziet. Frustrerend!
Het oog wil ook wat, maar belangrijker: een goede hygiëne in de keuken is noodzakelijk voor onze gezondheid. Bacteriën kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen in een keuken.
Het vaatdoekje en de schuursponsjes zijn een grote bron van bacteriën. Maar ook de gootsteen is dat. Sterker nog, de gootsteen is volgens onderzoek vaak het op één na vieste plekje in je keuken. Dagelijks je gootsteen schoonmaken is noodzakelijk!
De gootsteen dagelijks schoonmaken
Na het koken en het avondeten schrob ik de gootsteen ne keer grondig door.
Dit is een vast ritueel. Vaste rituelen helpen je je aan een schoonmaakschema te houden!
Opgepast: De meeste gootstenen zijn van behoorlijk hard materiaal en kunnen tegen een stootje. Toch kijk je best eerst of je schoonmaakmiddel wel geschikt is voor het oppervlak. Ik heb doorheen mijn carrière als vloerhostess veel geabimeerd kraanwerk gezien door het verkeerd gebruik van schuurmiddelen bijvoorbeeld.
Onze gootsteen is een écht stenen exemplaar, gemaakt om een oorlog te overleven. Ik mag dus bijna elk schoonmaakmiddel gebruiken.
Overigens wissel ik gemakkelijk af – dat houdt schoonmaken spannend. Soms een schuurmiddel (pas op: niet te gebruiken op niet-krasbestendige oppervlakken), soms een krachtige ontvetter.
Spuit je gootsteen ’s flink in met het correcte schoonmaakmiddel. Laat het een tijdje intrekken en schrob dan stevig met een spons. Als de gootsteen er weer fris en glanzend uitziet, spoel je na met warm water en droog je af met keukenpapier of een doek. Als er hardnekkige vlekken op zitten, gebruik dan een borstel met harde haren om die weg te boenen.
Dus
- Inspuiten + laten inwerken
- Schrobben met spons
- Naspoelen met warm water
- Nadrogen met keukenpapier of doek
Etensresten verwijderen uit afvoerputje
Geen zin om te gaan schrobben? Niet erg!
Zorg er dan wel voor dat je dagelijks de etensresten verwijdert uit het afvoerputje. Om te zorgen dat de afvoer niet verstopt raakt gooi je iedere maand een handvol soda in de gootsteen. Spoel dit weg met een liter kokend water. De soda lost het vet in de leidingen op.
Leestip
Meer weten over het correct gebruik van schoonmaakmiddelen?
Meer weten over het gebruik van natuurlijke, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen?
Desinfecteren van de gootsteen
Desinfecteren doe je om de drie maanden (en anders met de lenteschoonmaak of zo).
- Boen de gootsteen schoon met zeep en water
- Spoel na met schoon water
- Giet schoonmaakazijn in de gootsteen
- Spoel na met schoon water
PS: Merk op dat dit artikel ook van toepassing is op een wasbak in een badkamer.
Lees hier hoe je correct een badkamer een grondige poetsbeurt geeft.
Je gootsteen is gedesinfecteerd en weer klaar voor gebruik!
Q: Hoe vaak maak jij de gootsteen schoon?