Een kleuter beter doen slapen. In slaap vallen lijkt vanzelfsprekend, maar sommige kleuters moeten het echt leren. Een rustige slaapplek en een vaste bedtijd helpen om je kind een duidelijk signaal te geven dat het tijd is om te slapen.
Chloé Grace (4,5) was als baby een slechte slaper. Tot bijna een jaar ben ik ’s nachts moeten opstaan, omdat ze nog nachtvoeding nodig had. Ik gooide ooit mijn smartphone aan stukken, omdat ik het niet meer zag zitten.
Als peuter was het niet veel beter. Ze huilde heel vaak, kwam ’s nachts uit haar bedje en maakte ons ’s morgens heel vroeg wakker.
Ondertussen is het een flinke kleuter. Slapen gaat als vanzelf. Ze gaat ook graag slapen.
Maar eerlijk is eerlijk: het heeft me heel veel grijze haren gekost voor ik dé methode heb gevonden. De tip? Heb geduld.
Ik geloof echt dat kinderen (waarvan geweten is dat ze geen medische problemen hebben – kinderen met autisme slapen bijvoorbeeld slechter) er uit groeien. Blijf zoeken naar wat werkt voor jou en je kleuter..
Dit zijn mijn zes beste tips.
Maak het je kleuter zo comfortabel mogelijk
Omdat mijn kleuter bang is in het donker, laten wij een nachtlampje aan op de kamer of steken wij de gangverlichting aan.
Ik hou er niet van, want ik wéét dat je het beste slaapt als het pikkedonker is.
Maar omwille van de lieve vrede (lees: omdat Chloé Grace dan sneller en met grotere goesting ga slapen), laat ik het toe. Zodra ik haar hoor snurken, knip ik het één en ander wel uit. Het moet niet gekker worden 🙂
Ga op zoek wat werkt voor je kleuter. Is het een lampje, een lievelingsdekentje of de favoriete knuffel? Meegeven die handel!
TOPTIP:
Over comfi gesproken, ik merk dat mijn meissie een sterke voorkeur heeft voor bepaalde pyama’s en daar beter mee gaat slapen. Ook kleuters hebben favoriete exemplaren.
Ga bij je zelf te rade: in welke pyama slaap jij het beste? Misschien werkt die stof wel voor je kleuter. Ik zelf ben een grote fan van de nachtkleding van Esprit. Ik heb een jersey dames pyama met stippen van hun collectie. Ben ik heel erg tevreden mee, ik slaap als een roos! Ook is het misschien leuk om online een bestelling te plaatsen om thuis rustig met je kleuter uit te kiezen welke pyjama ze het fijnste vindt. Bij Esprit kan je bovendien op factuur bestellen en voor 0,99 euro wordt het thuisbezorgd. Nadat je alles hebt gepast, kan je het kostenloos terug sturen en hoef je alleen nog maar het bedrag over te maken dat open blijft staan. Dit vind ik een fijnere optie dan moeten wachten tot het geld nog wordt teruggestort.
- Laat je kleuter haar eigen pyama kiezen in de winkel! De ene pyama is de andere niet. Zoek uit waar je kleuter het beste in slaapt. Flanel, een onesie, een doodgewoon t-shirt en een broekje…
- Kies voor matching pyama’s. Twinning is winning!
- Vier de aankoop van de nieuwe pyama’s (of de start van een slaapritueel – zie hieronder) met een heus pyamafeestje.
Zorg voor een goed slaapritueel
Een slaapritueel bereidt je kleuter voor op de nacht en maakt het afscheid nemen van de dag minder moeilijk. Het is niet evident om een slaapritueel te vinden, maar lukt het je, stick to it en slapen gaat een stuk makkelijker.
Ons slaapritueel duurt 15 à 20 minuten.
Dit doen wij
- Ik waarschuw mijn dochter dat het bijna bedtijd is.
- We gaan samen kort onder de douche of we wassen ons en trekken onze pyama’s aan. Zij haar onesie, ik mijn geliefkoosde dames pyama van Esprit en mijn ouwe badjas.
- Ze drinkt een glas warme melk, poetst haar tanden en gaat dan naar bed.
- We lezen in bed nog een kort verhaaltje.
- Nachtlampje aan (of licht op de gang) en oogjes toe!
De invulling kan voor iedereen anders zijn. Doe wat werkt voor jou en je kind.
In het algemeen
Belangrijk is dat je tijd vrijmaakt om je kind te slapen te leggen en dat je het slaapritueel tijdig begint.
- Geen wilde spelletjes of opwindende bezigheden, kort voor het slapengaan. Kies liever voor een boekje of een rustig gezelschapsspelletje.
- Vermijd lange slaaprituelen, waaraan geen einde lijkt te komen. Kinderen weten precies hoe ze tijd moeten trekken; geef ze daar de kans niet voor!
- Maak goede afspraken met je kleuter. Eén keer roepen mag, daarna is het ‘oogjes toe’. Naar beneden komen mag dan weer niet.
- Vermijd blauw licht tot een half uur voor het slapen gaan. Dus liever geen TV, I-pad of smartphone. Deze apparaten stralen blauw licht en laten de kleine hersentjes van je kleuter denken dat het nog overdag is. Talrijke studies suggereren dat blauw licht in de avond de natuurlijke slaap-waak cyclus van de hersenen, die cruciaal is voor een optimale werking van het lichaam, ernstig verstoort.
Zorg voor beweging en frisse lucht overdag
Is het je opgevallen dat je kleuter ’s avonds vaak als een ongeleid projectiel te keer gaat? Zelfs als mijn kleuter naar school is geweest, krijgt ze me daar een shot van adrenaline tegen bedtijd. Dat betekent dat de energie er nog in zit en dat ze toch nét iets te veel heeft moeten stil zitten overdag.
Maak voor het slapen gaan nog een korte wandeling of ga samen uitrazen op de speeltuin. Op schooldagen (en in de winter) geen evidentie, i know, maar ik weet één ding zeker:
op dagen dat ik met haar naar het park ga, slaapt ze als een roosje!
Spray lavendelolie op hun kussen
Lavendelolie werkt rustgevend.
Spray een heel kleine hoeveelheid (een druppel of twee maximum) op het hoofdkussen en de beddenlakens van je kleuter ca. 1 uur voor bedtijd. Wist je ook dat lavendelolie muggenwerend is? Twee vliegen muggen in één klap!
Vermijd middagdutjes
Ik genoot heel erg van de middagdutjes. Ik plooide een wasje op, keek een aflevering van mijn favoriete serie – of ging zelf even met de kippen op stok. Gestolen uurtjes zijn vaak de beste. Tot op de dag van vandaag gaat heel af en toe mijn kleuterdochter een middagdutje doen.
Helaas blijken die gestolen uurtjes effect te hebben op de good night sleep van Chloé. Met andere woorden – slaapt ze overdag, dan geraakt ze veel minder makkelijk in slaap ’s avonds, wordt ze ’s nachts wakker en staat ze ’s ochtends voor dag en dauw aan onze bedstee.
Het is heel moeilijk om een leeftijd op middagdutjes te zetten, maar merk je dat een slaapje overdag de nachtrust van je kind beïnvloedt, maak het dan ’s ochtends vroeger wakker of sla de dutjes over.
Lees meer op MamaExpert
Deze 5 tips heb je nodig, als je niet (meer) wil dat je kind bij je in bed slaapt
Wanneer hun slaap jou wakker houdt – Over slaapstoornissen bij jonge kinderen
Onze handleiding voor co-sleeping
Geef een beloning
Het heeft geen zin om boos te worden als je kleuter slecht slaapt. Je kind kan er niets aan doen en boos worden verergert het alleen maar!
Je kan natuurlijk wel proberen om ‘slecht gedrag’ af te raden en ‘goed gedrag’ te belonen.
‘Slecht gedrag’ (ik kies mijn woorden zorgvuldig) leidt tot een slechtere kwaliteit van bedrust.
Bijvoorbeeld: onwijs veel uit bed komen, nadat je je kleuter in bed hebt gelegd, andere kinderen wakker houden, ’s nachts mee in jouw bed kruipen,..
Wil je dit soort gedrag afraden, werk met zogenaamde beloningskaarten. Die kan je vaak downloaden van het internet of maak je gemakkelijk zelf.
Een hele week aan de afspraken gehouden? Zeven stickers op de beloningskaart? Je kleuter krijgt een beloning (en dat hoeft niet altijd een cadeautje uit de speelgoedwinkel te zijn, een activiteit doen met mama en/of papa of een keertje mogen kiezen wat er op tafel komt is al voldoende).
Beste mama, ik wens je alle succes toe met het kweken van een goede slaaphygiëne bij je kleuter!
Nogmaals, je kind groeit er vast uit. Heb geduld en dan komt alles wel snor.
Q: Hoe sliep jij als kind?