Kerstmis staat weer voor de deur! Wil jij het perfecte kerstfeest organiseren? Dan is het belangrijk dat je kerstdiner van hapje tot hoofdgerecht tot dessert 100% in orde is. En dat niet alleen – ook je kerstdecoratie, de tafelschikking en de ontvangst van de gasten moeten perfect zijn. Inspiratie nodig voor je kerstfeest? Struin dan gauw door deze gids, de meest complete gids van het moment!
Het draaiboek
Als weddingplanner kan ik het niet genoeg benadrukken – elk event heeft een draaiboek nodig. Het draaiboek is het hart van elke eventplanning, zelfs als het maar (tussen dikke aanhalingstekens) een familiaal en intiem event betreft als jouw kerstfeest. Zet dus meteen bij de start van je planning een draaiboek op poten en haal de “stress” weg. Door het draaiboek bewaar je het overzicht op wat te gebeuren staat. Je weet ook wie waar voor verantwoordelijk is. Kort samengevat: een degelijk draaiboek zorgt er voor dat je minder stress zal hebben tijdens het kerstfeest en dat je meer tijd hebt om te genieten.
Hoe maak je een draaiboek op?
De voorbereidingen voor je draaiboek maak je op papier. In een notebook, op losse bladen.
Niet altijd even handig, vind ik, want dan verlies je het overzicht. Of je papieren.
Via de gratis online tool TRELLO op je PC is het veel gemakkelijker.
Hoe in TRELLO een draaiboek opstellen?
- Bepaal eerst wanneer je je kerstfeest wil laten plaats vinden, het budget dat je er voor uittrekt en het aantal gasten die je uitnodigt.
- Maak in Trello een nieuw bord aan. Noem het wat je wil ‘Kerstfeest’ of zo. Als je de naam algemeen houdt, kan je later het bord kopieren bij wijze als template voor andere jaren. Wil je er toch een jaartal aan toevoegen, weet dan dat je de naam heel gemakkelijk kan aanpassen, nadat je het bord hebt gekopieerd.
- Maak nu je lijsten aan. Ik gebruik ‘Gasten’, ‘Dagplanning’, ‘Menu’, ‘Decoratie’, ‘Goodiebags’, ‘Inspiratie’, ‘Activiteiten voor kinderen’, ‘Wie verantwoordelijk’…
- Per lijst ga je nu verder de onderdelen van je kerstfeest invullen, eventueel middels de handige functies ‘Checklists’ en ‘Bijlagen’. Inspiratie, bijvoorbeeld uit Pinterest, voeg ik toe met de app Zapier of door de link te copypasten in mijn lijst.
TOPTIP: Ben je een goalgetter? Link je lijsten aan deadlines! Dat doe je door op het item te klikken en daarna ‘Vervaldatum’ te selecteren. Heel handig als je ook je boodschappenlijst in TRELLO zet.
(tekst gaat verder onder formulier)
Spreek ik Chinees voor je? I’ve got you covered. MamaExpert heeft speciaal voor de busy mom een videotraining ontwikkeld.
Ben jij een busy mom die veel tijd verspeelt met het bijhouden van notities in papieren agenda’s en notebooks? Ben je voortdurend op zoek naar overzicht in je momlife?
Voel je je overweldigd door het gebrek aan organisatie als het gaat om jouw gezinsleven?
Als het antwoord ja was, ontmoet dan je nieuwe beste vriend, TRELLO!
Ik laat je zien hoe deze online tool al die problemen elimineert en hoe je je momlife organiseert op een efficiënte manier!
In deze GRATIS cursus, leer ik je hoe je Trello gebruikt om het volgende te beheren:
- Jouw to do lijsten in een overzichtelijke weekplanning
- De boodschappen voor je gezin
- Het organiseren van een feestje voor je kinderen
- Plan je maaltijden met je vinger in de neus
BONUS: Ik geef je mijn eigen borden, zodat je meteen kan starten!
Decoratie: Instant kerstsfeer in huis met groen
In de hall:
Vul grote papieren zakken met verschillende soorten eucalyptus of vul emmertjes met een bodempje water en zet er sparren- of coniferengroen in.
Vul 24 kleine doosjes met mini-verrassingen, versier met stempels of stickers en breng een cijfer aan van 1 tot 24. Hang de doosjes met een touwtje aan mooie dennentak, die je in een vaas hebt gezet. Laat je kinderen elke dag eentje openmaken. Zijn de doosjes leeg gemaakt, kunnen ze blijven hangen voor een mooi effect.
In de keuken:
Boor in een paar boomstammen telkens 3 gaatjes langs de rand op gelijke afstand van elkaar. Knip telkens eindjes sisaltouw, haal ze door de gaatjes en leg er een knoop in. Knoop de 3touwen bovenaan samen – zorg dat het plankje mooi horizontaal hangt en hang op aan oogschroeven aan het plafond. Bind per plankje een bosje kerstgroen samen met een zwart lint en speld dit aan de knoop vast. Op het plankje zet je potjes met keukenkruiden bijvoorbeeld.
In de woonkamer:
Gebruik een bestaande luchter uit je interieur als basis van je groendecoratie. Vlecht verschillende takken groen – hoe gevarieerder, hoe liever – tussen de armen van de luchter en maak ze hier en daar vast met kleine stukje ijzerdraad. Vergeet niet misletoe toe te voegen!
Voor je vensterbanken:
Timmer een lijst van houten latjes of zaag een enkele lat op maat van je vensterbank. Knip kerstgroen naar keuze (eucalyptus, sparrentakken, mimosa, eikeltakken, groene rozenbottel,…) in gelijke stukken en bind per 5 takken en dakpansgewijs met ijzerdraad rond de lijst. Versier met een lichtjesslinger en stop er eventueel ook verse bloemen tussen (Helleborus) of minikerststerren.
TOPTIP: Haal je decoratie bij Ava.be en in een tuincentrum.
Zo koop je de perfecte kerstboom!
Wil je een kerstboom lang houden? Kies dan voor een boom met kluit.
Als je een exemplaar koopt, schudt dan even omstandig aan de takken. Als je boom veel naalden verliest, ga dan voor een andere. Je wil niet al die naalden op je vloer.
Wil je absoluut geen naalden in the house, kies dan voor een ‘nepper’ of een kunstkerstboom. Omdat die jaren meegaat, is zo’n keuze milieuvriendelijker ook.
Kies je voor een den uit de tuin? Een den van buiten moet wel een paar uur in een koele ruimte acclimatiseren vooraleer ie de warme living in gaat.
Naalden gaan sneller afvallen als je boom vlak naast de verwarming staat. Zet je kerstboom ook niet pal in het zonlicht, al moet ie wel op een lichte plek staan. Bovendien is een kerstboom allergisch voor tocht.
Ook zo’n kerstboom heeft water nodig. Bij aankomst een paar liter en daarna daags een halve liter. De kluit mag niet uitdrogen en de lucht rond de boom hou je vochtig met een plantenspuit. Glycerine uit de apotheek helpt tegen het verliezen van de naalden.
Stap voor stap versieren van je kerstboom
Benodigdheden: lichtslinger, decoratieslinger, piek of ster, kerstballen, ‘lichtgewichten’
- Stal je decoratie uit. Door je decoratie uit te stallen, krijg je een overzicht van wat je hebt. Is het tijd om wat nieuws te kopen? Is er al een bepaald kleurenpalet?
- Check of je lichtslinger nog werkt.
- Verdeel je decoratie in segmenten. Bekijk je boom vanop afstand.
- Hang de lichtslinger als eerste
- Begin altijd van boven naar beneden. Weven of rondom rond werken : jij kiest. Het gemakkelijkste is dat je je lichtslinger aansteekt.
- Nu is het de beurt aan de decoratieslingers.
- Zet de piek of ster op de top
- Nu komen de kerstballen. Werk van boven naar beneden. Hang je meest kostbare of je meest breekbare kerstballen bovenaan aan de kortste takken. Zo kunnen kinderen en/of huisdieren geen spullen stuk maken met hun enthousiasme.
- Kies een kleurenpalet. Zet geregeld een stap achteruit om te kijken waar er nog lege gaten zitten. Een mooie kerstboom heeft zijn ballen evenwichtig verdeeld – ook dieper in de boom.
- Afwerken met ‘lichtgewichten’: knijpers, strikken, ijspegels; die hang je als laatste en aan de uiteinden van de takken.
De perfecte kersttafel
Benodigdheden: kamer- of grondplan, kleurenwaaier, tafelkleed, molton, tafellopers, servies, servetten, glazen, bestek, onderborden, coaster, broodplank,…
Voorbereidingen op je perfecte kersttafel
- Bepaal het concept waarvoor je je tafel gaat aankleden.
- Bepaal welke materialen je nodig hebt en waar je ze gaat plaatsen op tafel. Of ga je feestmaterialen ook op andere tafeltjes zetten?
- Maak eventueel een kamer- of een grondplan op. Durf meubelen tijdelijk te stockeren en ruimte te creëren.
- Bedenk voor welke stijl of welk kleurenpalet je gaat kiezen.
- Bekijk welk materiaal je reeds in huis hebt alvorens je nieuwe zaken aankoopt.
- Combineer wat je (al) hebt met nieuwe spullen.
- Vul eventueel aan met nieuwe dingen of eye catchers.
Aankleding
- Begin met de meest noodzakelijke items: tafelkleed, tafellopers, servetten, borden, bestek, glazen, etc.
- Voeg vervolgens items toe die nog steeds nuttig zijn, maar eventueel aan de kant gezet kunnen worden (onderborden, coasters, broodplank).
- Vergeet niet om iets persoonlijks aan jouw tafel toe te voegen. Iets wat jou typeert.
- Tot slot kan je enkele items uitkiezen om jouw tafel te decoreren.
TOPTIP : Raadpleeg Pinterest. Daar vind je nog veel meer leuke kersttafelideeën.
Tafeletiquette
De onderdelen die je op tafel hebt liggen zijn natuurlijk afhankelijk van wat dat je serveert.
Serveer je soep als voorgerecht zal er uiteraard een soeplepel liggen. Bestaat het voorgerecht uit vis, ligt er hoogstwaarschijnlijk een vismes. Voor het gemak gaan we even uit van soep als voorgerecht, gevolgd door een salade, een visgerecht en daarna een hoofdgerecht. We sluiten af met een dessert. Als bijgerecht wordt er brood gegeven en als dranken serveren we water en één soort wijn.
Het servies
Zet de onderborden op ongeveer een vingerbreedte afstand van de tafelrand op tafel. Wanneer je met veel mensen aan tafel dineert, kun je uitgaan van een afstand van ± 50 – 60 centimeter tussen de borden. De borden voor de gerechten zullen pas geplaatst worden op het moment dat de gerechten geserveerd worden, deze zet je dus nog niet op tafel.
Voor het brood zet je een klein bordje links boven het onderbord. Bovenop het bordje leg je een mesje waarmee de gast het brood kan smeren.
Het bestek
Volgens de etiquette begin je het eerst te eten met het bestek dat van buiten naar binnen naast je bord ligt. Vanzelfsprekend begin je het bestek dus in te dekken vanaf de buitenkant, waarbij het bestek voor het eerste gerecht het verst van het bord af ligt.
Vorken liggen altijd links van het bord, de messen rechts.
De messen leg je met de snijkant in de richting van het bord.
De soeplepel wordt altijd rechts naast de messen gelegd.
Volgens deze regels zou je kunnen denken dat het bestek voor het dessert dan het meest dichtbij het bord dient te liggen, maar dit is niet zo. Dessert bestek wordt altijd boven het onderbord gelegd. Wanneer zowel een lepel als een vork nodig zijn, ligt het vorkje het meest dichtbij het onderbord, gevolgd door de dessertlepel.
De glazen
De glazen voor bij het diner staan altijd rechtsboven het bord. Het aantal glazen dient gelijk te zijn aan het aantal te schenken dranken. Ook bij de dranken geldt dat het meest rechter glas als eerste gebruikt gaat worden. Wanneer je meerdere dranken gaat serveren dien je hier dus op te letten. Het waterglas is altijd het meest linker glas.
Het servet
Je kan ervoor kiezen om het servet (netjes opgevouwen) links op tafel te leggen, maar hij kan ook een plekje krijgen op het bord of netjes gedrapeerd worden in een wijnglas. Kies voor stoffen servetten in plaats van papieren servetten.
Eten
De traditionele kerstkalkoen of net helemaal wat anders?
Ben je net als ik, geen held in de keuken, of heb je gewoon geen zin om een moeilijk kerstmenu in elkaar te boksen, beperk je dan tot een hapjesbuffet. Of een toastjesbuffet. Origineel en altijd een succes. In de winkel vind je toast in allerlei vormen en maten, maar je kan ze natuurlijk ook in no time zelf maken. Kruid je favoriete brood (en dat mag gerust oud brood zijn) met peper en zout, druppel er olijfolie over en rooster goudbruin. Wij beleggen met:
· Paté en uiencompote
· Feta en rode biet
· Rode pesto en cottage cheese
· Gerookte zalm, zure room en dille
· Gorgonzola en peer
· Tonijn, appel en bieslook
TOPTIP: Wil je de klassieke gekookte hamrolletjes met meloen of asperges laten voor wat ze zijn, kies in plaats daarvan voor bijvoorbeeld een gevulde gedroogde ham, iets wat wij geregeld op onze gasten loslaten. Maak een vulling van gesnipperde munt, fijngehakte pistachenoten en gedroogde dadels en kruid met peper. Schep op elk plakje ham een lepel van de vulling en rol op.
Ook leuk om op het kerstfeest zelf samen met de kids te maken: snelle mini-pizza’s. Steek uit een rol kant-en-klaar pizzadeeg rondjes uit, beleg met je favoriete toppings en bak de pizza’s tien minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
Ik geef hier tips om er een succes van te maken!
TOPTIP: Go for easy en maximaal genieten, geen rondrennen met schalen eten en zo. Kies voor een foodsharingformule. Zet je potten en pannen gewoon op tafel en de gasten bedienen zichzelf.
TOPTIP II: Heb je al ooit ’s een winterbarbecue geprobeerd? Doen, zou ik zeggen! Super easy.
Drinken
Natuurlijk heb je frisdrank, wijn en bier, maar op het ultieme kerstfeest serveer je ook nog wat extra’s. Echte eierpunch (eggnog) bijvoorbeeld, maar ook warme glühwein en chocolademelk met slagroom zijn perfect. Of ga helemaal los met alcoholische of non-alcoholische cocktails.
Wat met de kinderen?
1. Beperk het aantal cadeaus. Na sinterklaas zijn de meeste kinderen al een beetje cadeaumoe. Geef ze liever een aantal kleinere geschenkjes dan ze alweer te bedelven. Heb je trouwens gemerkt dat uitpakken leuker is dan het cadeautje zelf? Draai er eens drie papiertjes rond – plezier verzekerd.
2. Wat het kerstdiner betreft, betrek hen in de voorbereidingen. Geef hen kleinere porties, als je voor meerdere gangen gaat. Vervang voor hen de oesters en de kreeft door frietjes en bitterballen; of iets anders wat ze graag lusten. Wijn vervang je door donker druivensap.
3. Wij zetten onze kinderen vaak apart aan hun eigen ‘kindertafel’. Wij dwingen ze ook niet om de hele diner uit te zitten. Ze mogen tussen elke gang even van tafel om de benen te strekken.
4. In plaats om voor een uitgebreide diner te gaan, kan je kiezen voor het zelf koken, altijd een succes bij kinderen. Waarom niet eens zelf een pizza beleggen of gaan voor de aloude gourmet?
Laat je kinderen overal van proeven, maar dwing ze niet; ook niet om alles op te eten. Leg hen uit wat je precies serveert. En o ja, aan een hoofdgerecht en een toetje hebben kinderen doorgaans genoeg.
Toch de IPad?
5. Zelfs tijdens een kerstfeest kan wat metime voor de kleinsten geen kwaad. Haal dan toch maar even de ipad boven, maar maak hierover goede afspraken. Voor je op bezoek gaat bij familie, zorg dat je kinderen even de kerststress er uit hebben gelopen. Een frisse ochtendwandeling, een fietstochtje of even naar de speeltuin.
Schenk je baby’s ook even wat persoonlijke aandacht alvorens je je in het feestgewoel stort. Dat kan bijvoorbeeld vóór ze party middels Twister (werkt altijd bij ons) of een ander favoriete gezelschapsspelletje.
6. Sta eventueel toe dat ze speelgoed mee aan tafel nemen. Of geef hen kleurpotloden en wat papier – dat doe je op restaurant toch ook?
7. In het algemeen is het volgende van belang : dat je zo veel mogelijk probeert dat de dagelijkse structuur intact blijft. Respecteer zo veel mogelijk de slaaptijden van je gebroed; probeer zo veel mogelijk samen te eten en de normale dagindeling te volgen. Heb je al eens een brunch overwogen in plaats van een diner?
8. Ben je gastvrouw voor je familie? Voorzie dan gezelschapsspelen. Iedereen – van kleuter tot puber – houdt ervan en het is ook een bindmiddel tussen al die neefjes en nichtjes. Twister bijvoorbeeld.
9. Timing is echt waar zeer van belang. Stel het geschenkenmoment niet al te lang uit. Natuurlijk kan een beetje suspense geen kwaad, maar tot na het dessert is mijn inziens juistekes goed. Langer dan dat zorgt voor gezeur en geklier en dat hebben jullie dan ook verdiend.
Spelletjes voor kinderen
- Een kerstspeurtocht
- Een kerstwandeling (na het eten)
- Ezeltje Prikje met Rudolf het rendier
- Koekhappen
- Een kerstquiz
- Kerstmemory
- Kerstpuzelen
Lady Lemonade geeft nog meer ideetjes voor spelletjes voor kinderen op Kerstmis.
Of kies een spelletje uit onze eigen voorraad.
Zero waste kerstmis
Beperk de afvalberg. Kerstmis is de moment bij uitstek! Want het papier van de geschenken, het eventuele wegwerpservies en de plastic folie rond de bloemen voor de gastvrouw – allemaal overbodig en slécht, zeer slecht voor het milieu!
Onze tips:
-
- Spread the word. Vertel de familie af dat je deze keer een zero waste kerst wil. Een gewaarschuwde familie is er twee waard.
- Spreek met je familie af om dit jaar ervaringen cadeau te doen in plaats van spullen. Dit doen wij dit jaar bewust omdat onze kinderen écht veel te veel speelgoed hebben gekregen van de Sint (plus: onze zoon verjaart begin november, allemaal van het goede te veel).
TOPTIP: Ervaringen zijn heel persoonlijk, tof om te geven en te krijgen.
- Tickets voor een concert, het theater, een comedy show of de bioscoop
- Een uitnodiging voor een stadswandeling met gids
- Een bon voor een heerlijke massage of schoonheidsbehandeling
- Of voor een brunch.
- Geef een klus cadeau zoals babysitten, de hond een weekend bijhouden zodat de mensen eens weg kunnen, in de tuin van iemand werken die het zelf niet meer kan.
- Voor onze kids zijn de volgende ervaringen een toppertje: de zoo, ijsschaatsen, indoor skiën, een show of optreden van bijvoorbeeld K3 of een dagje naar de speeltuin.
Koop bewust
- Kies voor een lekker maar eenvoudig kerstmenu. Bespaar je de stress van torentjes en schuimpjes allerhande én de afval achteraf. Plan je kerstmenu in functie van het vermijden van dit verpakkingsafval.
- Koop voeding zonder plastic verpakking. Groenten en fruit haal je bij de groenten-en fruithandelaar met je eigen zakjes. Kaas koop je bij de kaasboer of slager met je eigen Tupperwarepotjes, brood met een herbruikte of herbruikbare broodzak. Nootjes, olijven en andere aperitiefhapjes laat je in je eigen bokaaltjes of potjes doen.
- Koop geen PET flessen met water maar vul een mooie karaf met kraanwater en een takje munt of schijfje citroen.
- Geef seizoensgroenten de hoofdrol in je menu. Dat is goedkoper en je verkleint er je ecologische voetafdruk mee.
- Er is trouwens niets mis met eten uithalen. Vertel de traiteur gewoon op voorhand dat je geen plastic bakjes wil en dat je met je eigen potten komt. Het is nog praktischer ook.
- Ga winkelen met je herbruikbare tas – nee, mevrouw, geen plastieken zakjes voor mij!
- Weer alstublieft rietjes van je feesttafel. Puur vergif voor het milieu, vind ik. En kies voor stoffen servetten in plaats van wegwerpexemplaren.
- Sorteer je afval. Zet alvast de gescheiden afvalbakken in het zicht!
Decoratie
- Versier de tafel met natuurlijke decoratie zoals dennenappeltjes, takjes van den of spar, takjes met rode bessen. Je vindt deze in het bos, tuin of bij de bloemist. Dit kan je in de weken voor Kerstmis op voorhand verzamelen of kopen. Op Pinterest vind je zeker inspiratie voor een mooie feesttafel.
Extra tips?
- Bedenk een thema voor je kerstfeest. Dat maakt het gemakkelijker om alles ‘aan op te hangen’: uitnodigingen, je decoratie, de menu en waarom niet, de dresscode die je van je gasten ‘verlangt’.
- Maak op voorhand een playlist klaar. Op Spotify bijvoorbeeld. Met van die heerlijk-melige kerstsongs. Zet op ‘repeat’. Sfeer verzekerd en geen DJ nodig!
- Camoufleer die lelijke TV met een real live open haard vuur op je scherm. Of een aquarium of zo. Zoek op Netflix naar ‘Fireplace for your Home’. Ook leuk: maak een loop van je leukste (kerst)foto’s en speel de heel avond af.
- Geef je gasten achteraf de bloemstukjes van op tafel mee bij wijze van bedankje. De kinderen verwen je met de kleurpotloden waarmee ze zich de heel avond amuseerden.
- Buiten feesten? Kan perfect. Ga creatief aan de slag met partytenten en loungezetels. Voorzie terraswarmers, fleecedekentjes, gezellige verlichting en kaarsen voor een warm en cosy effect.