Onze keuken is meer dan twintig jaar oud. Nog steeds is onze keuken in tip top staat, maar ik droom al lang van een echte leefkeuken (zo één uit de boekskes).
Als het er ooit van komt – je weet maar nooit – dan kiezen we vast voor de industriële keuken.
Wat vinden wij zo mooi aan een industriële keuken?
Rauw en ruw
Bij heel veel Vlaamse keukenbouwers zie je ze tegenwoordig: de industriële keuken.
De stijl is zo immens populair omdat ie helemaal past in de hedendaagse visie op bouwen; niet de strak afgewerkte randjes en de degelijke materialen, maar juist de rauwe en ruwe randjes en de stoere materialen, zoals beton, baksteen en roestvast staal (rvs). Deze materialen geven de industriële keuken een esthetisch-bruut uiterlijk, een omgeving waarin duidelijk mag geleefd worden. Ideaal dus voor een jong gezin met twee kinderen tot zes jaar.
Door één muur bewust in baksteen te laten en dus niet te gaan beschilderen of zo, krijg je een waanzinnig stoer effect in je keuken; nog eens extra versterkt als je bijvoorbeeld ook de buizen niet gaat verstoppen. Een goed alternatief voor bakstenen zijn donkere kleuren zoals zwart of grijs. Ook wit kan op zijn beurt een ‘cleane’ en strakke fabriekslook teweeg brengen. Felle kleuren zijn uit den boze in een industriële keuken.
Maak gebruik van grote apparatuur, zoals enorme afzuigkappen. Denk groot, denk stoer!
Ook beton past uitstekend in industriële keukens bijvoorbeeld voor het aanrechtblad, de vloer en het plafond van de keuken.
Industriële keukenverlichting
In industriële keukens bepaalt de verlichting de sfeer. Zo kun je in een industriële keuken bijvoorbeeld heel basic gaan met niets meer dan kale peertjes aan een stalen balk. Er ontstaat een extra stoer effect als je de snoeren allemaal op een andere hoogte hangt.
Ook grote lampen doen het uitstekend in een industriële keukens. En oude fabriekslampen, al zijn die tegenwoordig erg ‘in’ en gegeerd op allerlei tweedehandssites, waardoor prijzig. Maar met minstens één grote retro hanglamp boven de tafel of het werkblad kom je al een hele end.
Ook spots zijn een goed idee.
Roestvrij staal
Voor een industriële look, maken keukenbouwers veel gebruik van stalen constructies of accenten. In oude fabrieken en in de keukens van horeca zie je veel staal. Roestvrij staal is onderhoudsvriendelijk, krasvast en bestand tegen hoge temperaturen.
Werkbladen, kasten, toestellen en het fornuis kunnen in een stalen jasje worden gestoken. Staat geweldig, als je er niet mee overdrijft en afwisselt met houten accessoires bijvoorbeeld.
Leestips
5 ongelooflijk eenvoudige tips om je interieur groter te laten lijken
5 handige apps die je helpen om je interieur in te richten als een pro!
En voor de rest
- Grote zichtbare ventilatiepijpen geven een industriële keuken die gegeerde onafgewerkte en mechanische indruk. Spuit ze eventueel in dezelfde kleur als het plafond als je vind dat ze toch wat te veel in het oog springen.
- Heb je er de mogelijkheid toe: Hoge plafonds dragen bij tot een groter ruimtelijk effect, typisch voor een industriële stijl.
- Wissel industriële kenmerken af met sfeervollere (houten) accenten en accessoires. Met antieke voorwerpen van rommelmarkten bijvoorbeeld zwart-wit foto’s, versleten reclameborden, enzovoort schep je sfeer in wat voor de rest best een cleane indruk kan maken.
- Kies voor verweerd, oud hout in je industriële keuken. Dat staat erg mooi.
Al onze artikels over interieur, ook over een lichtplan in de keuken.
Q: Welke keuken heb jij?