Maak je huis winterklaar in de herfst.
Al zou je het het niet zeggen, officieel is het herfst.
Maak je huis winterklaar in de herfst
Voor wie het niet wist: De astronomische herfst begint in België (meestal) op zondag 23 september.
Astronomisch gezien begint de herfst als de dag en de nacht even lang zijn. Tijdens de herfst worden de dagen steeds korter.
Om praktische, maar ook klimatologische redenen begint de meteorologische herfst op 1 september en duurt tot 1 december.
Hierna komt de winter, folks! Tijd dus om je huis winterklaar te maken – en daar begin je het beste mee (uiterlijk) in de herfst.
Maak de dakgoot vrij
Afgevallen bladeren kunnen de dakgoot van je huis verstoppen. Wanneer het regenwater geen doorvoer meer krijgt naar de afvoerpijpen van je dakgoten, kan dit regenwater insijpelen achter de buitenmuren van je huis.
Een verstopte regenpijp kan ook losraken. Wij maken daarom minimaal 1 a 2 keer per jaar onze dakgoot schoon.
TOPTIP: Voorzie je dakgoot van bladvangers (roosters of filters die voorkomen dat de blaadjes in de afvoerleidingen terechtkomen) of vraag een specialist om dit te doen.
Schilderen
Je zou denken dat het schilderen van je huis in de winter of de herfst minder goed is dan bijvoorbeeld het schilderen in de zomer. Dat klopt niet. Natuurlijk zijn er een aantal factoren belangrijk om te bepalen of er buiten geschilderd kan worden in de herfst: temperatuur, luchtvochtigheid en uiteraard de weersomstandigheden. Raadpleeg je weerapp om daar achter te komen.
Er kan altijd geschilderd worden bij een temperatuur boven het vriespunt met speciale winterverf voor lage temperaturen.
Wij schilderen ook binnen, as we speak nemen wij de nachthall onder handen. Later meer op deze blog.
Schoorsteen vegen
Laat je schoorsteen vegen, nu het nog kan. Het onderhoud van de schoorsteen maakt deel uit van het nazicht van de verwarmingsinstallatie.
Wist je dat het onderhoud van een installatie op stookolie jaarlijks verplicht is in België? Het onderhoud moet om de 2 jaar gebeuren in Vlaanderen en om de 3 jaar indien je in Brussel of in Wallonië woont.
Ook als je een open haard hebt, is het onderhoud van je schoorsteen nodig. Zo vermijd je een schoorsteenbrand of een CO-vergiftiging.
Q: Welke klusjes reserveer jij voor de herfst om je huis winterklaar te maken?