AAAH, de lunchpakketten. Het maken van lunchpakketten is een vloek voor vele ouders. Ik hou er ook niet zo van. Voor mij volstaat het om wat boterhammen te beleggen met kaas en hesp en ze dan in de boterhammendoos te miepen. Mag al blij zijn dat mijn kinderen géén boter lusten.
Toch knaagt het – is dit wel gezond? Is het wel voldoende? Vinden ze de lunchpakketten wel lekker, want zeker de dochter (4) is een kieskeurige eter?
Daarom ga ik vaak op Pinterest op zoek naar recepten om de lunchpakketten van mijn kinderen op te leuken.
TOPTIP: Doe zoals ik; maak een board in Trello om de lunchboxen van je kinderen te plannen. Wist je dat je meteen jouw favoriete recepten kan opslagen in deze handige en gratis tool?
In dit artikel geef ik je vijf mogelijke lunchpakketten – meteen voor een hele week!
Maandag
Wat? Couscousregenboogsalade
Waarom? Deze kleurrijke couscoussalade kan koud worden gegeten, duurt slechts een paar minuten om klaar te maken en hoeft niet te worden gekookt. Het is ook erg gevarieerd en je kunt de ingrediënten veranderen afhankelijk van wat je in de koelkast hebt bewaard.
Tips voor de bereiding: Voeg groenten (en sommige soorten fruit) toe, zoals granaatappelpitjes, rozijnen, appelstukjes, wortel, gehakte sla, rode paprika en tomaten. Ook bonen, stukjes kip of hummus zijn geschikte partners voor deze voedzame en lekkere salade. Kies een goede lunchbox met aparte vakken en stuur je kleintje naar school met een bevroren fles water om hem koel te houden.
PS: Zélf hummus maken voor in de lunchpakketten?
Benodigdheden:
Blender, keukenmachine of staafmixer bijvoorbeeld van DOMO: XPower Chopperset
Grote kom
Ingrediënten:
400 gram (biologische) kikkererwten uit pot of blik (je hebt ook 2/3 van het vocht nodig)
1 eetlepel tahin
4 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook
4 eetlepels citroensap (of limoensap)
Peper en zout naar smaak
Bieslook of peterselie (voor de garnering)
Bereidingswijze:
Een eenvoudigere bereiding kan je je bijna niet wensen, ontdoe de knoflook van de velletjes en doe alle ingrediënten in de blender, keukenmachine of grote kom (als je de staafmixer gebruikt) en mix ze tot een egale puree.
TOPTIP: Wij zijn heel lang behoorlijke fan van de supergemakkelijke keukenapparaten van DOMO. De XPower Chopperset is ideaal voor heerlijke dips, tapenades en sauzen. Het ‘Xpower quad-blade’ systeem snijdt de ingrediënten zeer precies fijn voor een perfect mixresultaat. Pluspunt zijn de duurzame mengbekers van 0,5 l en van 1,5 l. Na de soepmaker, de chopper ten huize van MamaExpert.
Bekijk hier op YouTube
Leestip: Hoe soep koken als je niet kan koken? Zo doe ik het!
Dinsdag
Wat? Sandwich lunchpakket
Waarom? Een lunchpakket kan bestaan uit voedingsmiddelen uit elke hoofdvoedingsgroep: volkoren koolhydraten, eiwitten, zuivel, fruit en groenten. Sandwichvullingen kunnen mager eiwit zijn zoals ham, tonijn, ei, kaas, roomkaas. Onthoud dat kaas en ham rijk aan zout zijn en daarom beter niet dagelijks worden meegegeven. Koud gebraden vlees is een geweldige optie.
Tips voor de bereiding: Kies voor volkoren brood, volkoren pitta of een bagel, eventueel wraps. Vul de broodjes met sla, spinazie, tomaten, komkommer. Steek fruit of gemengde bessen in een klein potje. Snij een appel op voorhand, zodat je kind geen excuses heeft om geen fruit te eten. Sommige fruitrepen zijn wél gezond – maar pluis altijd het etiket ervan uit, omdat sommige vol zitten met geraffineerde suikers.
Woensdag
Wat? Pasta salade
Tips voor de bereiding: Maak deze pastasalade met geroosterde kip en gebraden groenten. Voeg olijfolie en basilicumdressing toe of gebruik pesto, verdund met olie. Kook de avond ervoor extra kip, groenten of ander vlees bij het avondeten om aan deze salade toe te voegen. Ook lekker en supergezond: groene sojaboontjes. Vergeet niet bij wijze van dessert een potje yoghurt en een stukje fruit mee te geven.
Donderdag
Wat? Zelfgemaakte pot noodle
Waarom? Een eenvoudige lunch die de avond van tevoren kan worden bereid en een goede bron van calcium en vezels.
Tips voor het bereiden: Voeg rijstnoedels, erwten, zoete maïs, fijn gesneden champignons, groene bonen, tofu-blokjes miso of sojasaus naar smaak toe. Laat het geheel een nachtje trekken in een gesloten pan. ’s Ochtends verdeel je het één en ander in een thermosfles, voeg kokend water toe en het blijft heerlijk warm tot aan de lunch.
Vrijdag
Wat? Pizza pinwheels
Waarom? Deze pizza pinwheels zijn gemakkelijk in te vriezen én de meeste kinderen houden van pizza. Gebruik volkorenmeel in het deeg, dat is gezonder en met de kaas kies je voluit voor eiwitten.
Tips voor het bereiden: Gebruik zelfgemaakte pizzadeeg, rol het uit en leg er een laag op van tomatensaus, champignons, paprika’s en mozzarella. Rol op in een worst en snij in plakjes. Bak in de oven.
Q: Wat steek jij zoal in de lunchbox van je kinderen?