Toen MamaExpert nog een jonge deerne was, ging ze ’s op all inclusive vakantie naar Turkije. Met weekblad Flair was dat. De reis kostte nauwelijks een 15 000 BF voor een weekje en ik kwam met 5 kilo extra rond de middel naar huis.
All inclusive in de jaren ’90
In het kort kwam een all inclusive vakantie toen op het volgende neer:
onbeperkt eten en drinken in de vorm van opgestapelde buffetten aan het ontbijt, vervolgens een tienuurtje, dan een middagmaal mét showcooking, tussendoor hamburgers en pannenkoeken aan het zwembad, een afternoon tea om 16 u plaatselijke tijd en als je dan nog honger had, reserveerde je in één van de restaurants van het hotel voor een intiem dinertje met zijn twee.
Eventuele calorieën trainde je er af door elke ochtend mee te gaan aquagymen op idiote muziek. Lag je op dat ongoddelijke uur nog te ruften in je bed, omdat de alcohol (ook al gratis) van de dansavond ervoor je duur te staan kwam, trok de animator, een gebronsde hoop testosteron met een voorliefde voor oudere vrouwen, je van je ligbed aan het zwembad voor het partijtje verplichte waterpolo. Dat bed had je overigens net zoals iedereen in dat hotel, om 6 u 00 ’s ochtends gereserveerd door er een handdoek over te leggen. Ooh kuddegevoel.
Ondertussen ben ik moeder en kijk ik heel erg meewarig terug op deze vakantie (en op mijn lijn).
Wellicht is het anno 2018 nog steeds hetzelfde. En toch staat zulk een all inclusive formule op ons gezinstodolijstje.
Met overzichtelijke websites zoals https://www.all-inclusive.be/ mag het duidelijk zijn: all inclusive formules zijn, volgens ons de max om met kinderen op reis te gaan.
Er valt namelijk heel wat te zeggen in het voordeel van een all inclusive reis, als je kids hebt.
Ik lijst op –
(tekst gaat hieronder verder)
Voordelen all inclusive formule met kinderen
- Je weet vooraf wat je betaalt. Boek je all inclusive kan je er van uit gaan dat de reis, de eventuele transfer van en naar de luchthaven, de overnachtingen en het ontbijt, lunch en diner inbegrepen zijn. Ook de drankjes en het gebruik van de faciliteiten in het hotel (het zwembad of het wellnesscentrum) zitten mee vervat. In sommige hotels worden daarnaast gratis snacks, ijs of een afternoon tea aangeboden. Of kan je aan (water)sport doen, zonder te hoeven bij betalen.
- Kinderen kunnen aan alles meedoen; je hoeft ze niet teleur te stellen omdat de portomonnee dit niet toelaat.
- Je komt als mama of papa niet voor financiële verrassingen te staan en de geldbeugel laat je gewoon thuis.
- Je kids kunnen de hele dag onbeperkt gebruik maken van lokale non-alcoholische drankjes, natuurlijk tof als de temperaturen oplopen tot ruim boven de dertig graden.
- Ze kunnen hun eigen drankje of ijsje ‘selluf’ bestellen en ze komen meteen met de lokale bevolking in contact.
- De meeste hotels met een all inclusive formule hebben gigantische zwembaden, een hoop glijparadijzen en een animatieteam voor kinderen. Je hebt dus geen kind aan je kinderen.
Geen voordelen, zonder nadelen, lijkt me.
Nadelen all inclusive formule
- Zelden zal je zulke formule niet vinden in heel intieme hotels. Zoek je rust en kalmte en verblijven met een minimum aan hotelgasten, is de all inclusive formule wellicht niets voor jou en je gezin. Stoor jij je aan grote accommodaties met veel (internationale) vakantiegangers en houd jij van authenticiteit en kleinschaligheid, dan is een all inclusive vakantie misschien niks voor jou.
- Zoals ik hier boven al zei, worden de maaltijden vaak in buffetvorm aangeboden. Die moeten worden aangevuld natuurlijk. ‘Het is op’ staat niet in de woordenboek van een all inclusive hotel. Al worden er tegenwoordig serieuze inspanningen gedaan op het vlak van duurzaamheid, verspilling van voedsel is helaas nooit ver weg.
Is het wat voor jou en je gezin?
Dat moet je voor je zelf uitmaken, me dunkt.
Wil je prijsbewust op reis, de beschikking hebben over bijna alle faciliteiten van een hotel zonder bij te hoeven betalen of wil jij gewoonweg niet altijd ‘nee’ zeggen op de eisen van je kinderen, is de all inclusive formule wellicht iets voor jou!