Heb jij als mamablogger/mumpreneur nog geen nieuwsbrief, laat staan een emaillijst? Foei. In dit artikel vertel ik waarom ik enthousiast ben.
Mamabloggers vragen zich vaak af of het wat is, zo’n emaillijst. Is het moeilijk om een lijst op poten te zetten? Hoe maak je dat je lezers zich aanmelden voor zo’n nieuwsbrief? En heeft het verzamelen van e-mails wel zin als je een mamablog hebt en (nog) geen dienst of service aanbiedt?
Ik heb sinds kort een emaillisting en vind dat elke mamablogger er eentje zou moeten hebben – ook als je niet van plan bent om je blog te gaan monetizen.
Hoor je het in Keulen donderen?

Een van mijn weggevers! Met bonusmateriaal.
Hebben? Kijk dan hier voor de opt-in.
Wat is het?
Als je naar een website surft, zie je ze staan: de zogenaamde opt-in. Dat is het aanmeldformulier, waar je je emailadres kan achterlaten, als de website waardevol voor je is.
Zo liet ik mijn email met plezier achter op de websites van Neil Patel en Amy Porterfield – twee van mijn grote voorbeelden.
Van beiden krijg ik nu nieuwsbrieven, freebies en invites om podcasts te beluisteren – my favorite thing to listen to, when cleaning!
Waarom moet je er eentje hebben?
De grootste reden openbaarde zich nog maar kortgeleden: facebook paste zijn algoritme aan. Bam!
Facebook. Lange tijd hét middel bij uitstek voor bloggers om hun content aan de man te brengen.
Met de ultraintüitieve facebook fanpages zette je heel gemakkelijk je blog in de kijker.
Volgers verzamelen bleek een makkie; je volgers oproepen een bepaald bericht te delen op hun eigen tijdslijn, (de zogenaamde like, share and tag all your friends-vehicels) al even simpel. Mensen en bedrijven taggen, vrienden uitnodigen die dan ook alle feed chronologisch voor de kiezen kregen – meer dan 6 miljoen mensen hielden van facebook.
Gooide je er als mumpreneur ook nog paid ads tegen aan, piekte je bereik helemaal. Je advertentie werd erg accuraat aan de juiste doelgroep getoond, iets wat maar weinig andere sociale platforms konden waarmaken.
Je profiteerde dus mooi voor nop van de facebookfeed en wilde je er een klein beetje voor betalen, had je nog mooiere resultaten.
Tot Zuckerberg tussen pot en pint besliste dat het welletjes was met die gratis reclame op de feed. Hij noemde het zo; dat mensen te veel tijd door brachten op facebook en dat ie terug naar de essentie wilde.
Facebook moest opnieuw een ontmoetingsplaats worden tussen vrienden en familie. Zoals het in het begin was.
Bedrijven bereiken nog steeds hun doelgroep via paid ads, al is de pay per click er duurder op geworden. Je bereikt met eenzelfde budget veel minder customers. Er zit niets anders op dan dieper in de geldbeugel te duiken voor een beter resultaat.
Ook de fanpagina van je blog/website/dienst wordt minder rechtstreeks getoond aan je doelpubliek. Volgers zien nog slechts een gedeelte van je berichten of gewoon zelfs niet. Je kan natuurlijk wel gaan betalen om je feed bij je lezers te krijgen en daar rekent Zuckerberg op.
Je fans oproepen om wat van je te delen op de eigen timeline, is ondertussen ook verboden. Bummer.
Natuurlijk kan ik op basis van dit nieuwe algoritme een aantal aanbevelingen doen om toch nog het maximale te halen uit je facebook pages. Volgende week vertel ik je er meer over.
Gelukkig is er de emaillijst
Ben je net als ik, een onbemiddeld bloggerke, dat moet roeien met de riemen dat het krijgt, is een emaillijst handig.
Want zo’n emaillijst is niet onderhevig aan de grillen van een facebookmogul.
Want ik raad je aan, je legt het beste niet al je eieren in één mandje. Die emailsubscribers zijn er en die blijven ook, ze zullen je mails altijd krijgen – en dat terwijl sociale media steeds selectiever in wat ze tonen aan wie. Snap je?
Aan de andere kant van de lijn zitten geïnteresseerde lezers of klanten écht te wachten op wat je aanbiedt en daar kan geen facebookfeed tegen op.
BOOST JE WEBSITE MET MAMAEXPERT! ONTVANG ELKE WEEK EEN TIP IN JE MAILBOX !
Is email dan niet dood?
Dat wordt wel ’s gezegd.
Ik denk dat zoiets met angst te maken heeft. Of noem ik het Vlaamse bescheidenheid, me overigens ook niet vreemd?
Weet je, er is een dunne grens tussen een paar welgemikte e-mails in het kader van een uitgekiende marketingcampagne enerzijds en spam anderzijds.
De angst die mensen hebben dat jij ze gaat spammen, weerhoudt hen om jouw optin in te vullen.
Anderzijds merk ik dat mamabloggers zélf ook bang zijn om met een nieuwsbrief te beginnen, “want dat is spam! Onze emailbox zit zelf al poepeloerevol en erisniksirritanterdanda!”
Inderdaad is de zwakte van emailmarketing de shitload aan e-mails (lees: informatie) die je (lezer) elke ochtend in de mailbox krijgt.
Probeer daar maar eens boven uit te springen met jouw mail.
De kans is niet miniem dat de ontvanger jouw mail niet eens opent. Niet bepaald een boost voor je zelfvertrouwen.
Maar ik heb een toptip voor je én een waarheid-als-een-koe!
TOPTIP: Om mensen over de streep te trekken, moet je hen wat bieden (= freebie, weggever).
Schrijf een ebook, maak een pdf, een toffe minicursus; geef iets gratis en waardevol weg in ruil voor die persoonlijke gegevens!
*meuh* Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat je beter een kleinere emaillijst hebt die geëngageerd is, dan een miljoenenbestand waarvan je nooit ’s wat hoort. Laat mensen zich maar uitschrijven – wie over blijft, houdt echt van je!
Is het moeilijk zo’n emaillijst op te zetten?
Goh, het vergt wat inzicht, zeker als je gaat automatiseren.
Want dat is juist het sterke aan het hele systeem – het kost je geen moeite, omdat je net het één en ander kán automatiseren. Met een instellingetje hier en een instellingetje daar krijgen je aanmelders zonder omkijken de weggever en daarna een hele sequence aan mails in hun box.
Voor mensen die producten of een service verkopen – er bestaat overigens een theorie over de ideale geautomatiseerde emailsequence. Ideaal as in ‘dit verkoopt!’ (de zogenaamde sales funnel). Hierop kom ik een volgende bericht terug.
Voor bloggers, die vooralsnog geen diensten of service aanbieden, maar wel graag de interactie met hun lezers warm willen houden, is de RSS-campagne of -feed een oplossing.
Voor bloggers: de RSS-feed
Ondertussen heb ik 89 90 91 aanmeldingen voor MamaExpert’s nieuwsbrief. Zoals gezegd, ‘lok’ ik nietsvermoedende lezers met ebooks en PDF’s.
Voorlopig stuur ik deze mensen één keer per week een nieuwsbrief met de nieuw verschenen blogposts. Dit doe ik in Mailchimp met een zogenaamde RSS-campagne.
Zo’n RSS-campagne is een superhandige tool, wat automatisch de linkjes naar je blogberichten toevoegt aan je nieuwsbrief.
Ik maakte een superhandige stap voor stap video, zodat ook jij moeiteloos RSS kan toevoegen aan je nieuwsbrieven (vanuit Mailchimp)!
J
Meetbare resultaten
Een droog overzicht van wat verschenen blogposts is uitermate saai, denk ik, maar toch, de Open ratio en de Click-through ratio (CTR) zitten goed.
ie resultaten kan je terug vinden in de account van je emailmarketingprovider en vergelijken met de cijfers die je online vindt.
Twee van de drie belangrijkste meetbare resultaten doen het goed bij MamaExpert, de derde is op dit moment nog niet van toepassing.
Overigens is er de intentie om de nieuwsbrief interactiever te maken in de toekomst met bonusmateriaal, wat niet op MamaExpert verschijnt. En met aanbiedingen voor mamabloggers – want zoals ik al zei, MamaExpert 2.0 is coming up!
Ook gevoelsmatig zit het snor. Door een nieuwsbrief te sturen op basis van RSS naar echt geïnteresseerde subscribers, herinner je hen als het ware aan je blog en ik merk dat er nog gauw een paar komen kijken.
8500 unieke bezoekers per maand verdien je niet zo maar, je moet er keihard voor werken.
Al denk ik dat niet alleen de emaillijst (die in mijn geval voorlopig nog niet zo gek groot is) er voor iets tussen zit.
Wil jij weten welke andere strategieën ik (nog meer) gebruik om trafiek naar mijn website te krijgen?
Ik ben druk bezig om die op te lijsten voor je. Die komt in preview in onze nieuwsbrief ‘Digital Momblogger’. Uitermate interessant als je wil groeien als blogger/mumpreneur.
Lang verhaal samengevat voor de mamablogger
Meld je alvast aan voor deze ‘Digital Momblogger’ en krijg een wekelijkse tip om jouw bedrijf te boosten! Ik hou je ook op de hoogte van verdere verwikkelingen.
BONUS: Wie weet kies ik jouw bedrijf/blog/website uit als PILOTTESTER van dit project.