Bijna zestig procent van de kinderen tussen 3 en 5 jaar gaat niét naar de tandarts uit angst voor de tandarts.
Ik ben van heel veel dingen bang, maar niet van de tandarts. Nooit geweest, ook nooit gehoeven. Ondertussen ben ik de veertig voorbij en ik heb nog nooit een gaatje gehad. Ik ga wel elk jaar één keer langs om tandsteen te laten verwijderen. Ook niet leuk, maar bon. Beter dan dat ze gaan boren.
Sinds ze klein zijn, neem ik mijn kids mee. Wellicht omdat mama niet gillend als een speenvarken in de tandartsstoel zit, hebben mijn kinderen geen angst voor de tandarts. Maar wat niet is, kan nog komen, dus Bibi verdiepte zich in de kwestie ‘Hoe inspireer ik mijn kinderen tot goede tandzorg?’ en ‘Hoe voorkom ik dat ze bang worden voor de tandarts?’
Sinds 1 mei 2009 is tandverzorging in ons land gratis voor jongeren tot 18 jaar.
De nieuwe regeling is alleen van kracht bij geconventioneerde tandartsen. Dit zijn tandartsen die zich ertoe verbinden om niet meer te vragen dan de honoraria die vastgesteld werden in de overeenkomst met de ziekenfondsen.
Hoewel heel wat prestaties volledig terugbetaald worden onder de 18 jaar, is dat niet het geval voor alle tandheelkundige prestaties. De regeling voorziet bijvoorbeeld geen terugbetaling voor orthodontie.
Om het geld hoef je het als ouder dus niet te doen. Toch gaat bijna zestig procent van de kinderen tussen 3 en 5 jaar niét naar de tandarts, zo blijkt uit cijfers van einde 2015.
Maar ook voor kleuters is het net belangrijk om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan. Het verhoogt de kans om later een stevig en gezond definitief gebit te krijgen. Bovendien leert het kind ook wennen aan het tandartsbezoek. MamaExpert is dus goed bezig!
Hoe kan je kinderen iets leren over suiker en tandbederf?
Voor ons, mama’s en papa’s, mag het duidelijk zijn dat suiker nefast is, voor kleuters is het vaak moeilijk te begrijpen dat wat er in frisdrank en snacks zit, invloed kunnen hebben op hun tanden. Hoe je hen dat uitlegt, hangt af van hun leeftijd.
Heel jonge kinderen geef je gewoonweg geen suikerhoudende dranken. Als je hen alleen maar melk en water geeft, willen ze ook niks anders, geloof me. Ooit komt de dag dat ze elders wel eens een frisdrankje in hun tengels krijgen geduwd, maar jij als ouder, kan zeggen en er voor zorgen dat je het gewoonweg niét in huis haalt.
Zijn je kinderen ouder, kan je hen de suikerwaarde laten opzoeken op het internet. Wedden dat ze schrikken? Spreek met hen af dat een suikerhoudend drankje kàn, een enkele keer. Als ze bij een vriendje logeren of een hamburger eten bij de Macdo. Maar niet bij je thuis. (Iets helemaal verbieden heeft overigens weinig zin, denk ik. Want dan wek je nieuwsgierigheid naar de verboden appel).
Om het één en ander bevattelijk te maken, loont het de moeite om de hoeveelheid suiker van een bepaald drankje een keertje uit te gieten in een glas. En anders zijn er heel veel filmpjes op YouTube die helderheid bieden.
Wat ik ook altijd doe, is de tandarts vragen hen streng toe te spreken. Dat helpt, zeker als ze haar witte jas en het mondmaskertje voor heeft.
Hoe kan je je kind aanmoedigen om aan tandverzorging te doen?
- Maak het tanden poetsen onderdeel van een dagelijks ritueel. Wij poetsen sowieso en masse de tanden ’s ochtends na het ontbijt en ’s avonds. Ik zeg en masse, want wij doen dat met zijn drietjes – zoon, dochter en ik. (Papa heeft een vals gebit, dus die is ontslagen van de corvée).
- Geef als ouder dus het goede voorbeeld! Als jij het belang inziet van correcte tandverzorging, begrijpen zij dat ook.
- Koop hun favoriete tandenborstel – er zijn er met afbeeldingen van superhero’s en dat soort ongein. Nee, je kan K3 niet buiten de deur houden in dezer.
- Er zijn een heleboel apps op de markt die helpen bij het poetsen. Ik schreef er hier al een post over.
- Gebruik een beloningssysteem. Wie goed zijn tanden verzorgt gedurende een week, krijgt een cadeautje. (Waarom maar een week? Een periode langer dan een week is soms te moeilijk voor kleine kinderen, merken wij!).
- Ga naar de bieb. Genoeg boekjes die een verhelderend verhaal vertellen op kinderniveau.
Hoe de angst voor de tandarts wegnemen?
En dan is er de tandarts. Zo’n 15% van alle kinderen is bang van de tandarts, waarvan 6% extreem. Hier zijn zeven tips om een kind in de tandartsstoel te krijgen.
Neem hen mee nog voor ze zelf aan de beurt zijn
Ik neem mijn kinderen zo veel mogelijk mee, als ik zélf naar de slachtbank moet.
Ben je zelf een tandartshater, laat hen dan met een broertje of een zusje mee gaan, zelfs nog voor de eerste tandjes verschijnen. Zo kunnen jonge kinderen wennen aan de kille omgeving, die een tandartspraktijk toch is.
Gedraag je als het rolmodel
Veel kinderen nemen de angstgevoelens voor de tandarts over van hun ouders.
Ga je zelf huilend op visite, vermijd dan horrorverhalen over negatieve ervaringen en zo. Moet je echt aan de zware behandeling, waar er injecties, liters bloed en tranen met tuiten aan te pas komen, neem hen dan niét mee. Eventuele bangerikken blijven braaf in de wachtkamer op de kinderen wachten, terwijl zij bij de tandarts zijn.
Leg hen uitvoerig uit wat er gebeurt
Angst van het onbekende verergert de boel alleen maar. Onbekend maakt onbemind. Enzovoortenzovoort.
Mijn tandarts is er een kei in. Terwijl ik in de tandartsstoel lig met allerlei marteltuig in mijn mond, legt zij aan mijn nerveuze kinderen uit wat ze met me doet. Nét omdat ik geen invasieve behandeling nodig heb, vinden mijn kinderen het eerder interessant dan beangstigend. Al keek Dominic toch een beetje benepen.
Andersom is het van belang dat je aan de tandarts vraagt uit te leggen aan je kinderen wat er met hén gebeurt, als ze zelf op visite moeten. Liefst niet al te technisch en op een rustige toon. Er zijn ook gespecialiseerde kindertandartsen, die getraind worden on the matter.
Beloon hen na een geslaagd tandartsbezoek
Zijn ze braaf geweest en hebben ze de tandarts niet gebeten, ga dan iets leuks met hen doen. Niet heel erg opvoedkundig, maar een ijsje kan er nu wel af (daarna moeten ze hun tandjes maar poetsen).
Ook tijdens het tandartsbezoek kan je hen wellicht kalmeren door hun favoriete speeltje mee te nemen, een boekje voor te lezen of waarom niet, K3 te spelen op een mp3-speler.
Geef hen de keuze waar ze willen zitten
Zo’n grote tandartsstoel – het kan behoorlijk overweldigend zijn. Groot, wit en steriel; als al niet elke volwassene er om staat te springen, zal een (klein) kind dat nog minder doen.
Geef je kind daarom de keuze waar hij wil gaan zitten. Misschien wil hij of zij liever op papa’s schoot in plaats van in de stoel? Mogen kiezen geeft je kind gevoel van controle en wie het gevoel heeft het heft in handen te hebben, is minder bang.
Maak het funny
Inderdaad. Gebruik je ouderlijke fantasie. Op visite bij de tandarts is niet alleen maar blood and gore. De tandartsstoel kan op en neer, er is het spiegeltje waarmee de arts in je kinds mond kijkt en dat mondmaskertje – we tekenen er een smiley’ke op.
Maak er een gezellig uitje van!
Welke tandpasta kan ik als mama aan mama’s aanraden?
Ik ben al heel lang grote fan van de nieuwe Oral-B Tandvlees & Glazuur Repair Tandpasta, die tandvlees helpt te beschermen en glazuur herstelt in 2 weken*
*op verzwakt tandglazuur, in een laboratoriumonderzoek
Ik zei dat ik geen gaatjes heb, maar ik heb wel last af en toe van bloedend tandvlees. Daarom ga ik ook geregeld naar de tandarts om tandsteen te laten verwijderen.
De nieuwe Oral-B Tandvlees & Glazuur Repair Tandpasta – de beste klinisch geteste tandpasta van Oral-B die helpt bij het beschermen van het tandvlees en het herstellen van het glazuur in slechts twee weken bevat de ActivRepairTM-technologie, welke door zijn bewezen antibacteriële werking op de tandvleesrand werkt om tandvleesproblemen op te lossen. Bovendien beschermt het de tanden tegen erosieve slijtage door zuren en het helpt het glazuur te herstellen. Daardoor is de Oral-B Tandvlees & Glazuur Repair Tandpasta ook geschikt is voor gevoelige tanden.
Zuur eten en drinken kan het glazuur oplossen, waardoor het dunner en doffer wordt en verkleurt. De boosdoeners zijn onder andere fruit, fruitsap, rode wijn en saladedressings.
Ook een slechte poetstechniek, vooral te hard poetsen, kan slijtage aan het glazuur veroorzaken evenals het tandvlees beschadigen en laten terugtrekken. Wij poetsen elektrisch met de Oral B tandenborstel, dus voor mij kan het niet aan de poetstechniek liggen – wel aan het tandsteen!
Dagelijks bouwen bacteriën zich op in je mond. De ActivRepairTM-technologie biedt een uitstekende antibacteriële werking en remt de groei van bacteriën in het tandplak, om zo het tandvlees te helpen beschermen.
ActivRepairTM-technologie draagt actief bij aan het remineraliseren van aangetast glazuur en creëert langdurige bescherming om de tanden te beschermen tegen erosie door zuren. Bij langdurig gebruik maakt Oral-B Tandvlees & Glazuur Repair Tandpasta je tanden tot drie maal sterker tegen glazuurerosie, vergeleken met reguliere tandpasta’s.
Oral-B Tandvlees & Glazuur Repair Tandpasta is ook een geweldige ervaring in de mond, vind ik door de milde smaak en de langdurige frisheid.
Ik gebruik de Oral-B Tandvlees & Glazuur Repair Tandpasta in combinatie met de Oral-B Tandvlees & Glazuur Zachte Whitening voor instant wittere tanden. Ben ik ook behoorlijk tevreden over.
Q: Zijn jouw kinderen bang van de tandarts? Heb je tips?