Valt het jou ook weleens op dat kinderen tegenwoordig op een heel andere manier spelen dan dat jij vroeger deed? Waar jij vroeger de Sixtijnse Kapel na probeerde te bouwen met LEGO, zitten kinderen tegenwoordig even vaak achter een scherm filmpjes te kijken.
Door de toenemende digitalisering zijn kinderen nou eenmaal op een andere manier gaan spelen.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen graag en veel naar vlogs kijken en naar unboxing video’s. Dit neemt niet weg dat LEGO ook nog steeds immens populair is onder kinderen.
Bol.com en LEGO hebben deze twee trends gecombineerd met een nieuw platform. “Speelfilmpjes voor en door kinderen” is een online speelomgeving waar kinderen zich volledig kunnen onderdompelen in de wereld van LEGO-speelgoed. Het speelfilmpjesplatform is een inspiratieplatform van LEGO® en bol.com, gemaakt door en voor kinderen.
Wat is ‘Speelfilmpjes voor en door kinderen’?
Speelfilmpjes voor en door kinderen is een online omgeving (voor kinderen van 2-14 jaar oud) waar kinderen zich volledig kunnen onderdompelen in de wereld van LEGO-speelgoed. Het is een plek waar kinderen creatief zelf aan de slag kunnen gaan. In de eerste plaats biedt het platform de mogelijkheid om speelgoedfilmpjes te bekijken, maar daarnaast kunnen kinderen ook zelf filmpjes maken en delen; ze worden als het ware zelf de regisseur van hun speelfilmpjes – Spielbergs in de dop dus!
Hoe kwam het idee voor het kidsplatform tot stand?
Het uitgangspunt van het kidsplatform is om de fantasie en creativiteit van kinderen aan te scherpen en te prikkelen. Naast het feit dat LEGO immens populair blijft bij kinderen, is er ook de enorme populariteit van vlogs en unboxing video’s die kinderen sterk inspireren. Met Speelfilmpjes voor en door kinderen combineren bol.com en LEGO deze twee trends in een online speelomgeving.
Hoe werkt het precies?
Ouders/verzorgers en kinderen kunnen “Speelfilmpjes voor en door kinderen” op alle apparaten (tablet, smartphone, PC, laptop…) gebruiken; het is een responsive platform. Ook zijn alle filmpjes makkelijk te delen via de verschillende social media kanalen.
Bij het ontwikkelen van dit kidsplatform is natuurlijk ook over privacy nagedacht: zo moeten ouders/verzorgers eerst eenmalig inloggen met hun bol.com account alvorens kinderen aan de slag kunnen met het bekijken en maken van filmpjes.
Zodra een kind een filmpje heeft gemaakt en het wil uploaden, gebeurt de eerste beoordeling door YouTube volgens de gehanteerde YouTube-richtlijnen. Wanneer de video ingezonden wordt via het bol.com platform, gaat er vanuit bol.com een mail naar de ouders/verzorgers waarbij er toestemming wordt gevraagd om het online te plaatsen. Als deze wordt goedgekeurd, zal er nog een moderatieslag plaatsvinden door bol.com zelf. Als ook door bol.com goedkeuring wordt gegeven, wordt het filmpje online geplaatst.
Een geinig ideetje om op “Speelfilmpjes voor en door kinderen” te plaatsen, is een stopmotion. Om een stop-motion filmpje te maken, wordt er steeds een foto gemaakt, een kleine aanpassing gedaan en weer een foto gemaakt, steeds opnieuw. Vervolgens worden alle beelden heel snel achter elkaar afgespeeld, waardoor de illusie van beweging ontstaat. Lego is een dankbaar onderwerp voor dit soort filmpjes. De onderdelen zijn klein en je kunt zelf een verhaaltje bedenken, de scene bouwen en spelen. In wat volgt, vertel ik je stap voor stap hoe je een stopmotion maakt met je LEGO-speelgoed.
TOPTIP: Lego heeft hier ook een gratis iOS-app voor gemaakt: Lego Movie Maker. Ook PicPac voor Android en Stop Motion voor iOs kan je gebruiken om stopmotions te maken.
Zo maak je een LEGO-stopmotion voor “Speelfilmpjes voor en door kinderen”
Pak al je LEGO uit de kast en haal je camera tevoorschijn. Je moet er wat geduld voor hebben, maar het resultaat is heel mooi.
Stap 1: Bedenk een verhaal (storyboard)
Bedenk eerst waar jouw stopmotion over moet gaan. Houd er rekening mee dat het verhaal wel uit te beelden moet zijn met de LEGO die jij hebt. Maak je verhaal ook niet te uitgebreid, want het duurt sowieso lang om een stopmotion te maken. Hoe langer het verhaal, hoe langer je moet wachten op het resultaat.
Let op het licht. Maak het filmpje niet buiten (aangezien het erg lang duurt, verandert het licht van de zon naarmate je bezig bent), maar neem de foto’s binnen met een vaststaande lamp.
Stap 2: Maak een decor
Maak een decor, bijvoorbeeld een huis, een straat of een vliegveld. Dat kan van LEGO, maar even goed is het een doos, waar je de beide kanten van af snijdt. Of een groot stuk gekleurd karton.
Stap 3: Kies de hoofdrolspelers
Kies een paar LEGO-poppetjes uit die een rol in jouw film gaan spelen. Het beste kun je twee of drie hoofdrolspelers gebruiken. Kies ook je rekwisieten.
Stap 4: Stel de camera op
Zet de camera op een statief of op bijvoorbeeld een tafel. Zorg in elk geval dat de camera tijdens het maken van de stopmotion niet verschuift. Hoe stabieler het fototoestel staat, hoe minder schokken je in jouw film zal hebben. Zorg er dus voor dat het fototoestel op een statief staat, of op een stapel boeken, of zorg ervoor dat je een vaste hand hebt bij het nemen van de foto’s.
Let ook op de focus van je camera. Als er enkele foto’s tussen zitten met een verkeerde focus (bijvoorbeeld een scherp huisje, maar een onscherp poppetje terwijl het andersom moet zijn) wordt het kijken enorm verstoord.
Als je een spiegelreflex camera hebt, kun je je lens het beste op Manual zetten. Hierdoor zit je niet met de autofocus te klungelen en zijn de foto’s altijd goed scherp.
Stap 5: Beeld het verhaal uit
Geef jouw hoofdrolspelers een positie in het decor en maak een foto. Bij elke kleine verschuiving maak je weer een foto.
Beweeg de poppetjes millimeter voor millimeter. Hoe meer foto’s van een beweging, hoe soepeler deze verloopt in het eindresultaat.
Zorg er zeker voor dat je heel veel foto’s neemt (je hebt 8 beelden nodig voor 1 seconde film).
Stap 6: Bewerk de foto’s op je computer
Zet alle foto’s op je computer en open het programma Moviemaker (Windows) of iMovie (Mac). In deze programma’s kun je alle foto’s achter elkaar plakken, zodat het een filmpje wordt.
Maak de foto 0,3 seconde. Dit betekent dat je één foto 0,3 seconden te zien krijgt. Dit is een goede balans tussen de stilstaande foto’s en het bewegende beeld van de fotoserie.
Sla dit op als filmbestand, upload dat bestand weer in MovieMaker of iMovie en zet er muziek, titels en eventuele overgangen in.
Stap 7: Zet je stopmotion op “Speelfilmpjes voor en door kinderen”
Surf naar (Speel)Bol.com en volg de instructies. Veel plezier!
Leestip: Lego Duplo is het ideale geschenk voor kleuters
Allez se, alweer een geweldig idee om je weekends mee te vullen. Geen dank!
Q: Hebben jouw kinderen al eens een stopmotion gemaakt met hun LEGO-speelgoed? Deel gerust via onze facebookpagina.