Kinderen op hun gemak te stellen in de winkel en samen zoeken naar een supercoole outfit die milieubewust is, is het motto van Dayo4Kids, de webshop van Mana en Laurent.
Dayo4Kids is vreugde
“DAYO” is een naam in het Afrikaans dat vreugde betekent. Dit vormt dan ook de basis van hun webshop. Aan de hand van de baby- en kinderkledij en -accessoires, willen ze het vreugdegevoel opwekken bij ouder en kind.
Dayo4Kids verkoopt ecologische, fairtrade en handgemaakte artikelen
van unieke merken en kleinere labels. Daarnaast heeft de shop ook een gamma van handgemaakte creaties door Belgische ontwerpers. Hiervan is elk artikel slechts één keer gemaakt en beschikbaar.
Mijn doel om een eigen webshop met duurzame kinderkleding te beginnen is ontstaan na het zien van de documentaire ‘the True Cost’.
De kledij moest ook betaalbaar zijn en lang doorgedragen kunnen worden, zodat deze toegankelijk is voor een breed publiek. Een paar van hun merken zijn unisex. Kleine broertjes en/of zusjes kunnen de kledij doordragen. In hun zoektocht heeft Dayo4Kids veel toffe merken leren kennen zoals One We Like, Mainio, Kleine draeck, Lion of Leisure.
Dayo4kids werkt vooral samen met merken die eco- en/of fairtrade friendly labels hebben. Zo hebben ze langzaamaan een collectie kunnen uitbouwen, die volledig binnen hun filosofie past. Bij Dayo4Kids heeft elk artikel een eigen verhaal.
5 tips om eco- en fairtrade friendly kleding te vinden
Tip 1 – certificaten
De merken die eco- en fairtrade friendly zijn, hebben altijd een certificaat. Meestal kan je deze terugvinden in de kledinglabels. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
• GOTS-label (Global Organic Textile Standard), welke een internationaal label is voor textiel welke gemaakt wordt van 100% biologische grondstoffen die ook fairtrade friendly zijn. Zo dient er in de hele productie keten voldaan te worden aan strenge standaard eisen voor biologisch textiel. De certificering vereist dat de sociale criteria bij de katoenteelt en de verwerking tot stof worden nageleefd. Dit heeft betrekking op onder andere het minimumloon, een verbod op kinderarbeid en een veilige en hygiënische werkomgeving.
• SA8000 ( Social Accountability International), welke een internationale certificeringsnorm is die organisaties stimuleert om sociaal aanvaardbare praktijken op de werkplek te ontwikkelen, te onderhouden en in praktijk te brengen. Zo heeft deze betrekking op kwesties als dwangarbeid en kinderarbeid, gezondheid en veiligheid op het werk, vrijheid van vereniging en collectieve onderhandelingen, discriminatie, disciplinaire praktijken, werktijden, beloning en managementsystemen. Om dit te garanderen worden er externe audits georganiseerd. Mainio is hiervan een bekend voorbeeld.
• REACH (Registratie, Evaluatie, Autorisatie en Restrictie), welke een bekend begrip is in de Europese industrie om bewust om te gaan met grondstoffen. Noppies is hierbij de voortrekker om deze begrippen in de textiel constant te verbeteren en om deze mee te geven aan nieuwe producten.
• Het convenant Textiel en Duurzaamheid, welke een Nederlands verdrag is tussen textiel marktspelers (oa. Tumble ’N Dry), brancheorganisaties, vakbonden, maatschappelijke organisaties en de overheid. Hiermee werken ze internationaal verantwoord ondernemen in de kleding- en textielsector en bundelen ze hun krachten om de problematiek aan te pakken.
Tip 2 –De bedrukking
Kies voor kleding met bedrukking op waterbasis. Dit is minder schadelijk voor je kind, maar ook voor de bedrukker zelf. Deze bedrukking wordt natuurlijk afgebroken in het milieu. ‘Kleine draeck’ en ‘Lion of Leisure’ zijn merken die dit toepassen. Bovendien zijn bij deze merken de ontwerpen ook met de hand getekend.
Er bestaan merken die leftover-stoffen opkopen en hier kledij van maken in kleine massa. ‘One we like’ is hier een goed voorbeeld van.
Tip 3 – De gerecycleerde stoffen
De meeste merken verbranden hun oude kledij en/of stoffen op het einde van het seizoen, maar er bestaan ook merken die leftover-stoffen opkopen en hier kledij van maken in kleine massa. ‘One we like’ is hier een goed voorbeeld van. Ook de handgemaakte spullen van Dayo4Kids zelf worden vaak gemaakt met designerstoffen die in de uitverkoop gehaald worden.
Tip 4 – De locatie van productie
Koop Belgisch handgemaakt of Belgische merken zoals ‘Lion of leisure’. Zij bedrukken hun T-shirts zelf thuis. Veel Belgische merken laten hun producten maken in landen als Bulgarije, Turkije of Portugal. Met het kopen van Belgische merken, die thuis bedrukken, worden er vele kilometers transport uitgespaard. Indien de kledij buiten Europa wordt gemaakt, dient er voldoende aandacht besteed worden aan het productieland. Zo geeft Mainio 2% van de opbrengst aan de gemeenschap van hun arbeiders die in hun fabriek werken, zodat dit geld naast een correct loon, geïnvesteerd kan worden in scholen en welzijn.
Door vragen te stellen aan de verkoopster, ga je onbewust bewuster shoppen. Merken hebben vaak ook een eco/fairtradelijn!
Tip 5 – Vraag het aan de verkoopster
Vraag hulp aan de verkoper als je vragen hebt over de kledij. Zij krijgen opleidingen om het hele verhaal van de kleding aan de klant te vertellen en alle leuke weetjes achter de merken te brengen. Zo ga je onbewust bewuster shoppen. Bijna elk merk heeft een eco/fairtradelijn in zijn of haar collectie. Dit kan gaan van jeansbroeken waar minder water voor verbruikt is tijdens hun was-proces tot sjaaltjes waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat.
Dank je wel, Mana van Dayo4Kids!
One thought on “Mom Blog Awards 2017 – Ontdek de partner: Dayo4Kids over hoe eco- en fairtrade friendly kinderkleding te vinden”
Ik kende dit merk nog niet, maar het klinkt goed zeg!