Als je de appelcakemuffins van Hanneke bakt, ruikt je hele huis naar appeltaart. Je kunt ze als ontbijt eten of lekker als tussendoortje voor bij de koffie of thee. Je kinderen kunnen gemakkelijk mee helpen met de voorbereiding.
Wat is een muffin?
Een muffin is een licht gezoet klein broodje of cakeje, al dan niet in een papieren vormpje. Ze worden normaal gegeten bij het ontbijt of bij de thee. Ze bevatten geen boter, maar olie en worden gemaakt door de droge bestanddelen met de vochtige te mengen en nadien te bakken. Ze bestaan in vele variaties, zoals onder andere met fruit, bessen en chocolade. Ze kunnen ook versierd worden met glazuur. Zoute varianten, waarbij geen suiker aan het deeg is toegevoegd, worden soms gevuld met groente. Muffins worden vaak gebruikt om uit te delen, of als tussendoortje. De muffin is oorspronkelijk afkomstig uit de Verenigde Staten. Engelse muffins, gemaakt met gist, maken vaak onderdeel uit van een afternoon tea.
Bron: Wikipedia
Ingrediënten voor 12 appelcakemuffins
2 appels ( Hanneke kiest voor Jonagold)
50 gram rozijnen
100 gram amandelspijs
1 eetl kaneelpoeder
2 eieren
150 gram (riet)suiker
100 gram kokosolie, gesmolten
220 gram bloem
200 gram (vanille)kwark
6 gram bakpoeder
1 snufje zout
Bereiding van de appelcakemuffins
Verwarm de oven voor op 180˚C en bekleed een muffinblik met papieren bakvormpjes.
Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes en snijd de amandelspijs in kleine blokjes.
Meng de stukjes appel en amandelspijs in een kom met de rozijnen en kaneel en roer goed door elkaar.
Klop de eieren met de suiker schuimig in een schaal. Voeg de afgekoelde kokosolie toe en mix dit door elkaar.
Spatel dan de bloem erdoor met de kwark, bakpoeder en zout. Doe dit voorzichtig zodat het beslag nog luchtig blijft. Dan spatel je de appel, rozijnen en amandelspijs doorheen.
Lepel het mengsel nu in de muffinvormpjes en bak het ongeveer 20-25 minuten in de oven.
Controleer na 20 minuten met een satéprikker of ze gaar zijn, komt hij er droog en schoon uit dan zijn de muffins klaar, zo niet dan bak je ze nog verder.
Haal de muffins uit de oven en na 5 minuten uit de vorm en laat afkoelen.
Written by Hanneke de Jonge
Voor nog meer lekkere recepten: http://www.culinea.nl/
of volg Hanneke op facebook: https://www.facebook.com/culinea
Pizzaparty voor Kinderen & Knusse Cottage Pie
Q: Wat bak jij zoal, samen met je kinderen?