Afgelopen weekend was ik getuige voor het huwelijk van mijn beste vriendin. Opnieuw werd ik geconfronteerd met waar ik eeuwen mee worstel – wat zijn de etiquetteregels voor het geven van huwelijksgeschenken? Ook als weddingplanner is dit een heel interessante vraag.
Ik heb altijd geleerd dat het leukste cadeau een persoonlijk cadeau is. Met een persoonlijk cadeau toon je de ontvanger dat je je verdiept hebt in diens persoonlijke interesses. Ik kreeg van mijn beste vriendin bijvoorbeeld een zoetwaterparel cadeau omdat ik haar getuige was. Daarmee liet ze zien dat ze weet dat ik een absolute zot ben van alles wat écht is (in de zin van niet-nep) en waar een verhaal achter steekt.
Met een persoonlijk cadeau toon je de ontvanger dat je hem of haar kent of althans de moeite hebt gedaan hem of haar te leren kennen. Een enveloppe met geld is geen persoonlijk cadeau maar het is wel maatschappelijk aanvaard. Als er expliciet wordt om gevraagd tenminste. Anders heeft het het averechtse effect.
Op bruiloften is het geven van cash geld een groeiende trend. Omdat het bruidspaar er expliciet om vraagt, is het daar dan ook maatschappelijk aanvaard.
De enveloppe met geld
Vroeger was er zoiets als een cadeaulijst of een huwelijkslijst, zoals wij, Vlamingen zeggen. Die is er nu nog steeds, om precies te zijn, maar ze boet aan populariteit in ten voordele van de ‘enveloppen’. Bruidsparen vragen expliciet om deze enveloppes op hun uitnodiging en hopen dat deze stevig gevuld zijn met geldbriefjes. Soms hangen ze er een spaardoel aan vast: voor de huwelijksreis of voor de aanbetaling van hun huisje (‘investeer mee in de bakstenen’ heet het dan).
Veel mensen vragen zich af hoeveel ze in ‘het envelopje’ moeten steken. Hierop bestaat er geen eenduidig antwoord. Het hangt sterk af van je relatie met het bruidskoppel en je financiële mogelijkheden.
En wat met de cadeaubon? Die is toch persoonlijker of niet?
De cadeaubon
In het algemeen geldt dat de cadeaubon even ongeschikt is als geschenk als cash geld. Net zoals bij cash geld vertel je aan de ontvanger welk bedrag je spendeerde (iets wat eigenlijk not done is). Bovendien is het een gemakkelijkheidsoplossing en dat wéét de krijger ook.
Ben je uitgenodigd op een huwelijk is een cadeaubon evenwel een geschikt geschenk. Eigenlijk is het hetzelfde als een enveloppe, maar dan met een persoonlijk(er) cachet, vind ik.
Let wel: staat er op de uitnodiging dat het bruidpaar enveloppes verkiest, valt een geschenkbon misschien alsnog in verkeerde aarde. Sommige bruidsparen gebruiken de giften om de huwelijksfacturen mee te voldoen.
Het cadeau van de cadeaulijst
Af en toe, zeker bij traditionelere huwelijken, worden ze nog gevraagd: de geschenken. Het bruidspaar zocht ze op voorhand uit bij een fysieke winkel of een webshop en liet ze op een lijst plaatsen.
Net zoals bij de enveloppen en de geschenkbonnen, ben je vrij om te geven wat je wil of wat je kan (al hangt het opnieuw af van jouw relatie met het bruidspaar)*
Gemakkelijk aan een cadeaulijst is dat als je geen tijd hebt of te ver van de winkel woont, je je geschenk gewoon telefonisch of per e-mail kan regelen met de winkel. Je hoeft je geschenk ook niet mee te brengen, de winkel levert na. Dat kan voor de kersverse echtgenoten handig zijn; zij hebben niet altijd tijd om geschenken onmiddellijk te openen.
- Ik kan niet genoeg benadrukken wat ik altijd ondervind: wat je geeft, is sterk afhankelijk van je relatie met het bruidspaar*. Het hangt ook af van hoe làng je uitgenodigd bent op de trouwdag. Behoor je tot de suite bijvoorbeeld en ben je daarom vaak een hele dag op stap met het bruidspaar, liggen de verwachtingen anders dan als je alleen te gast bent op het avondfeest. Ik merk dat er een grote discrepantie is tussen de etiquetteregels en wat er wordt verwàcht. Deze discrepantie werkt trouwens in beide richtingen.
- Kies je voor het geven van geld, wees dan origineler dan het envelopje. Vouw je origamigewijs op in hartjes-, ringen- en t-shirtjesvorm. Hang deze geldtshirtjes aan een waslijn voor een superorigineel huwelijkscadeau. Op YouTube vind je verschillende tutorials.
- Zelf ben ik grote fan van complete websites als cadeau idee. Je vind er geschenken voor bruid en bruidegom, zoals mooi gegraveerde champagneglazen voor de nieuwbakken ‘Mr.’ en’Mrs.’ bijvoorbeeld. En ken je het bruidspaar écht goed, geef hen dan een belevenis cadeau, ook te vinden op deze website. De service is alvast top: ben je één van die gasten die een bestelling blijft uitstellen, ligt je geschenk de dag erna al in je bus.
Leestip:
Het draaiboek | Organiseer een doopfeest in zeven stappen
Een klein beetje achtergrondinformatie over het huwelijk van mijn BFF
Q: Ben jij al eens gast geweest op een bruiloft? Welk geschenk heb jij gegeven?
One thought on “Huwelijksgeschenken geven: wat zijn de etiquetteregels?”
Wij geven altijd geld 🙂 hihihi