Uit het leven gegrepen. De echtgenoot investeert een rib uit zijn lijf in een trui met een dure naam. Mevrouw Mamaexpert steekt de trui fluks in de wasmachine en bekommert zich níet om de correcte wastemperatuur. Resultaat is een trui die alleen nog maar voor kaboutertjes past.
Wil jij huwelijksproblemen met je man vermijden, raadpleeg dan dit handige overzicht. Zo weet jij precies de betekenis van de verschillende wastemperaturen op het dashboard van je wasmachine. Niet alleen voorkom je dat de hubbie drie dagen stom tegen je loopt, ook wasongelukjes zijn vanaf nu uit den boze. Geen dank!
Mijn oma waste haar vuile goed steevast op 60 of 90°. Heet dus. Dat komt omdat oma’s wasmachine uit de oertijd kwam en nét niet met een zwengel diende bediend te worden. Oma hoefde zich ook niet te bekommeren om de energiefactuur; elektriciteit was omzeggens bijna gratis.
Tegenwoordig zorgen de actieve stoffen in wasmiddel (enzymes) dat je ook bij lagere temperatuur, zoals koud of 30° C, goed kan wassen. Wassen op lage temperatuur is goedkoper, dus minder belastend voor je maandelijkse energiefactuur.
Maar hoe bepaal je nu op welke temperatuur je de was doet?
Koud wassen
Het water van je wasmachine is niet écht helemaal koud, maar ongeveer 15° C. Vergis je niet: heel vuile was krijg je niet helemaal schoon op deze lage temperatuur. Je bespaart wel tot 75% energie ten opzichte van was die je op 60° C draait.
Voor delicate was en fijne stoffen is deze koude temperatuur ideaal.
30 graden
Voor licht bevuilde was kies je de 30° C.
Bijvoorbeeld –
De lievelingstrui van David waarover ik het hierboven had, had ik beter op 30 graden gewassen in plaats van op kdurfhetbijnaniettezeggen. Hij had ‘m al een paar dagen aan en het kledingstuk begon een beetje te ruiken.
Danste je de sterren van de hemel en wil je jurkje dat je dan slechts éénmaal aan had even ‘opfrissen’? Dan is deze wastemperatuur ideaal.
Wol en zijde was je op deze temperatuur. Let op: voor wol gebruik je meestal een apart wasmiddel.
En met een scheutje ‘Lenor diepzeemineralen’, ‘Lenor zijdebloesem’ of ‘Lenor shea Boter’ komt je jurkje of je trui lentefris de machine uit. De drie nieuwe wasverzachters van Lenor zijn geïnspireerd door de natuur. Wij mochten de eerste twee geuren uittesten en wij zijn fan. Opwindende en hoogst originele geuren. De wasverzachters zijn zuinig in gebruik; slechts een kleine hoeveelheid in het waswater zorgt voor een instant luxe-gevoel.
40 graden
Voor de dagelijkse was zoals T-shirts, jeansbroeken en blouses.
Kledingstukken uit katoen of polyester en de meeste donkere kleding, krijg je helemaal schoon op deze temperatuur.
Gebruik eventueel een vlekkenmiddel voor je het een en ander in de wasmachine miept.
60 graden
Ideale temperatuur om keukenhanddoeken, schotelvodden of beddengoed kraaknet te krijgen. Heet wassen maakt namelijk hygiënisch schoon, dus we talk germs, vieze beestjes, onzichtbaar voor het oog. Alles wat uit je badkamer, slaapkamer of keuken dien je trouwens best regelmatig te wassen vanaf 60° C. Bacteriën, mijten en schimmels worden pas dan geëlimineerd.
Ook de zweterige sportsokken van je tienerzoon of wit (bomma)ondergoed was je op 60° C.
TOPTIP: Was licht en donker wasgoed bij deze temperatuur ALTIJD apart. Om verkleuring van de bommabroeken te voorkomen.
90 graden
De kookwas. Je wast er keukenhanddoeken en vaatdoeken mee die een ultrahete wasbeurt kunnen gebruiken. Superhygienisch dus. Enkel de Mc Gyver-bacterie die nu nog overleeft.
Een was op 90° C kost jammer genoeg wél 5 keer zoveel als een wasje op 30° C.
Wat je niet zou mogen tegenhouden om af en toe tóch een was op 90° C te draaien. Remember mijn artikel over de vetluis?
Door vetluis ruikt je wasgoed niet fris als die uit je wasmachine komt.
Vetluis is een bacterie die ontstaat bij het wassen op lage temperaturen (30 of 40 graden).
Bij lage temperaturen lost het wasmiddel niet altijd goed op en er kan vetluis ontstaan, die de was(machine) zuur en muf laat ruiken. Door af en toe een was te draaien op hoge temperaturen, voorkom je vetluis.
Nog één gouden tip: blijf wel altijd de etiketten op de kleding nalezen. Zo kom je te weten op welke maximale wastemperatuur je de trui van je man mag wassen. En vermijd je een kaboutertruitje.
Q: Welke wasblunders maakte jij al?