Omstandigheden zorgden er voor dat we bijna tegelijkertijd de zandbak van zowel Fatmoose als die van Little Tikes in ons bezit kregen. Welke is onze favoriet en waarom?
Ons verhaal
Al best een tijd geleden kreeg team MamaExpert de vraag of we de zandbak van Fatmoose wilden testen. Fatmoose biedt naar eigen zeggen cool buitenspeelgoed aan voor kinderen met een uniek en kleurrijk design. Hun houtproducten komen uit eigen productie, waarbij ze veel waarde hechten aan duurzaamheid en hoge kwaliteit.
Duurzaamheid, hoge kwaliteit – we like that. Dominic (5) en Chloé Grace (3) misten trouwens een zandbak in de tuin, dus gingen we gretig in op het aanbod van Fatmoose. Helaas waren we niet helemaal tevreden over de zandbak en namen daarom de Little Tikes schildpad in huis.
Waarom het mis liep met Fatmoose
De Belgische lente blijkt er eentje om naar huis te schrijven. De echtgenoot ging dus sneller dan we van onszelf gewend zijn aan de slag met de opbouw van de zandbak. Want je leest het goed – dit buitenspeelgoed komt in bouwpakket.
Je beschikt dus bij voorkeur over een Handige Harry in de nabije omgeving. En een pillenboormachine.
Handige Harry. Check.
Pillenboormachine. Euhm. No, want uitgeleend.
Toch maar aan begonnen, want die arme bloedjes van kindjes moeten toch wat, niet? Maar dat was buiten de karma van Fatmoose gerekend.
De verpakking waarin onze zandbak verstuurd was, verraadt het al een beetje. Ging het mis in de webshop zelf of bij de Belgische post? De doos ziet er in ieder geval als was ie dagen gebruikt geweest als pinata door ontevreden bagagepersoneel op Zaventem. Maar daar hield de ellende nog niet op.
De handleiding blijkt er eentje van de IKEA te zijn. Je moet al een ingenieur zijn of een knappe kop om het een en ander probleemloos te lezen. In alle talen, behalve in het Nederlands en zelfs in het Chinees nog totaal onbegrijpelijk. Er ontbreken letterlijk onderdelen; van sommige nagels, die wel netjes verpakt zijn per soort, vindt David niet eens een aanwijzing terug. Om de scharnieren te plaatsen voor het deksel/zitbankjes dien je te gokken, want de afstand in realiteit klopt niet ten opzichte van wat er op papier staat.
De houten planken? Stuk voor stuk krom getrokken, geen enkele gat voorgeboord. David moet echt met het potlood en de meetlat gaan aftekenenen en dat met een handleiding in het Koreaans-Mandarijns. Na een drie (!) uur knoeien, vloeken en zweren dat we nooit of te nooit meer ons pillenboormachine zullen uitlenen, geven we de constructie van onze Fatmoose zandbak op. De Titanic werd sneller te water gelaten, me dunkt.
Toegegeven, toen ons pillenboormachine terug thuis kwam, zetten we de constructie verder aan een meer bemoedigend tempo en ontstond er alsnog een volwaardige en kwalitatief niet eens zo’n gekke zandbak. Maar zelfs als je ons voor gek verklaart om aan zulk een klus te beginnen zonder degelijk werkmateriaal, spreken de onderstaande foto’s voor zichzelf.
Jammer, want eens af is het wel echt een heel mooie zandbak. Eentje die vast lang mee gaat, omdat het prachtig hout is. De zandbak is niet geweldig groot, maar het beschikt over een deksel, wat gemakkelijk kan worden open geklapt tot twee gerieflijke bankjes. Er kunnen twee kleinere kinderen in zonder elkaar te veel in de weg te zitten. De zandbak heeft geen bodem; er wordt een zwarte doek bij geleverd.
Samenvattend: we zijn best tevreden over de Fatmoose zandbak zoals ie nu in de tuin staat, maar de handleiding kon beter en wij kregen een pakket wat samengesteld op een maandagochtend. Natuurlijk kan je zoiets aankaarten bij Fatmoose en dan krijg je wellicht probleemloos een nieuwe doos. En o ja, gebruik een pillenboormachine.
De schildpad van Little Tikes
Ergens tijdens het bovenstaande proces van constructie, kwam op facebook de schildpad voorbij van Little Tikes. Omdat de kinderen maar liepen te zeuren over een zandbak die maar niet af geraakte, bestelden we die.
En in vergelijking met de Fatmoose kan er al heel wat worden over gezegd.
Dat pakket kwam snel en netjes. Prima ingepakt, geen gescheurde doos en helemaal in bubbeltjesplastiek. Je doet de doos open en klaar is de schildpad. Een speelgedeelte en een deksel, meer is het niet en geen constructie met nagels, vijzen en boormachine nodig. Je miept de schildpad het terras op en vult ‘m met zand. Of water. Waar wij uiteindelijk voor kozen, omdat we er dus al een zandbak hadden.
Toegegeven, de Little Tikes schildpad is niet meer dan een poedelbadje, maar daarom enorm veilig voor zeer kleine kindjes. Het deksel is handig. Het beschermt het water tegen vuiligheid, bladeren en insecten, die zo nodig moeten komen zwemmen. Je moet alleen er op toekijken dat je kinderen het niet als springkussen of zitbankje gebruiken, daar kan het helaas niet tegen :-). Het is dan ook plastiek en geen hout.
Het is een leuk design. En snel proper te maken, want geen hoekjes of kantjes.
De schildpad is natuurlijk niet mega. Maar om te spitterspetteren is ie méér dan voldoende. We wassen er ook ons buitenspeelgoed in, verrekte handig.
Samenvattend: de Little Tikes schildpad is onmiddellijk klaar voor gebruik. Je kan hem als zandbak gebruiken of als poedelbadje. Het deksel is een plus. Ook voor zeer kleine kindjes een veilige oplossing om ze te laten genieten van de warme zomerdagen.
Leestip: Nog meer Little Tikes
Websites: Little Tikes en Fatmoose