Een gemiddeld huis in België heeft er wel een aantal: ventilatoren. In dit artikel leg ik je uit waarom winderigheid ofte ventilatie door middel van een ventilator een noodzaak is in jouw woning.
Ventilatie is verplicht in nieuwbouwwoningen
Alle gebouwen in Vlaanderen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd of een melding wordt gedaan, moeten aan bepaalde energienormen voldoen. Die normen worden de EPB-eisen genoemd. EPB staat voor ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’.
www.vlaanderen.be
Volgens Belgische EBP-eisen voor nieuwbouw-wooneenheden zijn er bijvoorbeeld EPB-eisen voor technische installaties, het isoleren van je woning en het ‘binnenklimaat’, waaronder ventilatie valt. Met de EBP-eisen wil men in Vlaanderen inzetten op een zuinig(er) energiebeleid.
Ventilators zijn vaak simpele apparaten die zorgen voor de verplaatsing van lucht (= ventilatie). Vraag je jezelf nu af waar je ze kunt vinden? Nou, probeer de badkamer maar eens of de keuken.
Volgens onze bouwvoorschriften zou je ze daar in ieder geval moeten vinden. Ventilators zorgen er voor luchtverversing. Wij hebben er sowieso eentje in onze douchekamer. Onze woning is gebouwd in de jaren ’90.
Heb jij ook een oudere woning en hangt er nergens een ventilator? Dan is het hoog tijd om er eentje aan te gaan schaffen.
Ventileren helpt tegen de warmte
Behalve voor luchtverversing zijn ventilatoren ook erg geliefd tijdens erg warme dagen. België is typisch zo`n land waarbij alle huizen worden volgehangen met kachels en waarbij vervolgens wordt vergeten dat het hier af en toe ook erg warm en benauwd kan zijn.
Er zijn twee systemen om tijdens een hittegolf wat verkoeling te vinden in huis. De ene is het gebruik van een airconditioning. De tweede is door middel van een ventilator. Maar welke van de twee werkt nu eigenlijk het beste: airco of ventilator? En in welke situatie? Ventilators.nl geeft advies.
Waar installeer je het beste je ventilatiesysteem?
Badkamer of doucheruimte
Eerst even terug naar de standaard ventilatoren in huis. Die hangen daar uiteraard niet voor niets. Luchtverplaatsing is vaak vooral voor het genot, maar in sommige gevallen is het verplicht om gevaarlijke situaties te voorkomen. Het beste voorbeeld daarvan zijn badkamerventilators. Tijdens het douchen of badderen komt namelijk veel koolmonoxide vrij. Dit is een giftige stof die maakt dat je duf of slaperig wordt. Zeker bij kinderen, zwangere vrouwen of mensen met een hartafwijking kan dit tot levensgevaarlijke situaties leiden. Door een goede badkamerventilator vermijd je dit soort gevaarlijke situaties. Elk jaar sterven er wel mensen in België door een slecht werkende boiler op de badkamer.
Het beste is een model ventilator die direct begint te werken als je het licht aandoet. Op die manier kun je hem eigenlijk nooit vergeten. Zo hebben wij er eentje in onze douchekamer.
In de keuken
Ook in de keuken vind je vrijwel altijd wel een ventilator. Deze zit verstopt in de afzuigkap. Ook bij het koken komt koolmonoxide vrij, maar voor veel mensen is dat niet de belangrijkste reden om de afzuigkap aan te zetten. We willen vooral zorgen dat de kookgeuren niet door het hele huis heen drijven.
En waar nog?
Op het toilet
Ook in het toilet is een ventilator een must. Dit heeft te maken met de vieze lucht die vrij komt bij het toiletbezoek. Wij hebben het niet, maar in veel horecazaken kom je het tegen. Misschien is het daar verplicht?
Bijkeuken en berging
Heb je een bijkeuken of berging? Bij veel, vooral nieuwere, huizen vind je ook daar tegenwoordig standaard een ventilator.
Voordeel/nadeel van airconditioning
Ventilatoren zijn dus alom aanwezig, maar helaas niet als je ze voor je gevoel echt nodig hebt. Slaat op een mooie zomerdag de warmte toe, dan zou je maar wat graag willen dat je wat frisse lucht je woonkamer in kunt blazen. Aangezien dit in niet elk Belgisch huis standaard is ingebouwd, zul je dit zelf moeten regelen. Veel mensen kiezen voor een airconditioning. Zowel ingebouwd als mobiel.
Het voordeel van een airco is dat deze het vocht uit de lucht haalt. In België is er nou eenmaal veel water. Wordt de temperatuur hoog dan verdampt dit op grote schaal en stijgt de luchtvochtigheid soms tot tropische waarden. Hierdoor is het moeilijker om zuurstof uit de lucht te halen, waardoor je jezelf snel sloom en moe gaat voelen.
Toch heeft de airco ook een groot nadeel.
Een airco zorgt dat de lucht erg droog wordt, waardoor je last kunt krijgen van je keel en zelfs verkouden kunt worden. Laat hem dus liever niet te lang achter elkaar aan staan.
Waarom een ventilator?
Een ventilator zorgt op een heel andere manier voor verkoeling. Deze zorgt vooral voor veel windverplaatsing. Uiteraard gaat de temperatuur hier niet door omlaag en ook verdwijnt het vocht niet uit de lucht. Het zorgt er wel voor dat je makkelijker kunt zweten.
Als je onder een ventilator gaat zitten dan merk je dat je voor je gevoel veel minder transpireert. Door de verplaatste lucht kan jouw lichaam zijn warmte veel beter kwijt. Een andere benadering dus, beiden met hetzelfde doel: zorgen dat je afkoelt.
En wat met het energieverbruik?
In veel tropische landen zijn huizen standaard uitgerust met zowel airconditioning als met ventilatoren. Door ze te combineren bereik je namelijk het optimale effect.
Bij warm weer gaat meestal als eerste de ventilator aan. Is het dan nog te warm, dan komt de airco erbij. Dit heeft vooral te maken met het energieverbruik. Een airco is namelijk een stuk duurder in het gebruik dan een ventilator.
Ook in België is dat een overweging. Helemaal omdat je met ventilatoren veel meer opties hebt dan met een airconditioning.
Plafondventilators geven de beste verkoeling
Voor de beste verkoeling installeer je thuis een plafondventilator. Je hebt ook modellen waarbij je die kunt combineren met de lamp aan het plafond. De plek waar normaal gesproken de plafondlamp hangt, is namelijk de beste plek voor een plafondventilator.
Dit is namelijk vrijwel altijd midden in de woonkamer, zodat de lucht zich door de hele kamer verplaatst. Zo heeft iedereen die er zit voordeel van de ventilator. Omdat je waarschijnlijk maar één lichtschakelaar hebt kun je op de plafondventilator zelf instellen of het omschakelen alleen zorgt voor licht, alleen de ventilator aanzet of allebei.
Plafondventilators zorgen bovendien voor een heel andere look in je kamer. Het beste plaats je de ventilator op een iets hoger plafond. Dit zorgt ervoor dat de kamer er niet ineens heel vol uitziet. Bovendien verplaatst de lucht zich dan beter.
Een staande ventilator is goedkoper
Het nadeel van een plafondventilator is wel dat deze in verhouding het duurste is. De gemiddelde prijs van een dergelijke ventilator schommelt ergens tussen de zeventig en honderd euro. Wel krijg je daarvoor in verhouding de meeste lucht en bevindt hij zich niet op een vervelende plaats in huis.
Als alternatief zijn er echter nog meer soorten ventilatoren, zoals de staande ventilator. Deze wordt in België veel gebruikt. Het is namelijk een ideaal model voor een klimaat waarbij het slechts af en toe fijn is om frisse lucht te hebben. Heb je hem niet meer nodig, dan verdwijnt hij gewoon weer naar zolder.
Een staande ventilator bevindt zich meestal op een paal en heeft een kop die je vaak heen en weer kunt laten draaien. Zo verplaatst de luchtverplaatsing zich door de kamer en krijgt iedereen af en toe even een frisse teug lucht. Het nadeel natuurlijk is dat je een groot deel van de tijd zonder zit.
Torenventilator zorgt voor krachtiger luchtstroom
Je kunt ook kiezen voor de torenventilator. Deze werkt eigenlijk op dezelfde manier, maar gebruikt een andere techniek. Waar een staande ventilator gebruikmaakt van snel ronddraaiende wieken, werkt een torenventilator door lucht te blazen. Dit zorgt voor een veel krachtigere en meer gerichte luchtstroom. Ook een torenventilator kan meestal ronddraaien om een groter gedeelte van de kamer te bereiken.
Een torenventilator heeft meestal meerdere standen en kun je precies zo instellen dat de hoeveelheid verplaatste lucht voor jou ideaal is.
Torenventilator is ook ventilatorkachel
Veel torenventilatoren zijn bovendien ook bruikbaar als ventilatorkachel. Een ventilatorkachel kan niet alleen koude lucht blazen, maar ook warme. Dit is ideaal, omdat je hem dan ook in de winter kunt gebruiken. Bijvoorbeeld op een koude zolderkamer, waar geen CV is.
Ventilatorkachels werken veel efficiënter dan de standaard elektrische kachels. Die hebben meestal veel tijd nodig om warm te worden, waarna de warme lucht zich ook maar langzaam verspreidt door de ruimte.
Tegen de tijd dat het warm is, ben jij verkleumd en eigenlijk al weer klaar met je taak. Bij een ventilatorkachel wordt de warme lucht in rap tempo door de hele ruimte geblazen, waardoor je snel opwarmt en ook warm blijft.
Tafelventilator = het eenvoudigste model
Als laatste kun je ook altijd nog kiezen voor de tafelventilator. Dit is een klein, simpel model dat je voor je neus kunt neerzetten. Bijvoorbeeld op je bureau als je aan het werk bent. Een simpel model kost niet meer dan een handvol euro’s en zorgt er in ieder geval voor dat je de ergste warmte kunt overleven.
Vooral als je aan het werk bent heb je namelijk veel baat bij frisse lucht. Je kunt dan beter nadenken en focussen op je werk. De wat betere modellen tafelventilator hebben meerdere standen en kunnen ook ronddraaien. Hoe dan ook, een ventilator is ideaal voor de korte Belgische zomer. Makkelijk, goedkoop en met veel frisse lucht.
Alle hens aan dek voor meer winderigheid
Q: Hoe zit het in jouw huis? Waar heb jij ventilatie?