Heb jij nog ergens een oude manuele borstkolf liggen? Breng ‘m dan binnen bij Boops-‘n-Burps, want dan help je een mama in Congo.
Borstvoeding in Afrika
De inzameling doet Boobs-‘n-Burps in samenwerking met vroedvrouw Marianne Mox van Edecentrum in Pepingen. In Afrika geeft elke mama borstvoeding, denkt menig Westerse vrouw. De realiteit is echter anders.
De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt voor elke mama aan om zes maanden exclusief borstvoeding te geven en vervolgens door te gaan totdat het kind twee jaar of ouder is, naast de andere maaltijden die het kind dan al krijgt. De moeilijkheden die Afrikaanse moeders tegenkomen bij het borstvoeden zijn op vele gebieden vergelijkbaar met die van Belgische moeders, maar er zijn ook specifieke problemen zoals traditionele geneesmiddelen en HIV/AIDS. Net zoals in ons land, is een goede begeleiding ook in Congo noodzakelijk.
Lees meer: Medela lanceert app over borstvoeding en zwangerschap
Je oude manuele borstkolf voor Congo
Vroedvrouw Marianne Mox trekt al sinds 2011 jaarlijks naar Congo Brazaville om de mama’s bij te staan vóór, tijdens en na de bevalling. Omdat ze merkt dat er té vaak een tekort is aan materiaal, schakelde ze de hulp in van zwangerschaps-en borstvoedingsketen Boobs-‘n-Burps.
Wat is de bedoeling?
Mama’s die thuis nog een manuele borstkolf hebben liggen, kunnen deze vóór 31 juli 2017 binnen brengen in een van de winkels te Antwerpen, Dilbeek, Gent, Hasselt en Leuven. Hier worden alle kolven nog een laatste keer gesteriliseerd alvorens ze aan Marianne worden bezorgd. Eens in Afrika, gaat Marianne aan de slag met de handkolven.
Lees meer: Als je te pas en te onpas borsten ziet op de sociale media…
Waarom manuele borstkolven?
In België worden borstvoedingsproblemen vaak aangepakt met elektrische borstkolven die de zuigbeweging zo natuurlijk mogelijk nabootsen. Dat is een fantastisch hulpmiddel, maar je hebt er natuurlijk elektriciteit voor nodig.
In Afrika kan die elektriciteit helaas niet op elk moment worden gegarandeerd. Daarom zijn manuele borstkolven de beste oplossing. Bovendien kunnen de meeste elektrische borstkolven niet binnenin worden gereinigd. Dat kan infecties veroorzaken. Manuele borstkolven kunnen wél volledig gereinigd en gesteriliseerd worden. Daarom zijn zij voor dit project het meest geschikt.
Lees meer: Vlaamse vroedvrouw lanceert eigen app over borstvoeding
Borstvoeding in cijfers
Borstvoeding heeft vele voordelen voor de gezondheid, zowel van kind als van moeder. De richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef (6 maanden niks anders dan moedermelk, daarna tot twee jaar aangevuld met vaste voeding) gelden voor ontwikkelingslanden én ontwikkelde landen. Vanaf het eerste uur tot de leeftijd van twee jaar of later beschermt borstvoeding tegen ziekte en sterfte.
Onaangepaste borstvoedingspraktijken zijn wereldwijd verantwoordelijk voor 12% van alle kindersterfte. Slechts 40% van alle kinderen ter wereld krijgt uitsluitende de borst in de eerste 6 maanden.
Lees meer: 25 dingen om te doen op zondag als je zwanger bent
Over Boobs-‘n-Burps
Boobs-’n-Burps is een speciaalzaak voor de zwangerschap en borstvoeding met 5 winkels (Dilbeek, Antwerpen, Gent, Leuven, Hasselt) en 2 webshops (boobsnburps.be en boobsnburps.nl).
Boobs-’n-Burps haalt zijn opbrengsten uit de verkoop van producten (voedingsbh’s, kleding, kolven) maar is meer dan een retailer.
Boobs-’n-Burps investeert – en wordt daarbij gesteund door social impact fonds SI2 Fund – in vele extra diensten zoals het aanbieden van informatie, cursussen, expertise en een netwerk aan begeleiding en zorg om borstvoeding te doen slagen. Maatschappelijke impact bereiken is een belangrijk doel van Boobs-n-Burps.
Q: Gaf jij borstvoeding? Ik wel, althans bij de dochter. De zoon wilde niet echt.
One thought on “Boobs-‘n-Burps zamelt manuele borstkolven in voor minderbedeelde mama’s in Congo”
Mooi initiatief! Ik heb inderdaad nog een manuele kolf, ergens… en ik moet volgende week in gent zijn. Hopelijk vind ik ze nog op tijd terug.
Johanna onlangs geplaatst…De Tuin van Kina