Deze schoonmaaktips zijn voor de Moderne Vrouw. Ik behandel de verschillende schoonmaakproducten en het veilig gebruik ervan.
Moderne Vrouw – (Ned.) Elegante vrouw die MamaExpert leest. Zij die een poetshulp heeft.
Schoonmaken is een kwestie van water te mengen met schoonmaakmiddelen. Eerst vertel ik je meer over het gebruik van water. Daarna ga ik verder over de schoonmaakmiddelen. Ik sluit af met hét wondermiddel van de poets: het microvezeldoekje.
Onthoud voor deze schoonmaaktips al het volgende – (want dit is de essentie van dit artikel)
Schoonmaken = water + schoonmaakmiddelen
Water als ultieme schoonmaakmiddel
Mij hebben ze altijd verteld dat water het beste schoonmaakt. In sé heb je geen schoonmaakmiddelen nodig. Bij minstens één gastgezin poets ik bijna geheel zonder schoonmaakmiddelen en alleen met heet water. Soms komt dat omdat er iemand in het gastgezin allergisch is voor schoonmaakmiddelen.
Het enige nadeel van water is wel het kalkgehalte. In sommige regio’s van ons land is er ‘hard’ water. In ‘hard’ water is er veel kalk in het leidingwater. ‘Zacht’ water is dan weer dat er minimaal kalk aanwezig is. Hoe meer calcium en magnesium er in het water is opgelost, hoe harder het water.
Het meten van de waterhardheid gebeurt aan de hand van een strip die je enkele seconden onder de kraan moet houden. Ook jouw waterbedrijf weet exact de waterhardheid in jouw gemeente.
De waterhardheid wordt uitgedrukt in hardheidsgraden, ofwel in Duitse (DH) ofwel Franse (FH) hardheid. In België gebruikt men meestal Franse graden, in Nederland Duitse graden. Zoals gezegd verschilt de hardheid van drinkwater sterk van regio tot regio in ons land.
7°F/ 0-4°D = zeer zacht water
7-15°F/ 4-8°D = zacht water
15-30°F/ 8-17°D = middelhard water
+30 °F = zeer hard water
Nadelen van poetsen met hard water
Ik zie het heel vaak bij mijn klanten. Dat de douchecabine kringen vertoont, al is ie schoon en hygiënisch. Als hard water opdroogt, komt er kalkaanslag op het gereinigde oppervlak. Erger nog: wordt hard water verwarmd, ontstaat kalkstéén.
Een ander probleem met hard water, is het mogelijk ontstaan van kalkzeep. Kalkzeep heeft iedereen al wel eens gezien – in sanitaire ruimtes die niet goed zijn schoongemaakt, ontstaat een kleverige vervuiling bij de wasbakken en de douches.
Kalkzeep is vaak de aanleiding om nog meer te moeten poetsen. Kalkzeep heeft namelijk de vervelende gewoonte niét op te lossen in water (= kalkzeepaanslag) en door kalkzeep verliest zeep zijn algemene zuiverende werking.
TOPTIP: Gebruik regenwater.
Hoe warm moet water zijn?
In tegenstelling tot het populaire geloof is heetheetheet water niet persé nodig bij het schoonmaken. Ik gebruik zélden heet water, lauwwarm in de winter en koud in de zomer is meer dan OK.
Waarom ik dat doe?
- Omdat heet water duurder is dan koud water.
- Bij koud water zal het parfum van het schoonmaakmiddel langer blijven hangen
- Het is ‘gezonder’ voor je handen. Bij heet water dringt het schoonmaakmiddel in de geopende poriën van je huid.
TOPTIP: Poetsen met koud water is goedkoper en beter voor je huid. Nog beter is het dragen van beschermende werkhandschoenen.
Welke schoonmaakproducten gebruiken?
Zuren of basen?
Schoonmaakmiddelen kun je indelen in twee grote groepen: zuren ontkalken en basen ontvetten.
Zuren hebben een lage pH-waarde. Azijn of een ontkalker zijn hier voorbeelden van.
Basen hebben een hoge pH-waarde. Ammoniak of een ovenreiniger zijn hier voorbeelden van.
Sterke zuren en basen tasten het materiaal aan, dat je poetst. Zaak is om zo neutraal mogelijke zuren en basen te gebruiken. Een product met pH-waarde 7 is neutraal. Een neutraal schoonmaakproduct tast de huid of het te poetsen materiaal niet aan, omdat het niet agressief is.
Welke soorten schoonmaakmiddelen zijn er?
Zepen
Een zeep bestaat uit dierlijke en plantaardige olien. Omdat zeep geen aangename geur heeft, wordt er vaak parfum aan toegevoegd.
In feite is zeep géén schoonmaakmiddel, hoewel het vaak wordt gebruikt om te poetsen. Het probleem met zeep is dat het een film na laat op het materiaal. Laat je na om het oppervlak goed na te spoelen, wordt het beschermd tegen vuil. Misschien lijkt dit een voordeel, maar het probleem is dat je dan moet blijven poetsen.
Je kan zeep natuurlijk ook gebruiken om iets glanzend te maken. Dan moet je gaan boenen, iets wat onze grootouders veelvuldig deden met hun meubels.
Ik raad het gebruik van zeep in de poets af omdat het kalkzeep veroorzaakt in combinatie met hard water. Bovendien verwijdert zeep het vuil niet eens zo goed, om van ontvetten en ontsmetten nog niet te spreken.
Detergenten
In veel schoonmaakmiddelen zitten detergenten. Ze zijn gemaakt van synthetische grondstoffen. Detergenten ruiken lekker.
Ze ontvetten en reinigen goed. Ze laten ook geen aanslag na, zoals zeep dat doet. Helaas zijn detergenten niet altijd even vriendelijk voor het milieu. Bovendien is de correcte dosering van levensbelang. Check dus het etiket alvorens je ze gebruikt.
Oplosmiddelen
Oplosmiddelen kunnen hardnekkig vuil oplossen dat zeep of detergenten niet verwijderen. Aceton, alcohol, benzine of white spirit zijn voorbeelden van oplosmiddelen. Het zijn goede ontvetters.
Nadelen zijn de gevolgen voor de gezondheid. Gebruik steeds beschermende kledij als je ze gebruikt. Oplosmiddelen verdampen snel en ze kunnen materialen aantasten. Soms zijn ze ook licht ontvlambaar.
Desinfectiemiddelen
Wie geregeld en grondig poetst, heeft in feite geen desinfectiemiddelen nodig in zijn interieur. Ze reinigen dan ook niet, ze ontsmetten alleen maar.
Allesreinigers
Een allesreiniger pakt verschillende soorten vuil aan op verschillende afwasbare oppervlakken. Gebruik altijd de juiste dosering! Raadpleeg het etiket.
Hoe spring je veilig om met schoonmaakproducten?
In het algemeen
Sterke basen en zuren kunnen gevaarlijk zijn voor lijf en leden. Hou daarom de volgende voorschriften voor ogen –
- Meng nooit reinigingsmiddelen onder elkaar. Voorbeeld: Chloorbleekmiddel + zuur = chloorgas
- Meng nooit zuren en basen onder elkaar. Ze heffen elkaars werking op.
- Reinigingsmiddelen met een pH-waarde hoger dan 9 en lager dan 5? Gebruik beschermende werkhandschoenen, want zeer, zeer slecht voor de huid.
- Opgepast met werkoppervlakken. Sterke zuren tasten stenen en metalen aan. Ook niet te gebruiken op linoleum of rubber.
TOPTIP: Lees de etiketten! Staan er gevaarsymbolen op, wees dan op je hoede.
Hou je aan de dosering!
Vroeger kletste ik maar wat schoonmaakmiddel in een emmer. Mijn devies was ‘hoe meer, hoe properder’. Dit klopt niet. Het is niet alleen slecht voor de portemonnee; het zorgt ook voor extra (poets)werk. Een te veel aan schoonmaakmiddel zorgt voor streepvorming, plakkerigheid en soms veel schuim. Schuim = aanslag en aanslag = meer werk.
Ook te weinig schoonmaakmiddel is niet OK. Want dan moet je mogelijk harder schrobben om hetzelfde resultaat te krijgen.
TOPTIP:
Vul altijd eerst je emmer en giet daarna je product erbij. Omdat de dosering, vermeld op het etiket, bepaald is op basis van water + product in plaats van product + water.
Schoonmaaktip der schoonmaaktips: Gebruik een microvezeldoekje!
Voordelen van een microvezeldoekje
Ik ben gek op microvezeldoekjes. Ze zijn te gebruiken in alle maten en kleuren. Wist je dat
- microvezeldoekjes veel sneller vuil opnemen dan doeken van katoen of een ander textiel?
- olie en vet zich rechtstreeks hechten aan de microvezels?
- je minder streepvorming hebt als je microvezeldoekjes gebruikt?
- ze erg gemakkelijk te wassen zijn in de wasmachine?
- ze minder je lichaam belasten, omdat je minder druk moet uitoefenen om het vuil los te krijgen?
Hoe gebruik je een microvezeldoekje?
Je kan ze droog of klamvochtig gebruiken. In de meeste gevallen kan je schoonmaakmiddelen achterwege laten, als je microvezeldoekjes gebruikt. Goed voor het milieu en de portemonnee.
Droog: als stofdoek. Microvezeldoekjes trekken het stof heel erg goed aan.
Klamvochtig: je hoeft bijna geen water te gebruiken, van daar ‘klam’vochtig.
- Gebruik microvezeldoekjes voor de verschillende kamers in je huis. Hanteer hier dan een strikte kleurcode voor. Rode doeken = sanitair; blauwe doeken = interieur en gele doeken = keuken.
- Heb je geen doeken in verschillende kleuren, gebruik dan een alcoholstift om ze te markeren. Of knip de hoeken af van de microvezeldoekjes die je bijvoorbeeld voor het sanitair gebruikt.
- Vouw een microvezeldoek op in vier of in zes, om hem zo efficient mogelijk te gebruiken.
- Microvezeldoekjes kunnen in de wasmachine op zestig graden. Gebruik geen wasverzachter of bleekmiddel en stop ze niet in de droger.
Wil je alle delen van deze reeks lezen?
Hoe maak je ergonomisch schoon | Handboek voor de Moderne Vrouw?
Vloeren reinigen | Handboek voor de Moderne Vrouw
Onderhoud je interieur | Handboek voor de Moderne Vrouw
Wassen en strijken | Handboek voor de Moderne Vrouw
Een WC ontstoppen met soda in minder dan 20 minuten
One thought on “Schoonmaaktips: Productenkennis & veilig gebruik van schoonmaakmiddelen | Gids voor de Moderne Vrouw”
Ik ben dol op mijn microvezel doekjes. Ze geven me echt het gevoel dat alles sneller en beter schoon wordt : )
Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Over schuttingen en zo