Energie besparen met kinderen. Hier ten huize doen we het vooral om onze portemonnee te sparen. Wij betalen ons namelijk blauw aan de energiefactuur, net zoals veel Belgen. Wij budgetteren en ook onze kinderen.
Een Nederlandse website, Energie Vergelijker, vroeg me hoe ik energie bespaar binnen mijn gezin. Daarom geef ik in dit artikel onze tips om ook jouw kinderen bewust te maken van de noodzaak om energie te besparen.
Hou het simpel
Wil je van je kinderen bewuste kinderen maken, hou dan rekening met wat ze kunnen behappen. Het heeft geen zin om ze met een wettekst van achtendertig bladzijden rond de oren te slaan als ze die nog niet begrijpen. Begin met een paar eenvoudige principes en bouw langzaam op.
Lees meer: Besparen op jouw gezinsbudget? Nog meer tips om het maximale er uit te halen.
Omdat onze beide kinderen onder de vijf en half zijn, houden we het voorlopig op drie pijlers. Water, warmte en verlichting. Kort en krachtig!
- Draai de verwarming lager of zelfs uit als je een kamer lange tijd niet gebruikt.
- Sluit overal de deur, opdat de warmte niet zou ontsnappen.
- Wie het laatst buiten gaat, doet het licht uit.
- Laat het water niet stromen wanneer je je tandjes poetst.
Hoe we ze dat aanleren? Lees snel verder.
Energie besparen met kinderen?
Stel duidelijke regels op
Een gezin is niks zonder een huis. Een huis is niks zonder duidelijke huisregels. Mijn kinderen weten waar aan en waar af als het op energie besparen gaat.
De deur moet dicht, verlichting uit en de TV ook, bijvoorbeeld als we gaan eten. Dominic weet dat en herinnert er ons zelf aan. Hij is doordrongen van onze huisregels. Chloé is een beetje te jong, daar moeten we achter lopen.
Geef zelf het goede voorbeeld (volgens deze regels)
Deze tip is met stip de belangrijkste. Jouw kind kan nooit een energiebesparende superhero worden, als je het hem of haar niet leert. Wie zelf overal de lichten maar laat branden, is clearly geen goed voorbeeld en kan niet hetzelfde verwachten van zijn kinderen. Gelukkig is de mama lichtjes geobsedeerd door de energiefactuur. Alleen de achterdeur laat ze wel eens op een kier staan (maar zeg dit niet tegen mijn kinderen).
Wij zingen tot ze het in de oren knopen
Je kan niet zingen? Geen probleem. Hoe valser hoe leuker ze het vinden. Wat denk je van ‘Deuren toe, lichten uit of je krijgt een klap op je snuit!’. Of iets kindvriendelijker. Als het maar rijmt.
Onze dochter is gek op zingen, dus bij haar helpt dit truukje wel. Bij de zoon valt het dan weer meer in dovemansoren.
Lees meer: Een baby duur? Niet met deze tips.
Geef een beloning
Loopt hun energieverkwistend gedrag de spuigaten uit, grijp dan naar de aloude beloningskaart. Een keer de verwarming lager gezet, is een ster; tien keer een verrassing. Een leuk uitstapje naar de zoo (met het openbaar vervoer) of een ecologisch verantwoord speelgoedje. Ha ja.
Al volstaat een aai over de bol bij onze kinderen. Prijs overvloedig het correcte gedrag. Wij geven dikke duimen of doen de alpacadans. What ever that may be. Want eerlijk is eerlijk, beloningskaarten durven wij zelf wel eens te vergeten. Al hangen ze aan de koelkast.
Doe een extra truitje aan
Ze doen het al op school. Dikke Truiendag. Iedereen op school trekt een dikkere trui aan. Dan kan de verwarming één graadje lager. Zet het concept thuis voort en trek een extra laagje aan. Ook tof: een paar cosy dekentjes of een paar hittepitten. Kunnen wij niet zonder! Wij zullen ook zelden zonder huispantoffels rondlopen. Of onze kinderen op lekker dikke sokken.
Lees meer: Heel veel tips om overal op te besparen!
Uitgelichte afbeelding van Shutterstock.
Aan mijn Nederlandse lezer, jij kan jouw eigen energie vergelijken door op de link te klikken!
Op vergelijkbare Belgische websites bespaar ik geregeld eurootjes op mijn energiefactuur!
Q: Deze vier tips werken bij ons. En bij jou? Wat werkt bij jou?
2 thoughts on “Energie besparen met kinderen? Zo doe je dat.”
Hier inderdaad kraan uit tijdens tandjes poetsen en afval scheiden. En helpen met zelf wasmiddel maken. En ook beetje helpen bij de moestuin. Jong geleerd 🙂
Lori onlangs geplaatst…Hoe ik mijn kindjes verzorg bij hoesten, proesten en niezen (+zelf hoestdrank maken)
Zelf afwasmiddel maken? Hier zit een blogpost in op Mama’s Jungle.