Retro is hip, vintage en brocante mogelijk nog hipper. Vandaag neem ik je mee langs de beste adressen in Antwerpen, maar eerst leg ik je het verschil uit tussen de drie termen uit. Want vintage is retro, maar retro is géén vintage.
Het verschil tussen vintage en retro
Vintage is wat écht oud is. Het gaat om spullen, die stammen uit de periode voor de tachtiger jaren. Ze zijn dus minstens dertig jaar oud. De term retro reserveren we voor hedendaagse spullen die qua look gebaseerd zijn op vintage producten. Je mag vintage spullen best als retro aanduiden, maar andersom gaat de vlieger niet op. De meeste vintage producten zijn gebruikt, al kom je af en toe accessoires tegen die nog in ongebruikte staat kunnen zijn.
Wat is brocante dan?
De term ‘brocante’ komt oorspronkelijk uit het Frans en betekent: rommelmarkt. Wie zijn huis inricht met brocante, maakt veelal gebruik van tweede hands, derde hands of zelfs vierde hands meubelen en woonaccessoires. Brocante kom je vaak tegen in landelijke interieurs.
Brocante betekent dat iets nét geen antiek is. Voor antiek moet het iets zijn met bepaalde artistieke of culturele waardevan minstens 100 jaar. Voor ‘brocante’ geldt die voorwaarde niet. Brocante is jonger en het betekent dat het gaat om spullen die vanuit een bepaald oogpunt interessante ‘hebbedingetjes’ en ‘curiosa’ zijn. De meeste brocante heeft slechts sentimentele waarde; ze betekenen voor de eigenaar meer dan ‘rommel’.
Doorleefd
Waar antiek er vaak perfect moet uitzien, mogen brocante spullen er doorleefd, versleten en zelfs verweerd uitzien. Ze mogen er uit zien dat ze door vele handen zijn gegaan. Liefst vertoont brocante gebruikssporen, want dan krijgt zo’n product karakter, charme en een romantische uitstraling. Het heeft geleefd en het heeft van alles meegemaakt. Dat is wat brocante zo mooi maakt.
Zélf vind ik Antwerpen een geweldige stad om zulke spullen op de kop te tikken. Let wel : oud wil niet zeggen dat het per definitie goedkoop is. Soms moet je diep in de buidel tasten, maar dan weet je dat je een uniek stuk hebt kunnen bemachtigen. In Gent, Brussel, Berlijn en Londen kan je ook gaan shoppen.
Vintage speelgoed
Ik ben gek op vintage speelgoed. Fisher-Price bijvoorbeeld – daar heb ik de schoolbus van. De bodem ervan is van hout. Ik vermoed dat ie in de jaren 60 of 70 werd geproduceerd. Mijn papa heeft speelgoed liggen van blik. Waanzinnig toch? In die tijd werd alles gemaakt om een heel leven mee te gaan. Bovendien is de vormgeving van speelgoed vele mooier (maar zeker niet veiliger) dan wat we vandaag kopen.
Vintage en retro in Antwerpen
Kleren en modeaccesoires shoppen doe je in
Meubelen en woonaccesoires kopen doe je op rommel- en antiekmarkten als
Rommelant en op het brocantemarktje op Sint-Jansvliet tussen Klooster- en Hoogstraat. Elke zondag tussen 9 u 00 en 17 u 00.
Elke zaterdag bij de Lijnwaadmarkt rondom de kathedraal.
Antwerpen is erg bekend om zijn antiekzaken in de Kloosterstraat, de Lange Koepoortstraat en de Leopoldstraat. Deze buurt is te vinden op het Antwerpse Zuid.
TIPS in de Kloosterstraat
Rewind voor vintage-meets-ecodesign-en-hergebruik- woondeco.
Mijn persoonlijke favoriet is Loft Styles
Nostalgisch eten en drinken
Dit waren mijn vintage en brocante hotspots. Fijn dat je mee las. Tot vrijdag voor alweer een partyplanner’s post.
Uitgelichte afbeelding van Shutterstock
Q: Ga jij wel eens shoppen voor vintage mode- en woonaccessoires?
2 thoughts on “Retro, vintage en brocante – de beste adressen in Antwerpen”
Ik koop dus vooral brocante en en retro. Vintage vind ik leuk, maar is meestal duurder. Ik kom heel graag bij kringloopwinkels en dergelijke.
Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Virtual hug oftewel een virtuele knuffel : )
Inderdaad. Kringloopwinkels. Dat ik die ben vergeten.