Vorige maand trapte ik een Projekt af. Tot nader orde vind je op mijn website inspiratie voor een weekmenu, speciaal aangepast aan gezinnen met jonge kinderen. Maandelijks op de eerste woensdag. Smakelijk eten.
Lees meer : Het eerste deel van Projekt Weekmenu Inspiratie | Pizzaparty voor Kinderen & Knusse Cottage Pie
Maandag: Gele paprikasoep
Zo maak je het
- Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn. Was de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in stukken. was de selderij en snijd in stukken.
- Breng de bouillon aan de kook en voeg de groenten toe.
- Doe een deksel op de pot en laat 15 minuten doorkoken, tot alles gaar is.
- Mix de soep.
- Breng op smaak met cayennepeper en werk af met de basilicumblaadjes.
Eet met een aantal bruine boterhammen; besmeerd met ‘goede’ boter. Wij roosteren onze bruine boterhammen voor een extra luxe-gevoel.
Dinsdag : Romige lasagne met verse kruiden en Grana Padano
Voor dit recept van lasange met zelfgemaakte roomsaus zijn best wel wat handelingen nodig. Maar het resultaat mag er zijn. De kruiden tijm, oregano en salie maken het gerecht extra smaakvol. Ik raad je aan om het recept goed door te lezen alvorens je er in vliegt en de lasagne moet na het bakken even ‘rusten’. Hetismaardatgetweet.
Voor de lezers die graag alles weten :
Grana Padano is een harde Italiaanse kaas. Omdat hij veel op de Parmezaanse kaas lijkt, wordt ie door mensen die MamaExpert niét lezen, verwart met de alom gekende Parmezaanse kaas. Grana Padano is niet zo vet en wordt langzaam gerijpt van melk van koeien die op grasweiden grazen.
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 20 graden en bereid de bouillon. Snijd of pers de knoflook fijn. Snijd de courgette in dunne plakken en de rpei in dunne ringen. Haal de blaadjes van de verse kruiden en snijd of hak de verse kruiden fijn.
- Verhit de roomboter in een wok of hapjespan en fruit de knoflook 2 minuten op laag vuur. Voeg de bloem toe en bak al roerende 1 minuut op middelmatig vuur. Voeg 1/3 deel van de bouillon toe en roer met een garde tot je een glad mengsel krijgt. Vrees niet, want je zult in dit glad mengsel nog klontjes zien; dit is de knoflook. Herhaal deze handeling nog 2 keer met de overige bouillon, breng aan de kook en laat 1 minuut koken.
- Voeg de verse kruiden toe en de prei en laat de saus 3 tot 4 minuten koken. Voeg de kookroom toe, 1/3 van de Grana Padano en peper en zout naar smaak en roer flink door.
- Vet een ovenschaal in met olijfolie. Schenk een eerste dun laagje saus in deze ovenschaal. Bedek met een deel van de lasagnebladen en druk goed aan. Leg daarna een paar plakken van de courgette op de lasagnebladen en dan weer een laagje saus. Herhaal tot de saus BIJNA op is.
- Eindig sowieso met een laagje saus en de overige Grana Padano.
- Zet in de voorverwarmde oven voor 20 à 25 minuten tot de kaas mooi bruin is. Voor je serveert, moet je de lasagne een drietal minuten laten rusten, want anders blijft ie té loperig.
Woensdag : Kinderen koken mee Kokosrijstebrij met dikke mangosaus
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet een ovenschaal in met boter. Verdeel de rijst gelijkmatig over de ovenschaal. Sprenkel de suiker erover.
- Klop de kokosmelk met een garde in een aparte kom. Voeg de slagroom en de melk en het vanille-extract toe en klop nogmaals.
- Giet dit mengsel over de rijst en suiker, bestrooi met kaneel en verdeel de boter in klontjes over het mengsel. Zet de schotel in het midden van de oven en bak alles tot de bovenkant goudbruin ziet; zo’n twee en half uur.
- Maak intussen de mangosaus. Zeef de mango’s en hou de siroop apart. Pureer de mango’s (maar hou twee plakken apart). Meng het appelsap en de honing door de mangopuree. Snijd de achtergehouden mangoplakken in stukken van 1 cm en doe in de saus.
- Serveer de rijstebrij warm of koud met de mangosaus erop.
Donderdag : Mexicaanse salsapannenkoeken
Zo maak je het
- Voor de tomatensalsa : Snij de kerstomaten in 2 en knijp er de pitjes uit. Snij in blokjes. Knip de lenteuitjes in dunne ringetjes. Pluk het plantje peterselie en knip in een glas met een schaar aan stukken. Doe alles in een kom, voeg twee eetlepels olijfolie toe en kruid af met de peper en het zout.
- Pers de limoen. Schil de avocado’s, haal de pitten eruit en snij in stukken. Meng meteen met het limoensap. Pluk de blaadjes van de koriander en knip op dezelfde manier als de peterselie. Plet de avocado’s met een vork. Voeg de koriander toe.
- Verwarm de oven op 180 graden. Hang de wraps aan het ovenrooster op, zodat je na afloop een schelpje krijgt. Je hangt je was op zo een beetje. Zet 6 à 8 minuten in de oven.
- Bak de minuutsteak. 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak aan beide kanten bruin. Haal uit de pan en laat vijf minuten rusten onder aluminiumfolie. Snij in dunne reepjes en leg op een bord.
- Prepareer de sla. Trek de blaadjes en zwier droog.
- Vul de taco’s. Eerst een paar blaadjes sla + tomatensalsa. Verdeel de minuutsteak en werk af met de avocadosalsa.
Vrijdag : Fish&Chips met erwtenprak
Zo maak je het
- Schil de aardappelen en spoel ze onder koud water. Droog af met een schone keukenhanddoek en snij in frietvorm. Doe in een ovenschaal en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie. Kruid af met zwarte peper en grof zeezout en meng zorgvuldig.
- Zet de frietjes 25 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden. Roer om na een kwartier.
- Voor de erwtenprak: Snij 1 bosje lente-uitjes in dunne ringetjes en stoof 5 minuten in 2 eetlepels olijfolie. Voeg 800 gr erwten toe met een scheutje water en stoof 10 minuten. Rasp ondertussen 50 g parmezaan. Kruid de gestoofde erwten met peper en zout en prak ze lichtjes met een vork. Roer de parmezaan onder de erwtenpuree.
- Snij 600 gr kabeljauwhaasjes in lange, dikke repen.
- Doe de bloem in een diep bord en kruid af met de peper en het zout. Breek de eieren in een ander bord en klop los.
- Doe 5 eetlepels panko in een derde diep bord.
- Wentel de vis door de drie borden. Eerst de bloem, dan de eieren en tot slot de panko.
- Bak de vis in 2 eetlepels olijfolie tot ze goudbruin zijn en gaar. Serveer met de erwtenprak en de chips.
Alle recepten komen uit twee van mijn lievelingskookboeken voor kinderen –
Koken is Kinderspel van Colruyt
+het boek ‘Mijn kind eet gezond’ van Lien Joossens, Leentje Vervoort, Caroline Braet, Ellen Moens en Lies Elslander
+ onze top tien van Hello Fresh maaltijden van afgelopen jaar.
Q: Wat denk jij? Iets wat je lust?
One thought on “PROJEKT WEEKMENU Inspiratie | Lasagne met roomsaus ”
Ooh, vooral de lasagne met roomsaus en de paprikasoep ga ik eens proberen bij mijn muitende, geen-groente-willende kinderen. Ik ben altijd op zoek naar manieren om de groenten te verstoppen 😉