Inspiratie voor het kerstmenu nodig? We wijken vandaag van ons Project Weekmenuinspiratie. Dit keer deel ik met jou een kerstmenu speciaal voor gezinnen met jonge kinderen.
Uitgelichte afbeelding van Shutterstock
Toch liever het weekmenu? Klik hier.
Dit gaan we eten
Sprankelende vruchtencoctail
Zalmspiesjes met kruidenmayonaise
Gevuld gevogelte
Dromerig dessert van banaan en honing
Aperitief ‘Sprankelende vruchtencoctail’
Voor 1 liter
2 stukken fruit naar keuze
300 ml druivensap
100 ml appelsap
Ijsblokjes
600 ml bruisend water
Zo maak je het
Was en schil het fruit. Snijd in kleine stukjes.
Meng het druivensap met het appelsap.
Kies een aantal mooie coctailglazen en doe er stukjes fruit en ijsblokjes in.
Vul het glas voor de helft met het druiven-appelsap en leng aan met het bruisende water.
Dien op met een lange lepel en een rietje.
Recept uit ‘Mijn kind eet gezond’ van Uitgeverij Manteau. Lien Joossens, Leentje Vervoort, Caroline Braet, Ellen Moens, Lies Elslander.
Voorgerecht ‘Zalmspiesjes met kruidenmayonaise’
Boodschappenlijstje voor 4 personen
4 Atlantische zalmfilets
1 bosje kervel
1 citroen
2 eieren
Een plantje bieslook en een plantje munt
Mosterd
Arachideolie
Olijfolie
Zwarte peper
Zout
Zo maak je het
Eerst de mayonaise
Splits twee eieren in de eidooiers en de eiwitten. De eigelen doe je in een hoge maatbeker. Gooi de eiwitten niet weg. Die kan je later nog gebruiken voor chocomousse bijvoorbeeld. Gewoon in de diepvries zetten tot je ‘m nodig hebt. O
Snij 1 citroen in 2 en persen tot je 1 koffielepel hebt.
Klop de eigelen los met een vork in de maatbeker. Voeg 1 koffielepel mosterd, 1 koffielepel citroensap en 1 koffielepel lauw water toe. Kruid af met zwarte peper en zout.
Mix de inhoud van je maatbeker tot alles glad is. Giet 2 dl arachideolie bij en mix tot je mayonaise vast is.
Pluk de blaadjes van 1 bosje kervel, 1/4 plantje munt en 1/4 plantje bieslook en knip ze tot kleine stukken met de schaar in een koffiekop of een glas.
Meng de helft van de kruiden onder je mayonaise en de andere helft leg je in een bord. De mayonaise doe je nu een in goed afsluitbare pot en bewaar je in de koelkast.
Snij 4 Atlantische zalmfilets in de lengte in twee dikke repen. Snij daarna in 4 stukken. Rol door de kruiden in het bord en bestrooi met zout. Kruid verder af met peper.
Steek telkens 4 stukjes zalmfilet op 8 brochettestokjes.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en bak elk zalmspiesje ongeveer 6 minuten aan elke kant bruin. Draai geregeld om.
Recept uit Koken is Kinderspel van Colruyt
Hoofdgerecht ‘Gevuld gevogelte (Kwartels, hoevekalkoen, …)’
Voor de vulling
Hak je ingrediënten in grove stukken. Goed mengen. Stop de vulling in het gevogelte en bind goed dicht.
Mogelijke vullingen zijn –
Gemengd gehakt (rundsgehakt of varkensgehakt) + spek + oesterzwammen + truffel + rozemarijn
Lamsgehakt + verse munt + jonge spinazie + feta + knoflook + groene olijven
Kippengehakt + dadels + vijgen + kaneel + kastanjes + Marokkaanse kruiden
Scampi + mango + koriander + amandelen + geel pepertje + caraïbische kruiden
…
Recept van Delhaize
Dromerig dessert van banaan en honing
Boodschappenlijstje voor 6 porties
Slagroom
3 rijpe bananen
250 ml Griekse yoghurt
2 eetlepels heldere honing
1 eetlepel citroensap
Chocoladeflikken of plakken mango voor de versiering
Zo maak je het
Klop de slagroom in zachte pieken. Prak de bananen met een vork in een bord en doe daarna deze ‘puree’ in een kom.
Roer de yoghurt, honing en het citroensap door de banaan en schep de slagroom erdoor.
Verdeel dit dromerige dessert over 6 kommetjes en versier met de chocoladeflikken of met de mango.
Recept uit Ella’s Kitchen : Het Kookboek.
Met dit kerstmenu tover je een gemakkelijk en overheerlijk menu op tafel tijdens de kerstperiode. Laat het je smaken.
Q: Wat zet jij op de kersttafel?
3 thoughts on “Speciaal voor kinderen | Kerstmenu inspiratie”
Wow, wat ziet die bovenste foto er leuk uit! En zo lekker…. Krijg gewoon trek van het lezen 🙂
Loool. Dank je x
Ziet er wel lekker uit allemaal !