Een gezonde baby, dat is zowat de grootste wens die vrouwen koesteren tijdens hun zwangerschap. Uit onderzoek van iVOX, blijkt dat die wens in schril contrast staat met de manier waarop Belgische vrouwen hun zwangerschap voorbereiden.
Belgische vrouwen zijn vaak niet voldoende op de hoogte van het belang van een goede zwangerschapsvoorbereiding – dat toont een onderzoek van Merck Consumer Health aan. Een gezonde baby, dat is zowat de grootste wens die vrouwen koesteren tijdens hun zwangerschap. Maar die wens staat in schril contrast met de manier waarop Belgische vrouwen hun zwangerschap voorbereiden.
Enkele weetjes
- Ondanks aanbevelingen van o.a. Kind en Gezin[1] neemt slechts de helft van de vrouwen (55,8%) foliumzuur tijdens de planningsfase van hun zwangerschap[question]
- 2 op 5 Belgische vrouwen (38,5% ) weten niet dat ze al van vóór de conceptie de gezondheid van hun baby positief kunnen beïnvloeden
- 3 op 5 vrouwen (60,4%) weten niet dat foliumzuur onder andere het risico op open rug (spina bifida) en open schedel bij baby’s significant vermindert.
Zwangerschapsvoorbereiding is geen prioriteit voor Belgen
De helft (44,2%) van de Belgische vrouwen neemt niet voldoende voorzorgsmaatregelen tijdens de planningsfase voor de zwangerschap. Nochtans is de fase tussen het stoppen van de anticonceptie en het begin van de zwangerschap een beslissende periode voor de toekomstige gezondheid van de baby.
Dat is een zeer opmerkelijk en zorgwekkend cijfer. De meeste vrouwen beseffen wel dat een zwangerschap een aanpassing van hun levensstijl vraagt. Maar blijkbaar voegen maar weinigen effectief de daad bij het woord tijdens de voorbereiding van hun zwangerschap. Er is dringend nood aan meer bewustzijn rond de impact van foliumzuur tijdens de planningsfase. Vrouwen weten nu nog te weinig over de positieve eigenschappen van foliumzuur op de gezondheid van hun toekomstige baby.
dr. Johan Van Wiemeersch, voorzitter van de Beroepsvereniging van de Belgische Verloskundigen en Gynaecologen en vicevoorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG)
Bij de eerste zwangerschapsplannen consulteren de meeste Belgische vrouwen hun gynaecoloog. Opmerkelijk is dat drie op tien vrouwen (31,7%) die cruciale stap overslaan. Bovendien gaat slechts één op vier vrouwen (24,7%) online op zoek naar bijkomende informatie eens ze tot het besluit komen om hun gezin uit te breiden. Één op de zes (16%) van de ondervraagde vrouwen in België treft zelfs helemaal geen voorbereidingen in de pre-conceptiefase.
Belang van foliumzuur onbekend bij vele Belgen
De zeer beperkte zwangerschapsplanning bij vrouwen uit zich ook bij het gebruik van foliumzuur. Foliumzuur is een vitamine die belangrijk is voor zwangere vrouwen omdat ze de aanmaak van gezonde bloedcellen stimuleert, een positieve invloed heeft op de opname van ijzer en geboorteafwijkingen zoals spina bifida en hazenlippen kan helpen voorkomen.
Tijdens de planningsfase nemen slechts vijf op de tien Belgische vrouwen (55,8%) foliumzuur. Meer nog: 4 op 10 vrouwen (40,3%) is ervan overtuigd dat foliumzuur niet belangrijk is tijdens de planningsfase.
Er bestaat ook opvallend veel verwarring over het verschil tussen een gezond dieet en foliumzuur. Bij een kwart van de vrouwen (24,4%) blijft het misverstand bestaan dat een gezond dieet tijdens de planningsfase volstaat. Binnen de medische wereld is men ervan overtuigd dat het onmogelijk is voor zwangere vrouwen om voldoende foliumzuur uit voeding te halen. De Belgische Hoge Gezondheidsraad raadt dan ook aan om dagelijks 0.4mg foliumzuur in te nemen.
Planning en voedingssupplementen stimuleren gezondheid baby
Onze gezondheid wordt slechts voor een kwart bepaald door genetische factoren. Dat betekent dat tot 75% gestuurd kan worden door de interactie van de genen met de levensstijl van de moeder. Foliumzuur speelt hierbij een belangrijke rol. Onderzoek toont aan dat het gebruik van foliumzuur tijdens de periode vóór de conceptie het risico op neurale buisdefecten, die kunnen leiden tot een open rug of open schedel, aanzienlijk vermindert. De opname van foliumzuur vóór de verwekking van de baby kan zo’n 70% van neurale buisdefecten voorkomen.
De vaststelling dat de levensstijl van de moeder de baby niet enkel beïnvloedt tijdens de zwangerschap, maar bepalend is voor zijn gezondheid doorheen zijn hele leven is cruciaal, want veel mensen onderschatten dit levensbelangrijke aspect. We hebben er alle belang bij dat vrouwen meer weten over de manier waarop ze de gezondheid van hun kind vanaf de planningsfase kunnen sturen, onder meer door het gebruik van foliumzuur. Het is tekenend dat 60% van de vrouwen vandaag niet weten dat foliumzuur de kans op een open rug of open schedel verkleint. Daar moet dringend verandering in komen. Dr. Van Wiemeersch
Met Omnibionta Pronatal biedt Merck het actieve bestandsdeel van foliumzuur aan, namelijk Metafolin®. Elk Omnibionta Pronatal-tablet bevat verschillende vitaminen en mineralen waaronder 200µg foliumzuur en 400µg Metafolin®. De inname van één tablet per dag gedurende minimaal vier weken bezorgt de toekomstige mama een optimaal foliumzuurgehalte.
Voor meer info:de website van Omni Bionta Pronatal
De eerste keer nam ik foliumzuur, de tweede zwangerschap nét iets te weinig. En jij?
2 thoughts on “ 4 op 10 Belgische vrouwen niet voorbereid op zwangerschap”
Als je de titel omkeert dan merk je dat 6 op de 10 vrouwen wel voorbereid zijn op hun zwangerschap. Het is dus hoe je de zaken interpreteert. Verder is dit duidelijk een gesponsorde post. Tiany schreef ook al iets over de voorbereiding van een zwangerschap…
Dit is een persbericht, geen gesponsorde post. Dus wat zou het? Uiteindelijk weet elke vrouw dat het innemen van foliumzuur een goede voorbereiding is op de zwangerschap. En als vier op tien vrouwen dit nog niet doen, dan is er sprake van bijna de helft die zich minder goed voorbereiden op een zwangerschap. Ik zal trouwens altijd duidelijk maken dat een gesponsord bericht een gesponsord bericht is – nogmaals is dit een persbericht en voor zover ik weet ben ik niet verplicht dit telkens kenbaar te maken, als je dat bedoelt. PS Normaliter gooi ik anonieme reacties van mijn blog. Volgende keer dus graag je naam, zodat ik weet wie er niet-constructieve opmerkingen maakt.