Hi, ik ben Nele en ik neem de pil, net zoals bijna de helft van alle Vlaamse vrouwen. Omdat ik geen gezeik wil met de maandelijkse beslommeringen, neem ik de pil trouwens door. Ik las dus nooit een stopweek in. Mijn gynaecoloog schrijft me meteen voor een heel jaar voor, wat ook geld bespaart. Een grote doos met een jaarvoorraad is namelijk een heel klein beetje voordeliger. En ik hoef niet elke drie maanden naar de gynae, om over de trot naar de apotheek nog maar te zwijgen. Nee, voor mij werkt dat wel.
In het volgende artikel geef ik tien feiten over de pil. Let wel : ik ben geen arts en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Bij vragen, contacteer je gynaecoloog of je huisarts.
1. Het kan absoluut geen kwaad om de pil door te nemen. De stopweek mag gerust worden overgeslagen en de strip gewoon doorgenomen of achter elkaar genomen. De aanname dat wij moéten bloeden, is een mythe. Vroeger werd de stopweek met de gekende gevolgen synthetisch ingelast door de fabrikant- om zo de katholieke goegemeente te overtuigen dat de pil geen kwaad kon. Even goed is dit geen échte menstruatie en kan die dus met een gerust hart worden overgeslagen. En dat zelfs tot heel lang toe. Ik doe het al jaren.
2. De pil is niet onnatuurlijk. Het aantal hormonale stoffen die je binnen krijgt als je je dagelijkse pilletje neemt, is relatief. Mocht je lange tijd geen pil nemen, maak je gemiddeld eens per vijf jaar kans op een ongewenste zwangerschap en die heeft een veel grotere impact op je lichaam dan je anticonceptie. Een zwangerschap gaat namelijk gepaard met een veel grotere productie aan hormonen dan je pil.
3. Sommige stoffen in de pil mogen dan al synthetisch zijn, deze hoeveelheid is in niks vergeleken met de hoeveelheid veel schadelijkere stoffen waar je extern mee in aanraking komt. De laatste decenia is de pil al maar ‘gezonder’ geworden.
4. De pil kan beschermen tegen baarmoederhalskanker. Sommige vrouwen hebben een overproductie van oestrogeen waardoor de kans op deze ziekte groter is. De pil helpt deze hormoonbalans in evenwicht te houden.
5. Wie zich laat informeren op het vlak van anticonceptie, komt goed beslagen ter paard. Uit onderzoek bleek dat veertig procent van de vrouwen, die zich degelijk lieten begeleiden door een gynaecoloog, alsnog voor een ander voorbehoedsmiddel kozen dan waar ze oorspronkelijk aan dachten. Een goede gynaecoloog kent je medische voorgeschiedenis en zal niet nalaten doseringen aan te passen.
6. Een pil mag dan wel betrouwbaar zijn – er zijn zes situaties waarin ze minder goed kan werken.
Als je antibiotica neemt in de strijd tegen tuberculose moet voorzichtig zijn. Rifampicine en Rifabutine verminderen de werking van bepaalde medicijnen – waaronder die van de anticonceptiepil. Ook andere medicijnen accorderen niet of minder – als je medicijnen inneemt tegen constipatie, migraine of epilepsie is het zaak je informeren bij je huisarts. Lees altijd de bijsluiters !!
7. Dieetpillen die laxerend werken, kunnen diarree veroorzaken. En wie aan de buikloop zit, moet oppassen – de anticonceptiepil zou wel eens verminderd kunnen beschermen. Idem voor braken.
8. Detoxthee, van hetzelfde laken een broek. De momenten dat je je pil inneemt, moeten aangepast zijn aan wanneer je je theetje drinkt; als je slikt binnen de vier uur na een detoxthee kan de werking minder betrouwbaar zijn.
9. Sint Janskruid, het bekende natuurlijke middel tegen dipjes breekt de pil sneller af dan normaal. Opgepast dus.
10. Wie haar stopweek te lang laat duren is meteen ook minder zeker van de werking van de pil. Vooral de eerste pillen zijn van cruciaal belang bij sommige pilmethodes. Ben je te laat, gebruik je het beste even een ander voorbehoedsmiddel.
Ik slik dus elke dag trouw mijn anticonceptiepilletje. En blijf dat waarschijnlijk doen tot mijn gynae me op wat anders wijst.
Is chocolade een goed afrodisiacum?
Negen slaapkamerdingen die je man stiekem leuk vindt.
Q: Voor welke anticonceptie kies jij? En waarom?