Z Nation mag dan al geen Emmy’s gaan scoren, toch is MamaExpert pro en ze legt hier uit waarom.
Guilty as hell. MamaExpert bekent. Sinds mijn ma en ik samen vanachter een kussen Dawn of the Dead zagen, heb ik een ware obsessie voor zombiefilms. Dawn of the Dead, een film van de horrormeester George A. Romero uit 1978, werd daarna nog eens dunnetjes -maar meer dan OK – overgedaan onder de regie van Zack Snyder. George’s zombies waren wellicht een stuk trager dan de vleesetende doden uit de versie van 2004 en blauw (!), toch ben ik sindsdien een grote fan van alles wat dood rond wandelt en een hevige appetijt heeft in menselijke organen. Ik kan dan ook niet weerstaan aan de zombiefilms, – series en de games; hoewel ik de laatste zenuwslopend vind om te spelen.
Op Fox speelt al geruime tijd ‘The Walking Dead’; een Amerikaanse reeks gebaseerd op de succesvolle strips van Robert Kirkman, Tony Moore en Charlie Adlard. Al zes seizoenen zit bibi aan de buis gekluisterd en al even veel keer is het wachten geblazen op het vervolg – want ze knippen elk seizoen in twee. Gewoon om te pesten.
Ondertussen wordt de diehardzombiefan verplicht uit te wijken om zelf geen zin te krijgen in andermans hersenen. Gelukkig is er dan Netflix, want die programmeert Z Nation, een reeks van 2014. Z Nation wordt niet overal even goed ontvangen; want krijgt slechts een 6,6/10 op IMDb. Toch zeg ik ZIEN en wel hierom.
1. Z Nation is gewoonweg veel groffer dan TWD. Zombies worden op de meest creatieve manier afgeslacht. Slachtoffers van zombies worden op de lekkerste plekken eerst gebeten. Er zijn zelfs zombiedieren – en eentje ervan wordt ingezet als strafmiddel tegen gewelddadige mannen. Jihaaaaaaa.
Er zijn gewoon veel meer vettige rencontres tussen vleesetende doden en mensen dan in The Walking Dead. Het verhaal van Z Nation is dan ook een stuk dunner dan van TWD, maar but hey, who cares?
2. Er komen heel wat zombiekinderen in voor. Waar het in TWD en andere zombiefilms wel een taboe lijkt om kinderen te laten ‘zombifieren’ (op Sophia na op het einde van het tweede seizoen), komt de kijker ze in Z-Nation ze meer dan eens tegen. Als er in TWD naar kinderen wordt verwezen, is dat wel confronterender (de scène met de bebloede kinderstoel in de auto zindert nog na). Aangenomen wordt dat zombiekinderen over het algemeen het publiek afschrikken; het zou een soortement taboe zijn. Ik vermoed eerder dat kinderen veel sneller het slachtoffer worden van zombies en omdat ze zo klein zijn, ook gemakkelijker achter de kiezen gaan – zonder restjes.
3. Z Nation neemt zich zelf niet al te serieus. De actiescènes zijn namelijk af en toe te vergelijken met films als ‘Roboshark‘ en ‘Pirana’. Kellita Smith (Roberta Warren) speelt trouwens een rol in zo’n ‘onding’; Sharknado uit 2015. En de zombietornado (echt waar!) is gebaseerd op iets soortgelijks van in deze film. Beide films werden namelijk door het zelfde huis geproduceerd; Asylum.
De acteerprestaties zijn er dan ook naar. Af en toe gaan de acteurs in overdrive (een Emmy voor de acteerprestaties zal er vast niet in zitten), maar de serie doet dat bijwijlen ook. Pure fun.
4. De protagonisten hebben soms medelijden met de Z’s. Ze maken ook een onderscheid tussen een zombie gruwelijk afmaken bijvoorbeeld met de machete of met de mixer (moet je echt zien om te geloven) en het ‘genade verlenen‘; een schot door de dode harsens van de zombie. De hele serie is een geinige roadtrip naar Californië, alwaar er een geneesmiddel zou zijn tegen het zombifiëren. De groep komt allerlei overlevenden tegen en allerlei Z’s met alle gevolgen van dien.
5. Al meteen in de eerste aflevering wordt het duidelijk – nog minder dan in TWD is een hoofdrol hebben géén garantie om het lang uit te houden. Z nation likes to kill off its people, no matter what. Heerlijke gore bij de weg en heel creatief soms hoe mensen als snack dienen voor de agressieve dode carnivoren.
6. Z Nation verwijst naar andere zombiefilms en – series. De zombiebaby is natuurlijk een klassieker uit Dawn. Ook de gevangenis van The Walking Dead komt ter sprake, hoewel de timing niet helemaal klopt. Negan, het vreselijke sujet uit seizoen zes van TWD heeft net zo’n baseball bat als Addy (rol van Anastasia Baranova). De groep eet Twinkies, een verwijzing naar nog zo’n goede film, Zombieland.
7. Het blijft niet bij de doorsnee zombie in Z Nation. Er zijn radio-actieve Z’s, Z’s die bijzonder aandoenlijk zijn, sexende zombies en Z’s op speed. Zoals die mannen die in de jaren 90 in La Rocca zaten wellicht.
Z Nation zit ondertussen al lekker aan seizoen drie. Zitten wij te wachten op de zoveelste adaptatie van het zombiegenre? Hell yeah. Laat maar komen die hap (pun zeker intended).
Productiehuis SyFy over Z Nation
Dit is de trailer van Z Nation.
Q : Ben jij ook zo’n zombiefanaat? Welke serie of film zou jij MamaExpert dan zeker aanraden?