Ergens in juni maakte ik t voornemen bekend om van drie posts per week over te gaan naar zeven stuks. Ondertussen zijn we pak m beet zeven weken verder. Wat moet je weten over dagelijks bloggen?
Het concept heette SummerBar 2015 en was in eerste instantie opgevat als een manier om lezers te prikkelen deel te nemen aan de blog.
Middels – in mijn ogen – een slimme wedstrijd om de Slimste Lezer van MamaExpert te zoeken, wilde ik de toen 1800 vaste bezoekers aanzetten om oa meer de Facebookpagina van deze blog te leren kennen. Er zouden allerlei woordspelletjes verschijnen en ook de blogposts zouden soms een verrassing bevatten.
Hoewel ik er veel tijd in stak, kwam het concept echter niet van de grond. En t in spiegelschrift of codetaal omzetten van blogposten bleek toch iets minder haalbaar dan mijn ambitie om van mijn blog iets origineels te maken. ‘De Slimste Lezer’ stierf een stille voortijdige dood – en geen ziel die er om gaf.
Want zelfs zonder dit gewrocht van mijn geest, verdúbbelde ik net niet mijn unieke bezoekers tijdens het zomerconcept. Nochtans behelsde dat zomerconcept niet meer dan wat luchtige blogjes met een zomers onderwerp, behalve een paar ietwat zwaarder op de hand liggende zijsprongetjes.
Wat leerde ik nou van dat dagelijks bloggen?
- Vrijdag, zaterdag en zondag werden de posts het beste gelezen. Ik publiceerde anders nooit in het weekend, maar overweeg dit verder te doen.
- Rubrieken krijgen een vastere vorm en invulling. Het wordt je duidelijker wat lezers van jou en deze rubrieken verwachten.
- Zeven posten schrijven is een helse job. Maar hoe meer je schrijft, hoe vlotter het gaat. Wat de inspiratie betreft, soms dreigt die op te drogen. Je leert echter snel technieken waardoor die inspiratie toch blijft.
- Sneller dan wanneer je slechts enkele posts per week uit je pen duwt, leer je je eigen stijl te herkennen. Eender welke stijl – schrijfstijl, fotobewerkingsstijl… Je begrijpt gauw wat niét werkt, nauwelijks werkt, gewoonweg beter kan of wanneer je s wat nieuws moet proberen.
- Je ontwikkelt een eigen visie op je blog. En ook de onmisbare visie op je sociale media, zonder wie je blog een ‘dead end’ is.
- Zeven op zeven schrijven gaat ten koste van het zelf kunnen lezen van andere blogs. Het gaat ten koste van je gezinsleven en van andere noodzakelijke sociale activiteiten. Vaak zit je nog in je bed te schrijven voor de volgende ochtend – met een lamme arm als gevolg.
- Je wordt creatiever, origineler en gedrevener. Veel meer dingen des levens dan vroeger worden een blogonderwerp. Het is zaak om te overwegen of je lezers op precies dát onderwerp liggen te wachten, hoe enthousiast je zelf ook bent.
- Wie dagelijks blogt in de zomer, profiteert van de radiostilte op andere blogs – want die zijn op een zomerblogregime overgestapt en laten wellicht lezers op hun honger.
- Dat je het logo van zo’n concept – dat je nota bene zélf ontwierp – snel beu bent.
- Dat reacties op een blogpost niet noodzakelijk recht evenredig zijn met het aantal lezers van dat artikel. De posts met – oh horror – nul comments doen t alvast goed in Google Analytics.
- Dat je vaak snel moet zijn om iets te posten, want anders is iemand al met jouw lumineuze idee gaan lopen. Of ‘equal minds’ in t bloggerswereldje.
Deze elf dingen heb ik alvast geleerd door dagelijks te gaan schrijven.
PS Nog een MamaExpertpopulair artikel lezen over bloggen? Klik hier.
Deze lijst is natuurlijk niet uitputtend. Wat heb jij geleerd van t meer of dagelijks gaan bloggen? Ben je er mee door gegaan? Wat zijn je ervaringen hierin?
22 thoughts on “Wat ik leerde van het dagelijks bloggen”
Herkenbaar. Ik begon met 1 a 2 blogberichten per week en opeens een vlaag aan inspiratie. Doorheen de dag krijg ik wel 2 of meer leuke ingevingen maar dan nog tijd vinden om achter de pc te kruipen en het op een leuke manier verwoord krijgen. En de juiste foto’s vinden voor erbij. Er kruipt veel werk en tijd in dus is het leuk als je bezoekersaantallen mee de lucht ingaan.
Awel,dat vind ik ook – als je dan toch veel en hard werkt, wil je loon naar werken. En da’s tzelfde met een blog. Schrijf je ideeen alleszins op in een boekje of zo – dan vergeet je ze niet. Succes
Hier ook plots in een stroomversnelling terecht gekomen.
Je lijstje is enorm herkenbaar en dan vooral het laatste puntje.
Kheb het de laatste maanden al zo vaak gehad dat ik een leuk idee wil uitwerken en HOP plots heeft iemand anders het. DAN MAAR NIET !
’t Leven is aan de rappe hé 😉
Het is vaak met actuele onderwerpen zo – ik hoor iets interessant op de radio of lees wat in de krant, wil ik daar een woordje opinie&column aan wijden, is er zo ene of zelfs meerderen die t idee al hebben gelanceerd. En dan soms beter dan t mijne – RAAAAAAGH
Heel herkenbaar! Uitgerekend tijdens mijn voorgenomen zomerrooster kreeg ik tonnen aan inspiratie. Ik ga nu proberen om minimaal 5 keer per week te publiceren, ook al ga ik het vervloeken ( en mijn werk, wasgoed en gezin waarschijnlijk ook! ) Ik vind het veel te leuk om over actualiteiten te schrijven en denk juist dat ik zo wat meer luchtiger artikelen kan schrijven.
Kijk, als je weet waar je aan begint, dan kan je gaan plannen. T is een kwestie van er 200% voor te gaan – maar tegelijkertijd ook weten dat het heel wat inspanning zal vereisen. Maar zoals gezegd, het schrijven gaat echt als een fluitje van een cent nu. Alleen oppassen dat ik niet ‘publish’ hit zonder na te kijken op spelfouten. Zo opgelucht ben ik altijd als ik weer s een post heb uitgebraakt.
Veel succes !
Dagelijks bloggen heb ik zelf ook een tijdje gedaan maar ik merkte dat met een full-time baan het toch echt teveel werd ernaast. Het ging wel hoor maar ik liep mezelf echt voorbij op een gegeven moment. Het was eigenlijk pas toen mijn vriend zei van joh waarom verplicht je jezelf om dagelijks te bloggen? Dat ik heb besloten om over te stappen naar 3 keer per week. Maandag woensdag en vrijdag.
Zo ben ik dan weer begonnen. Drie maal per week op de zelfde dagen als jij. Ik kan dus helemaal begrijpen dat dit je keuze is. Ik sluit trouwens niet uit dat dat je zelf voorbij lopen wel s bij mij zou kunnen gebeuren op dit tempo. En dat zou dan niet de eerste keer zijn . Dank voor je reactie
Het vergt enorm veel tijd maar is wel leuk. Ik weet niet of ik , wanneer ik weer full time ga werken, elke dag kan blijven posten. Er zullen waarschijnlijk wel eens dagen bijzitten dat dit niet lukt. Bij mij zijn de bezoeken niet perse in het weekend hoger… hmmmm
Ik neem dat aan – t is gewoon niet altijd haalbaar he en ik erken ook dat dat bij mij ook wel s gaat voorkomen. In de winter geraak ik misschien niet eens aan zo veel inspiratie. Denk dat het gewoon een kwestie is van naar je zelf te luisteren en je zelf rust gunnen als je t nodig hebt.
Heel herkenbaar. Dagelijks bloggen levert soms ook wel wat stress op… Oeps, ik moet dat blogbericht nog online zetten, of nog snel afwerken (en snel lukt bij mij nooit!, dan ben ik vertrokken), of nog een foto veranderen, … Ik weet niet of ik het na de vakantie kan blijven volhouden om dagelijks te bloggen. Ik had de gewoonte: een dag wel, een dag niet, een dag wel, …
Ook een goed tempo dunkt me. Telkens 1 dag tussen laten. Zo heb je telkens 12 uur ( met slaap ) om het te laten bezinken. Is misschien ook een idee voor mij. Hartelijk dank voor de suggestie.
Heel interessant om te lezen wat je geleerd hebt!
(Tip: Ik zou “t” en “m” voluit schrijven of met een weglatingsteken ervoor.)
Goeie tip – maar tis opzettelijk gedaan, hoor. Net zoals ik ’tis’ niet voluit of met weglatingsteken schrijf. T heeft iets te maken met een eigen schrijfstijl ontwikkelen – tot nu toe werd er slechts over gestruikeld toen ik een artikel schreef waar niet iedereen om kon lachen. Toen werd de ’t’ en ‘m’ als spellingsfouten bekritiseerd – en hoewel volkomen terecht, weerhield ik die kritiek achteraf niet, terwijl andere opmerkingen oa op d- en t-fouten wel werd weerhouden. Omdat dát inderdaad amateuristisch is als je je daar in vergist. T was toen meer een kwestie van te snel op ‘publish’ drukken dan echt onwetendheid. Ik dank je van harte voor je opmerking – maar als t goed is voor jou, hou ik t voorlopig zo. ????
Superlijst! Ik herken er veel van. Ook dat schrijven makkelijker wordt. Ik heb echt het idee dat het een soort spier is die je traint als je vaker posts schrijft.
Dat moet ik onthouden van die spier – Merci voor de bijdrage !
Wow, wat knap dat je 7 dagen per week artikelen hebt gepubliceerd! En wat fijn dat je jouw ervaringen met ons wilt delen! Sommige dingen zijn nog best verrassend… Dank je wel! Xx Susanne – http://bagatyou.com
Dank je wel. Niet alles is dus al s geschreven geweest. Blij dat te horen
Heel herkenbaar!
Soms veel ideeën maar weinig tijd, soms veel tijd met weinig ideeën ;-).
Kernachtig samengevat – the story of my life. Hoe bewaar jij je ideeën?
Meestal probeer ik het te onthouden… om dan weer te vergeten… maar ik heb bijna altijd een notitieboekje bij de hand om er van alles en nog wat in te krabbelen 🙂
Ik ook – ik heb een hele hoop boekjes ondertussen – de HEMA en de ACTION zijn niet veilig voor mij.