Laten we maar meteen bovenstaande vraag beantwoorden – nee, je kleuter beweegt niet voldoende. Waarom is bewegen voor jonge kinderen zo belangrijk en hoé krijg je ze aan t bewegen?
Volgens de internationale norm zou een kleuter drie uur moeten bewegen en nauwelijks twee ( T W E E ) procent van alle Vlaamse kleuters zou die norm halen.
Het begint al bij de babytijd – baby’s blijven té lang in de kinderwagen zitten en worden te weinig gestimuleerd om te bewegen. Kind en Gezin lanceerde nog maar net een campagne om jonge ouders er toe aan te zetten ook hun boreling al te laten bewegen. Met eenvoudige oefeningen kan zelfs een pasgeborene op een verzorgingskussen al tot sport en spel worden gestimuleerd.
Op latere leeftijd grijpen té veel kleuters naar de tablet of de spelconsole. Bij Vlaamse vier- tot zesjarigen is 9 procent van de jongens en 13 procent van de meisjes zwaarlijvig (cijfers van de Universiteit van Gent uit 2014). Te veel stilzitten en te weinig bewegen is hier de oorzaak van – en de combinatie met een onaangepast voedingspatroon.
Nochtans is bewegen voor je kleuter een noodzaak. Zowel binnen en buiten zou je kind moeten worden aangezet om veel en uitbundig te bewegen – niet alleen om het plezier ervan, maar ook omdat bewegen zo belangrijk is voor de totale ontwikkeling van je kleuter. Heerlijk spelen heeft een positieve invloed op de sociale, emotionele, lichamelijk en verstandelijke capaciteiten van je kind.
Een kleuter die veel beweegt, heeft minder kans op overgewicht. Wie te dik is in de kinderjaren, zal dat waarschijnlijk ook zijn in de volwassenheid. Een kleuter die te zwaar is, kan mogelijk minder goed mee met de klas en loopt kans uitgesloten te worden. Om over gezondheidsrisico’s nu en op latere leeftijd niet te spreken.
Beweging heeft ook een positieve invloed op de ontwikkeling van de motoriek. Een kleuter die gevarieerd beweegt, oefent als het ware en voorkomt houterigheid en veelvuldig vallen tijdens het lopen. Wist je trouwens dat zo’n kleuter ook sneller begrippen als boven-onder en rechts-links onder de knie krijgt?
Om je kleuter te doen bewegen, kies je het best voor sport- en spelactiviteiten op zijn/haar niveau en binnen zijn/haar interessesfeer. Dan is de kans het grootste dat gezond bewegen een levenslange gewoonte wordt.
- Samen spelen – een kind dat de kans krijgt samen te spelen, maakt als het ware kennis met de samenleving. Ze leren samenwerken, ruzie maken, delen, regels en wetten en ze bewegen. Hierdoor worden ze mentaal sterker en herstellen ze naar verluid gemakkelijker als ze ziek zijn. Samen spelen kan in speelzalen, op activiteiten georganiseerd door de plaatselijke sportdienst of gewoon in familieverband.
- Parken en bossen – stimuleren de fantasie en sport en spel door de aanwezigheid van takken, mossen en modder. Klimmen en klauteren, t maken van een boomhut, oneindig veel mogelijkheden om t bewegen van je kind te stimuleren. Bijvoorbeeld Hobbeldonk in de Averegten.
- Spelen met zand en water – In de handel zijn er zandbakken en watertafels te koop voor thuis, maar ook het strand en de zee of een meer vormen uitstekende sport- en spelgelegenheden. Bijvoorbeeld de Halve Maan in Diest.
- De kinderboerderij – het aanraken en t verzorgen van dieren vinden de meeste kleuters fijn. Het schept een band en ze leren hoe ze op een correcte manier met ‘life forms’ moeten omgaan. Bijvoorbeeld het Struisvogelnest in Lier.
- Georganiseerde groepssporten – vanaf een jaar of vier worden kleuters in vereniging toegelaten. Ze kunnen gaan voetballen, gaan turnen of gaan kleuterdansen. Maak gebruik van de proeflessen om uit te vinden wat je kind leuk vindt.
- Leer hem of haar fietsen. Fietsen kan tegenwoordig al snel – de loopfietsjes gaan de zijwieltjes voor. Een go-cart is een stoer alternatief.
- Elk zichzelf respecterend publiek zwembad biedt watergewenning en kleuterzwemmen aan. Ouder-kindzwemmen verstrekt de onderlinge band.
- Doe s wat oude en nieuwe volksspelen met hen. Kegelen, hoelahoepen, knikkeren,stoepkrijttekenen, verstoppertje.
Graag wil ik ook de website van Vital Power Cycling onder de aandacht brengen. Dit projekt wil de Vlaming aanzetten tot fietsen – onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ lanceert Vital Cycling Power een bewustmakingscampagne rond vitaliteit voor ouders en scholen, waarbij de focus ligt op bewegen en gezonde voeding voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. In samenwerking met een aantal partners verstrekte Vital Cycling in 2014 bijna 18000 fluohesjes aan scholen voor een veiliger verkeer.
Op Vital Cycling Power vindt je (gast)blogs over voeding, gevarieerd bewegen en andere gezonde thema’s. Klik hier voor de website.
Welke activiteiten doe jij met je kind om hem of haar aan t bewegen te krijgen? Tips en tricks zijn altijd van harte welkom x
4 thoughts on “Beweegt je kleuter wel genoeg?”
Kidstennis. Echt super, kinderen mogen vanaf 3 jaar gaan lopen, springen, gooien en veel meer. Erg leerrijk.
Sabrina onlangs geplaatst…La rentrée
We gaan Dominic vanaf dit jaar laten deelnemen aan een sport- of andere activiteit. Sowieso goed voor zijn fysiek, maar ook voor de socialiteit ( is dat wel een wóórd?). Van kidstennis had ik nog niet meteen gehoord. In Nijlen heb je wel een tennisclub – we kunnen natuurlijk wel s gaan horen. Doet jouw kind kidstennis? En hoeveel keer per week dan?
Wij gaan graag samen op ons koertje voetballen en we gaan met de loopfiets naar de bakker!
Hebben wij ook al gedaan met de gocart naar de winkel – halverwege is t ie t vaak al moe. Ons kleinste laat zich vooralsnog rondrijden als een koningin.