In de voorbereiding op onze zomerreis naar de Franse Ardèche, raadpleegde ik tripadvisor. Op de tweede plaats in hun ranglijst, staat het restaurant van Piet Huysentruyt, Likoké. Slechts 27 kilometer van Vallons Pont d’Arc. Gehypet in Vlaanderen, want alom tegenwoordig op de tv. Is het de trip door de bergen waard? MamaExpert zocht het voor u uit.
De reservatie gaat snel en gemakkelijk. Al veertien dagen voor de afreis, bestel ik een tafel voor vier. Hun website is klaar en duidelijk. Behalve de geeikte gegevens, zoals naam en adres, wordt er naar allergieën, specifieke voedingswensen en zwangerschappen gepolst. Er wordt wel een borg gevraagd – mocht je onverhoopt verhinderd zijn en zo onbeleefd zijn dat niet te laten weten, komt dat je duur te staan. Middels een kredietkaartgarantie wordt er per persoon 100€ ‘vastgezet’. Ik kan hier mee leven en maak een afspraak voor donderdag om 19 u.
Inderdaad slechts 27 kilometer, van waar wij residentieren – maar zoals altijd kost de trip best wel wat tijd, want er zit altijd wel een verrekte berg tussen. Mijn moeder zorgt voor de nodige entertainment, want die heeft hoogtevrees. Likoké ligt in Les Vans – waar voor de rest niks te zien is, behalve slaperigheid, rust en vrede. We hadden met zijn allen een vrijstaande hoeve en een reusachtige inrijpoort verwacht, maar Likoké is een rijtjeswoning met een typisch terrasje, inclusief de rustieke wijnranken.
Alleraardigst, maar niet erg opvallend. We rijden er in eerste instantie vrolijk voorbij.
We worden erg vriendelijk ontvangen door een jong stel, wat later Huysentruyt’s zoon blijkt te zijn, cyriel en naar mijn gok, diens vriendin. Huysentruyt zelf komt nog tijdens het aperitief en de hapjes handjes schudden – zijn kop zullen we de komende maaltijd geregeld zien, want hij is niet te beroerd om vanuit zijn keuken gerechten te serveren en toe te lichten.
Er zijn drie menu’s – 85€ | 135€ | 175€. Omdat in het ‘goedkoopste’ menu hersenen en inktvis worden aangeboden en de mannen uit ons gezelschap dat niet zien zitten, kiezen we voor het tweede. Zeven gangen en laten we s gek doen, we nemen de aangepaste wijnen erbij (40€). We vertellen Piet wel dat we geen van vieren rode wijn lusten. No prob, witte wijn it is then.
We willen ons apero’ke en de hopelijk fantastische hapjes gebruiken op het terras. Er zijn twee keuzes, de huisaperitief of een speciale witte wijn.
En dat ze fantastisch zijn, de hapjes. Inventief, een lust voor het oog en smaken die ontploffen in je mond.
De volgende hapjes vonden gewillig hun weg naar ons keelgat.
Op de schedel van een klein zwijntje ! Zoals de gehele maaltijd, geleverd met een handleiding. Je moet de worstjes in de saus op het schedeltje doppen.
Ook hier ‘zo moet je het eten’: eerst het pipetbuisje in één slok achterover slaan, een stukje van de ‘boom’ afbreken, in de tapenade soppen en daarna het patééke opeten. Een heel gedoe en best wel wat geknoei, maar het plaatje klópte !
Varkenstrip – Andouilette en mosterd
Schors – Terrine de campagne en mango
De ‘schors’ was een soort merinque – die moest je dan beleggen met de terrine de campagne ( bij ons : de paté) en de mango. Ik hield mijn broek niet proper, maar wat een ongekend mondfeest! Zo’n hapjes moeten je nieuwsgierig maken naar wat gaat komen, goesting geven om verder te eten én een signature zijn van de chef en zijn keuken. Opzet tot de derde macht geslaagd.
Moambe
D I N E R binnen in Likoké
Geserveerd met warme broodjes met gezouten boter | mout met crumble
Bol – Forel, asperge en hazelnootboter
Persoonlijk vond ik deze de minst lekkere gang. De smaak van de hazelnootboter was me té ‘vet’. Op mijn Facebookpagina vind je een filmpje van de bijzondere presentatie.
Leuk gepresenteerd deze, met het doodshoofdje. Alle borden hadden wel een aardigheidje – en Piet en zijn voltallige personeel kwamen steeds aan tafel om sausen apart te presenteren en zo.
Bro(kloot)coli – Grietbot en prei
Ondanks het opmerkelijke ingrediënt, heel lekker en alweer een feest voor t oog!
Kalf – Langoustine en morielje
Chorizo – Ansjovis en aubergine (om onduidelijke reden geen foto van – ik zal in zwijm hebben gelegen).
Coucouron – Dadel en rode wijn
Golf – Aardbei, zwarte look en amandel
De naam zegt het zelf – het bolletje ijs werd met een echte golfstick in het gaatje getikt. Ambiance!
Het langgerekte culinaire orgasme werd afgesloten met wat zoetigheden – liflafjes noem ik ze. Ik heb hier van geen foto’s, maar het leukste was de Lik-oké. Een soortement stevig fruitpapje met de afbeelding van een mannentorso voor de dames en een damespoep voor de heren. Die mocht je van je bord likken en er werd dan een polaroid van genomen, die je mee naar huis mocht nemen. Helaas ging de onze verloren in de drukte.
I N T E R I E U R
Het interieur is modern en stijlvol. Zelfs naar toilet gaan heeft een zekere grandeur, een sterrestaurant waardig.
De rekening is inderdaad gepeperd – maar het is het waard. Er is sfeer, er is ambiance. Er is het exclusief karakter (wij zaten met zijn vieren zelfs apart!). Het eten is van een zodanig hoog niveau – dat de tranen soms in de ogen schoten.
Hele leuke, beetje nonchalante bediening en lief en behulpzaam personeel. Wegens de drukte hadden we één klein (synthetisch) haartje in onze apero en er werd, denk ik, één gang te snel ingezet. Dat bedekken we met de mantel der culinaire liefde – want een toprestaurant runnen met zoveel man personeel is af en toe een kwestie van snel improviseren. Ondanks het systeem van de ‘oortjes’.
Dank je Piet. T was ons een genoegen.
Zelf ook proberen?
Website van Piet
Al s gaan eten op zulk een hoog niveau? Wat vond je er van?
12 thoughts on “Likoké – Liefde gaat echt door de maag”
Wat een mooie foto’s allemaal!
Ik krijg er ook steeds meer plezier in om foto’s te maken – mijn leven door een Iphonelens
Wat een prachtige foto’s zeg! En heerlijk die uitleg van hoe het te eten. 🙂
Ja t was een maaltijd met handleiding – superentertainend en altijd als de bediening aan tafel kwam, was t plezierig afwachten wat ze te vertellen had den. Top of the Bill – het ijs. Dat werd er ingetikt met een golfstick.
Het ziet er prachtig uit allemaal! Jammer dat er geen geur bij zit 🙂
Dat zou pas een revelatie zijn – een blog met geur. Smaak zou nog leuker zijn – hoef je zelfs niet meer ter plaatse te gaan. Effe likken aan je scherm en klaar
Wow, ziet er allemaal heerlijk uit!
T wàs ook heerlijk – dank voor je reactie ! PS toffe blog heb je en leuk dat ik m heb leren kennen met de blogparty !
Zelf ook al gaan eten in Juni ( zelfde 7-gangen menu ) en zoooo ongelooflijk lekker dat we nu in
Augustus ll terug gegaan zijn. Idd suuuuuuper !!
En? Geeft ie dan terug dat zelfde menu? Of is t op dezelfde leest geschoeid ‘moambe’ ‘boom’ etc maar dan anders ingevuld?
Vorige zomer het genoegen gehad om te lunchen in Likoké. Een feest!
Iets dichterbij is Kommilfoo in Antwerpen een aanrader.
Al veel goede dingen gehoord van Kommilfoo. Is het werkelijk zo goed als t beweerd wordt? Ik ben in Antwerpen al naar ’t Fornuis geweest en Le Dôme staat nog op t lijstje.