Sinds zijn doortocht in het VTM-programma ‘Mijn Pop-up restaurant’ kan ik m wel smaken. Jeroen Meus moet een fijne typ zijn om mee aan de toog te hangen en over sperziebonen te praten. Zijn zoontje, George is ook een olijk ventje. Wat heeft dit alles te maken met het HLN-artikel dat mijn schoonmoeder in mijn handen stopte?
Het werd door Katrien gedeeld – een Facebookie met een gezond gevoel voor humor en twee schoon kinderen. Jeroen Meus vroeg George wat ie vanavond wenst te eten. Met dit artikel in mijn hoofd, wilde ik dat ook wel s weten. Op Meus’ Instagram-account staat het filmpje. Kinderen draaien hun hand niet om voor dinosaurus met chocolade en kaka – maar groenten en fruit is een andere paar mouwen. Zelfs George die vast uit eerste hand eet, schijnt ze niet altijd te lusten.
Gisteren deelde mijn schoonmoeder haar wekelijkse krantenartikels aan ons uit. Voor mijn schoonzus over allergieën, voor ons over fruit en groenten en hoe je je kinderen dat laat eten.
Ik toets dit Het Laatste Nieuwsartikel af aan wat we al doen – of niet doen. Met dank aan Sylvia Van Driessche, de we allen kennen van de Joepie!
1| Beplak bananen met een Badman-sticker! Of tomaten met ‘Dora’.
Dan wordt het Dora. Dominic is gek op ‘Nola’. Geen van beide kinderen is bang van bananen of tomaten. Dominic is er zelfs gek op. CG observeert ze eerst en spuugt ze desgevallend weer uit. Het beplakken van fruit en groenten is niet eens zo’n slecht idee – in de koekjes- en snoepfabrieken doen ze t ook. De verpakking ziet er vaak beter uit dan de inhoud. Deze tip onthoud ik.
2| Deel groenten superkrachten toe.
Deze passen we min of meer toe – toen Dominic nog een Dominicje was, at ie gemakkelijker zijn groentjes op dan nu. Ik word wel s ‘stoute mama’ genoemd, omdat ik té veel groentjes op zijn bord schep. Bij ons geldt de regel dat ie alles moet eten, maar dat hij de portie kiest. Daarin mag ie natuurlijk ook niet overdrijven. Er zijn grenzen aan mijn redelijkheid.
Van worteltjes zeggen we dat ie prachtige kijkers krijgt. Dat is misschien net iets te weinig bevattelijk voor zo’n kind. Volgende keer als ie t oranje gevaar op zijn bord krijgt, zullen we er Superoogjes van maken in plaats van prachtige kijkers.
3| Picknick s in de living.
HAHA, nog niet geprobeerd deze. Lijkt me wel wat in deze overigens zeer wisselvallige lente. We zouden dan groenten en fruit uit het vuistje kunnen eten uit aantrekkelijke potjes. Dominic heeft een heel assortiment bekers-on-the-go – met een groenten- of een versgeperst (!) fruitsapje erin vermijd ik hopelijk dat dit een gemors van jewelste wordt.
4| Twee groentensoorten per warme maaltijd.
Mmmm. Hoe meer kleuren op een bord, hoe beter, zegt Sylvia. Kan allemaal wel waar zijn, maar vind ik iets minder geschikt wegens tijdgebrek bij t koken en slechts vier kookpitten – die trouwens aan vervanging toe zijn ook. Volgens voedingsdeskundigen zouden we vijf porties G&F moeten binnenspelen per dag – maar steekt uw hand op als u dat lukt !
Gelukkig wint Sylvia me terug door het gebruik van diepvriesgroenten of voorgesneden groenten uit de supermarkt niet de grond in te boren. Oef, dan doen we toch nog niet zo slecht.
5| Betrek je kinderen bij het avondeten. Kook samen met hen.
Dit doen we wel s – toch met Dominic van 3,5 jaar. We zetten een trapje aan t kookfornuis en laten m roeren. Omdat ie snel zijn concentratie kwijt is, is dit niet meteen de gouden tip voor ons. Voor oudere kindjes lukt dit vast wel. Het lijkt me trouwens leuk om in de verre verre toekomst met ons meisje s cupcakes te bakken of zo.
6| Maak een schilderijtje van hun bord.
Kennen jullie bento? Bento is een Japanse lunch, waar veel tijd in wordt gestoken. In Japan is het bijna een competitie voor ouders om hun kind de mooiste bento mee te geven. Op deze website vindt u alvast een aantal mooie voorbeelden van bento en hoe het zelf klaar te krijgen. Dominic krijgt gewoon bokes mee naar school. Maar bento zou de goesting wel kunnen aanwakkeren om ook tijdens de lunch meer groenten te gaan eten.
7| Gebruik de beloonkalender in plaats van snoep.
De beloonkalender werkte voor ons al – toen Dominic zindelijk moest worden. Onze zoon heeft vooralsnog geen problemen om zijn groenten op te eten. Maar wat voor de pipi werkt, werkt voor de maaltijden vast ook. Eerlijk gezegd doen we dat wel s – een snoepje geven voor goed gedrag – in this case dus als ie zijn bord opmaakt. Ik vind dat geen schande, want Dominic snoept voor de rest nauwelijks. Voor m is een snoepje echt een feest!
Welke tip vond ik het waardevolst?
‘Vermijdt het maken van aparte porties voor je klein mannen. Willen ze die spaghetti echt niet mét groenten eten, ga dan zeker geen spaghetti geven zonder groenten. Kinderen kunnen best s een keertje zonder eten naar bed. Zelden zullen ze dit een tweede keer doen.’
Noem me streng, deze passen we al toe. Niet eten is geen enkel probleem. We maken er ‘geen spel van’. Afspraak is dan wel dat Dominic niets anders krijgt – dus zeker geen snoep of koekjes om dat gat in het maagje te vullen. Genoeg gezien bij een vriendin met wel vier koters. ‘Mama, ik moet die aubergines niet. Mag ik wat anders?’ ‘Kies maar uit de ijskast, schat!’ Aubergines worden afgevoerd. Zonde.
Lees hier alles over kleur op je bord en zomervitamines !
Eten jouw kids gemakkelijk fruit en groenten? Welke tips kan jij mij en mijn andere lezers geven om dit proces te vergemakkelijken? Rest me u nog een prettig weekend te wensen. Love you all xx
7 thoughts on “Zo eten jouw kinderen wél fruit en groenten !”
Hier gelukkig vier goed eters, ook wat betreft groenten en fruit. Wat hier het beste werkt:
1. kleine porties opscheppen.
2. twee verschillende groentensoorten aanbieden, dan zit er minimaal een succesgroente bij
3. ik blij zweren bij monkeyplatters. Niet veel werk en dé manier bij uitstek om ze hier allerlei nieuwe smaken te leren kennen en waarderen. zie ook: http://compleetgeluk.be/2015/03/05/monkey-platters-picknickbordjes-whats-in-a-name/
4. niets forceren. Lukt het eens een avond niet, dan worden er geen groentjes gegeten. Ze zullen er heus geen slechtere gezondheid door krijgen.
De Monkey platters – een term om te onthouden. Dank je voor de tip xx
Wat er leuk artikel met goede tips! Die ga ik zeker onthouden
Hier schuift ons dametje in eerste instantie ook altijd haar bord weg: ik wil niet eten/ik vind dit niet lekker. Maar als wij gewoon gaan beginnen, zonder aandacht aan haar te schenken, gaat ze meestal vanzelf beginnen. De beste tip is dus eigenlijk: laat het los en blijf geduldig, dan komt het echt wel goed.
Klopt als een bus – onze zoon wil in eerste instantie er soms niet aan beginnen, aan zijn bordje. Als we dan onder ons een gesprek beginnen, neemt ie alsnog zijn vork en eet alles met smaak op. Loslaten is trouwens de rode draad van het moederschap – dat en improvisatie. Groeten
Heerlijk, die indoor picknicks! Doe ik regelmatig met de metekindjes. Is begonnen toen we een keertje wilden picknicken maar het weer het niet toeliet. Sindsdien zijn ze vaak vragende partij 🙂
Na het picknicken buiten het picknickkleed uitschudden en hopla, geen kruimels meer op de vloer 🙂
Ik zie het helemaal voor me ! Leuk dat je reageerde. Hoe is de film?