Onze keuken is meer dan twintig jaar oud. Nog steeds is onze keuken in tip top staat, maar ik droom al lang van een echte leefkeuken (zo één uit de boekskes).
Als het er ooit van komt – je weet nooit – dan pakken we het planmatig aan. Want er zijn dingen die je absoluut moet weten als je een nieuwe keuken wil.
Stel je zelf de juiste vragen
Wil je een nieuwe keuken, dien je voor je zelf uit te maken hoe de ruimte wordt gebruikt.
Het is slim om eerst alle wensen op een rij te zetten voor de indeling wordt gemaakt en de apparatuur wordt aangeschaft. Stel je hierbij vragen als –
- Wil ik tijdens het koken het gesprek in de kamer kunnen volgen?
- Moet er in de keuken aan tafel worden gegeten?
- Wordt er vaak voor veel mensen gekookt?
- Gebruik je vaak de magnetron?
Klinkt banaal, maar het zet je wel op weg naar een open keuken, naar een koelkast met een groot vriesvak, een brede meerpits- in combinatie met een brede afzuigkap of alleen een vierpits-kookplaat Ook een dubbele spoelbak, veel opbergruimte en extra stopcontacten zijn prettig.
Daarna vraag je bij een aantal leveranciers offertes op. Je kan kiezen voor een standaard keuken, maar ook voor een keuken op maat gemaakt.
De indeling van je nieuwe keuken
De apparatuur in een keuken moet volgens een logische route en op een redelijke onderlinge afstand van elkaar liggen. Tegelijkertijd dient er voldoende werkruimte te zijn. Het is prettig als de koelkast in de buurt van het fornuis staat en de vaatwasser niet te ver van de spoelbak.
Aan weerszijden van een kookplaat of fornuis is een werkruimte van minstens 60 cm nodig. Ergens in de keuken moet er ergens een werkvlak zijn van minstens 120 cm. Dit kan je ook creëren door een uittrekbare of inklapbare tafel te maken.
Het kookgerei berg je op in de buurt van de kookapparatuur. Zorg ervoor dat er geen lades in hoeken worden geplaatst waardoor andere lades of kastjes worden geblokkeerd. Hou ook rekening met de draairichting van de keukendeur. Doe dit ook bij de koelkast – bij de meeste modellen kan gekozen worden welke kant de deur op draait.
Naast de keuze uit apparatuur en indeling, ligt een goede keukenopstelling aan de basis van hoe je de keuken gaat gebruiken. Ga je bijvoorbeeld voor een u-eiland, of rechte keuken? Alles is mogelijk (mits je de ruimte hebt).
Het aanrechtblad in je keuken
Hoogte en diepte van een aanrechtblad zijn van groot belang. Over het algemeen wordt een aanrechtblad op 90 cm gelegd, al kan 95 of 100 cm ook. Om de ideale werkhoogte te bepalen, hou je de onderarmen horizontaal gestrekt in een haakse hoek. De handen moeten zich dan 15 cm boven het aanrecht bevinden.
De diepte van een aanrecht is standaard 60 cm. Extra diepte geeft meer afzetruimte. Het oogt ook ruimer.
Daarnaast is het materiaal van belang. Is het aanrechtblad bestand tegen hete pannen? Is het vlekbestendig? Zit er een waterkering in en kan het in verschillende vormen worden geleverd?
Voor de complete interieurnerd : Kies de kleur van je muur nu nog gemakkelijker!
Kranen
Een keukenkraan moet makkelijk te bedienen zijn. Met een thermostaatkraan kan je kind zich alvast niet branden en jij ook niet. In de praktijk wordt het meeste water met een temperatuur van 30 tot 45 graden gebruikt.
Erg handig zijn de kranen met uittrekbare sproeikop. Als de spoelbak naast het fornuis is ingebouwd, kan je met zulke kraan gemakkelijk een grote pan op het fornuis vullen. Want vaak zijn ze tot een halve meter uittrekbaar.
Er bestaan ook kranen waarmee je meteen kokend water hebt. Die zij voorzien van een kinderslot.
Let er bij het inbouwen van een kraan op dat de waterstraal ver genoeg in de spoelbak terechtkomt.
5 ongelooflijk eenvoudige tips om je interieur groter te laten lijken
Het kooksysteem
Elk kooksysteem stelt eigen eisen aan pannen en potten én aan de manier van koken.
Er is inductie, keramisch of koken onder glas. Bij keramisch en inductie koken wordt gebruik gemaakt van elektriciteit.
Een combinatie van verschillende kooksystemen binnen één fornuis zijn ook mogelijk (bijvoorbeeld gas en elektrisch koken).
Bij inductie komt warmte vrij door wrijving tussen elektromagnetische velden. De warmte ontstaat direct in de bodem van de pan. De kookplaat zelf wordt niet warmer dan 70 graden. Inductie reageert sneller op een nieuwe temperatuurinstelling dan een keramische kookplaat.
Inductie lijkt daarom het meest op gas.
De warmte bij een keramische plaat ontstaat door elektrische spiralen die onder de plaat zijn gemonteerd. Het glas wordt dus eerder heet dan de pan.
5 handige apps die je helpen om je interieur in te richten als een pro!
En voor de rest
- Tegenwoordig maken ovens zichzelf schoon. Dit gebeurt met de pyrolyse-functie: de temperatuur van de oven wordt opgevoerd tot meer dan 500 graden, waardoor het vuil verkoolt.
- Verlichting in de keuken kan worden opgedeeld in twee soorten. Naast de algemene basisverlichting waarmee de hele ruimte wordt verlicht is er werkverlichting nodig die direct op de handen schijnt tijdens het koken. Extra licht onder een bovenkastje is dus handig. Hou bij het kiezen van de soort verlichting rekening met welke sfeer het licht uitstraalt. Wit licht kan harde schaduwen geven en kleuren valer maken.
- Vergeet de stopcontacten niet en liefst in grote getale. Ook koelkast, oven en magnetron hebben vaste stopcontactpunten nodig. Ze moeten niet zichtbaar, wel bereikbaar zijn.
Al onze artikels over interieur, ook over een lichtplan in de keuken.
Q: Waar liep jij tegen aan toen jij een (nieuwe) keuken koos?